Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 25 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Susan Cain legt in een TED Talk uit waarom onze maatschappij meer ingericht moet worden op introverten

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: de TED Talk van Susan Cain over de kracht van de introverte mens.

Ben jij introvert? Dan heb je in je leven waarschijnlijk vaak genoeg gehoord dat jouw introverte gedrag niet de juiste manier was. Waarschijnlijk heb je vaak genoeg geprobeerd om meer extravert te zijn.

Je gaat bijvoorbeeld toch naar die drukke kroeg, terwijl je eigenlijk liever gezellig thuis had geborreld met vrienden. Omdat we in een extraverte samenleving leven, maken we deze keuzes zo reflexmatig dat we het niet eens meer door hebben.

Lees ook: Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

De kracht van de introverte mens

Dat is een verlies, zegt Susan Cain in haar TED Talk ‘De kracht van de introverte mens’. “Voor onszelf, voor onze collega’s en voor de wereld. Want als het aankomt op creativiteit en leiderschap, moeten we introverte mensen laten doen waar ze goed in zijn.”

Een derde tot de helft van de bevolking is introvert. Daarmee bedoelen we niet ‘verlegen’. Introvert zijn betekent niet dat je bang bent om op sociaal gebied beoordeeld te worden, maar hoe je reageert op stimuli. Waar extraverten veel stimuli nodig hebben, voelen introverten zich op hun best in een rustige omgeving.

Lees ook: De kenmerken van een introvert persoon: zo kom je erachter of je introvert bent of niet

Maatschappij ontworpen voor extraverten

Toch zijn onze scholen en bedrijven vooral ontworpen voor extraverte mensen. Denk maar aan de kantoortuin en het constante groepswerk op school. Ook bestaan er veel voordelen over introverten.

“Verreweg de meeste leerkrachten zeggen dat de ideale leerling extravert is”, zegt Susan Cain. “Terwijl introverte leerlingen vaak betere cijfers halen.” Deze trend zie je ook op latere leeftijd, legt ze uit in haar TED Talk. “Als het aankomt op leiderschap, krijgen introverten meestal niet die promotie. Terwijl introverten zorgvuldig zijn, minder snel te grote risico’s nemen en betere resultaten leveren.”

Ook op het gebied van creativiteit doen introverten niet onder voor extraverten. In tegendeel. Als psychologen onderzoek doen naar het leven van de meest creatieve mensen, hebben deze vaak introverte karaktereigenschappen. Dit komt omdat alleen zijn vaak een cruciaal ingrediënt is voor creativiteit.

Introverten en extraverten moeten samenwerken

Toch wil Susan Cain in haar TED Talk niet zeggen dat sociale skills niet belangrijk zijn. Of dat we maar niet meer in teams moeten werken. De problemen waar we vandaag de dag voor staan zijn zo enorm en complex, dat we juist moeten samenwerken. We hebben de sterke eigenschappen van de introverten én extraverten nodig.

Wel wil ze met ‘De kracht van de introverte mens’ duidelijk maken dat ook introverte mensen de vrijheid moeten krijgen om zichzelf te zijn. Hoe meer we dat zullen doen, hoe groter de kans is dat ze hun eigen unieke oplossingen voor deze problemen zullen bedenken.

Lees ook: Dingen waar introverte mensen dus níét van houden

Bekijk de TED Talk ‘De kracht van de introverte mens’ van Susan Cain hieronder:

The power of introverts | Susan Cain

http://www.ted.com In a culture where being social and outgoing are prized above all else, it can be difficult, even shameful, to be an introvert. But, as Susan Cain argues in this passionate talk, introverts bring extraordinary talents and abilities to the world, and should be encouraged and celebrated.

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Susan Cain legt in een TED Talk uit waarom onze maatschappij meer ingericht moet worden op introverten
Sluiten