Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 4 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Ja, small talk voelt nutteloos – maar dit is waarom we het toch doen

Het gesprekje dat je voert met je buurman als jullie toevallig tegelijk de deur uit stappen, met de vriend van je achternicht op een familieverjaardag, met een oud-klasgenoot die je al vijf jaar niet hebt gesproken: wie zit er echt op te wachten? Verder dan ‘goh, wat doe jij nu eigenlijk?’, ‘mooi weer hè?’ en ‘nog plannen voor de zomer?’ kom je waarschijnlijk niet – en het is steeds zoeken naar een nieuw oppervlakkig onderwerp.

Small talk voelt voor sommige mensen slechts nutteloos, andere worden er ook nog eens heel ongemakkelijk van. Praten met iemand in de wetenschap dat jullie het allebei liever niet zouden doen is immers niet per se hoe je je tijd het liefste besteedt. En zelfs als je met iemand praat die je best wilt spreken, maar liever over diepere onderwerpen, voelt het verre van soepel.

Het nut van small talk 

Het is best lastig om zulke oppervlakkige gesprekjes anders aan te pakken, maar wat het wel beter kan maken, is om het nut ervan in gedachten te houden. Small talk bestaat namelijk niet zomaar: het is er om te voorkomen dat we gekwetst worden, leert onderstaande video van the School of Life ons.

What to Do If You Hate Small Talk

One of the reasons many of us find social encounters difficult is that they force into that particular conversational byway called small-talk – where we have to pay a lot of attention to the weather and the upcoming holidays. But what is small talk, why does it exist and how can we learn to navigate it more fruitfully?

Hoe dat dan precies zit? Nou, in zo’n gesprekje kom je vrij veel over iemand te weten. Als je je gesprekspartner niet kent zijn dat bijvoorbeeld naam, leeftijd en misschien interesses, als je iemand wel kent kunnen het ook visies op bepaalde dingen zijn die naar voren komen in een simpel gesprek.

Op basis van die informatie kun je vervolgens een dieper gespreksonderwerp kiezen. Zo voorkom je dat je een diep gesprek over politiek begint met iemand die een heel andere partij stemt (kan interessant zijn, maar in veel situaties ook niet) of dat je uitgebreid veganisme gaat bespreken met een fervent vleeseter (idem dito).

Dit vind je vast ook interessant: Lekker weertje hé (waarom het goed is over koetjes en kalfjes te praten)

Oppervlakkig is niet altijd oppervlakkig

Helpt die wetenschap niet en heb je nog steeds een hekel aan gesprekken over de neef van je vriendin die een baby heeft gekregen? Onthoud dan ook dat onderwerpen die op het eerste gezicht niet diepgaand lijken, dat wel kunnen zijn. Geboorte is bijvoorbeeld een heel speciaal iets, en zelfs over het weer kun je je oprecht verwonderen als je je er niet zo tegen verzet. In feite is alles in deze wereld een gesprek waard, niet alleen bepaalde onderwerpen die erom bekendstaan dat je er diep op in kunt gaan.

En staat het onderwerp van een gesprek je niet aan? Dan heb je in de meeste gevallen gewoon de ‘macht’ om ergens anders over te beginnen. We denken altijd dat we ook over ons werk moeten vertellen als anderen dat doen, maar er is niemand die je tegenhoudt als je liever wilt praten over het nut van vriendschap. Small talk voelt misschien niet als een keuze, maar dat is het wel.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️