Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 7 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Lekker weertje hé (waarom het goed is over koetjes en kalfjes te praten)

Het is één van de meest besproken onderwerpen tussen vreemden: het weer. Niet echt diepzinnig natuurlijk, maar als je iemand net kent dan kun je moeilijk meteen beginnen over je hond die net een operatie achter de rug heeft of de problemen die je hebt op werk. Toch? Het lijkt alsof een conversatie over de regen die naar beneden komt of het zonnetje dat schijnt nutteloos is, maar dat is niet het geval. Volgens taalkundigen en sociale wetenschappers is small talk helemaal niet zo’n kleinigheid. Het gaat er namelijk niet om wát je zegt, maar om de sociale functie die het heeft.

Ten eerste maakt praten over koetjes en kalfjes een situatie minder ongemakkelijk. Je hoeft tenminste niet te dealen met pijnlijke stiltes. En dan is er nog iets: uit berichtgeving van de NBC blijkt dat small talk je ook gelukkiger kan maken.

Verbinding met anderen

Dr. Gillian Sandstrom – een psycholoog aan de Universiteit van Essex – onderzocht de functie van small talk door een experiment uit te voeren bij Starbucks. Ze vroeg mensen met hun barista te praten óf zich alleen bezig te houden met het halen van koffie. Degenen die een gesprek hadden aangeknoopt met de barista waren gelukkiger dan degenen die stil waren gebleven. Bij soortgelijke experimenten vond ze hetzelfde resultaat.

“Wat ik steeds opnieuw vind is dat praten met andere mensen ons meer verbonden laat voelen. Dit is belangrijk, omdat we sociale wezens zijn. Psychologen denken dat we een behoefte hebben om erbij te horen, en dat we fysiek en mentaal lijden wanneer we ons niet zo verbonden voelen als we willen,” zegt Sandstrom.

Praten over het weer met een vreemde zou ons dus zomaar gelukkiger kunnen maken. En volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan kan small talk ons zelfs een cognitieve boost geven. Ze vonden dat vriendelijke sociale interacties het vermogen om problemen op te lossen kan stimuleren. Best een goed idee dus, praten over het weer.

Meer lezen?

Hardop tegen jezelf praten heeft zo zijn voordelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lekker weertje hé (waarom het goed is over koetjes en kalfjes te praten)
Sluiten