Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 4 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips krijg jij meer zelfrespect

Als je zelfvertrouwen hebt, weet je wat je kan en wie je bent. Maar ook zelfrespect is heel belangrijk. Respect komt vaak van buitenaf, maar je kunt het ook in jezelf zoeken. En je hebt veel meer aan zelfrespect dan aan zelfvertrouwen, blijkt uit onderzoek. Mensen met zelfrespect hebben minder last van schuldgevoelens en spijt. Ook liegen ze minder, hebben ze minder geheimen én minder stress. Als je zelfvertrouwen hebt, weet je wat je kan en wie je bent. Maar ook zelfrespect is heel belangrijk. Respect komt vaak van buitenaf, maar je kunt het ook in jezelf zoeken. En je hebt veel meer aan zelfrespect dan aan zelfvertrouwen, blijkt uit onderzoek. Mensen met zelfrespect hebben minder last van schuldgevoelens en spijt. Ook liegen ze minder, hebben ze minder geheimen én minder stress.

Genoeg redenen dus om meer zelfrespect te kweken. Maar hoe doe je dat?

Neem verantwoordelijkheid

Allereerst is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen wanneer dit nodig is. We hebben het dan niet alleen over verantwoordelijkheid voor je acties en woorden, maar ook voor je emoties en je lichaam. Dit doe je bijvoorbeeld door goed voor jezelf te zorgen. Wekelijks een hardlooprondje, dagelijks kleine rustmomentjes pakken, je huis op orde hebben. You know the drill.

Omring je met de goede mensen

Je kunt nog zo veel respect tonen richting jezelf; als je omgeving dit niet doet, wordt het toch lastig. Kijk daarom eens goed naar de mensen om je heen. Krijg je energie van ze? Respecteren ze jou? Mensen die echt om je geven, waarderen je met al je goede én minder goede eigenschappen. En je dierbaren hebben meer invloed dan je denkt, aldus dit artikel. Auteur Tim Ferris stelt zelfs dat jij het gemiddelde bent van de vijf personen met wie je het vaakst bent. Geen gek idee dus, om eens te checken wie er het dichtst bij jou staan.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen: Waarom we elkaar moeten respecteren in de grenzen van fysiek contact (in de kroeg bijvoorbeeld)

Weet wie je bent

Een passie, visie of hobby kan je echt helpen om meer zelfrespect te krijgen. Door ergens heel toegewijd aan te werken en er ook goed in te worden, kun je jezelf als persoon gaan respecteren. Met een duidelijke visie voor ogen, waar je honderd procent achter staat, creëer je ook meer richting in je leven. Zo kun je jezelf als het ware inspireren. En dit hoeft geen passie te zijn om de Olympische Spelen te winnen; heerlijke gerechten koken kan ook een leuke hobby zijn.

Kom voor jezelf op (wanneer het nodig is)

Als laatst is het heel goed als je voor jezelf op kunt komen. Iemand die een lullige opmerking maakt? Daar mag je best wel wat van zeggen, op een respectvolle manier. Iedereen in deze wereld heeft een eigen waarde, die we in stand mogen houden – dus ja, jij hebt dat ook. Kom voor jezelf op als dat nodig is, want daarna voel je je waarschijnlijk sterker dan ooit.

Je kunt jezelf dus gaan respecteren, in plaats van het van je omgeving te verwachten. Verantwoordelijkheid, de juiste mensen en een sterke houding zijn hierin key. En je zult zien: zodra je respect voor jezelf hebt, tonen andere mensen dat ook naar jou.

Zo creëer je meer liefde voor jezelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️