Josephine Kay
Josephine Kay Mind 16 okt 2018

Het knuffelhormoon verandert ook hoe jij jezelf ziet, volgens nieuw onderzoek

Het knuffelhormoon oxytocine komt op verschillende momenten vrij. Tijdens een flinke knuffelsessie, net na de seks of als je tijd met vrienden doorbrengt. En dat geeft je een fijn gevoel. Maar volgens recent onderzoek heeft het ook effect op hoe jij naar jezelf kijkt. Volgens het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Social Cognitive and Affective Neuroscience, hebben de wetenschappers iets nieuws ontdekt over hoe wij zelfreflectie toepassen.

Het hormoon oxytocine

Het hormoon oxytocine speelt blijkbaar ook een rol in hoe we over onszelf denken. De onderzoekers deden 3 experimenten die moesten aantonen hoe goed mensen hun eigen gedrag en kenmerken konden herkennen. Maar ook die van vrienden en celebrities.

Ook interessant: Zo weet je zeker dat je date uitloopt op een mislukking

Ze ontdekten na het eerste experiment dat deelnemers die behandeld waren met oxytocine sneller kenmerken van zichzelf herkenden, dan die van anderen. Het tweede experiment toonde aan, via fMRI’s (functional magnetic resonance imaging), dat er minder activiteit was in de mediale prefrontale cortex.

Dat deel van de hersenen wordt geassocieerd met het nemen van beslissingen en het geheugen. Tot slot, was de derde bevinding dat toen deelnemers een oxytocine-behandeling waren ondergaan, en aan zichzelf dachten, de rechter prefrontale cortex oplichtte. Dat deel wordt gezien als een soort controlecentrum, die emoties en acties reguleert.

Oxytocine en ons zelfbeeld

Simpel samengevat betekent dit dat oxytocine invloed heeft op hoe onze hersenen werken als we aan onszelf denken. En dan vooral als het neerkomt op het geheugen en de zelfreflectie-kenmerken.

Lees ook: 4 stappen om je negatieve zelfbeeld terug te draaien naar een positieve

Als we meer oxytocine in onze hersenen hebben als we aan onszelf denken, betekent dit dat we ons waarschijnlijk zelfverzekerder gaan voelen. Dus, die knuffel is niet alleen goed voor de relatie met de ander, maar ook voor de relatie met jezelf.

Er is echter een kanttekening: het onderzoek werd alleen uitgevoerd met mannen. Er moet natuurlijk meer onderzoek komen om deze theorie te bevestigen. Maar op zich kan knuffelen, tijd doorbrengen met vrienden en seks sowieso geen kwaad.

Meer over knuffelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het knuffelhormoon verandert ook hoe jij jezelf ziet, volgens nieuw onderzoek
Sluiten