Emma Bering
Emma Bering Mind 20 nov 2018

Door deze 6 tips leer je om meer van jezelf te houden

Het krijgen van meer liefde voor jezelf is voor veel mensen een proces. Het is onmogelijk om van jezelf te verwachten dat je morgen meer van jezelf houdt. Zelfliefde moet groeien en het is iets wat je vaker moet beoefenen. Er is niemand anders die het voor je gaat doen. Zo leer je om meer van jezelf te houden.

Zelfliefde kan erg lastig zijn als je niet goed weet waar je moet beginnen. Daarom hebben wij 6 tips voor jou om je een handje te helpen.

Doe meer dingen die je leuk vindt om te doen

Deze lijkt heel cliché en voor de hand liggend, maar toch vergeten mensen vaak om dit ook daadwerkelijk te doen. Ben je dol op fotografie? Ga dan naar buiten en ga fotograferen. Heb je altijd al yoga willen proberen? Zoek een klasje op of doe het thuis. Maar het kan ook zoiets simpels zijn als je nagels lakken, dansen of zingen.

Het heeft niet per se met iets fysieks te maken, maar het doen van een hobby is meer mentaal. Wie weet verbaas je jezelf wel en kan je iets wat je nooit had verwacht.

Neem de tijd om je gevoelens te verwerken

Het is heel makkelijk om je gevoelens weg te stoppen. Ga maar eens een serie bingen of een film kijken, dan ben je niet met jezelf bezig. Dat kan heel fijn zijn en goed voelen, maar op de lange termijn ga je er last van krijgen. Gevoelens die je niet hebt verwerkt, komen altijd weer terug.

Doe een activiteit waarbij je heel bewust je gevoelens kan verwerken. Dat kan een wandeling zijn, koken of bakken, fietsen of juist schrijven in een dagboek of een mindfulness-oefening.

Praat positiever tegen jezelf

Mensen hebben vaak de neiging om negatief over zichzelf te praten en denken. Vaak gaat het onbewust. Gedachten die je bijvoorbeeld kan hebben, zijn: ‘Waarom staat de gootsteen vol met afwas? Wat is mijn keuken toch vies! Waarom heb ik vandaag nou zo weinig gedaan?’. Als dit jouw gedachten zijn, is het belangrijk om daarmee te stoppen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het begint met het herkennen van deze gedachten.

Probeer deze negatieve gedachten om te zetten. Als je jezelf erop betrapt kan je het meteen omdraaien in iets positiefs. Wie weet vind jij het belangrijk dat je keuken goed schoon is, dus wil je het graag opgeruimd hebben. Of misschien vind je dat je vandaag een leuke outfit aan hebt. Dat soort kleine dingen kunnen al enorm helpen om positiever te praten en denken. Stop met zeggen waarom je niet goed genoeg bent.

Zangeres Kris Berry: ‘Ik geloof heilig in de kracht van positief denken’

Omring jezelf met positieve mensen

Je hoeft geen mensen weg te duwen die zich niet goed voelen, want dat heeft vaak niets te maken met jou. Maar denk wel aan jezelf, vooral als een persoon jou niet goed laat voelen, kan je prima even wat afstand nemen. Laat wel weten dat je er voor diegene bent. Het is belangrijker om jezelf te omringen met mensen die je wel goed laten voelen. Houd deze vrienden vooral dichtbij.

Vraag om hulp als dat nodig is

Het is geen falen als je je realiseert dat je bepaalde dingen niet in je eentje kan doen. Hulp vragen kan juist heel goed helpen bij het proces van zelfliefde. Je laat dan ook aan jezelf zien dat je er bovenop zit en dat het belangrijk is voor jou.

Hulp kan je krijgen van een goede vriend of vriendin of een familielid. Maar het kan ook professionele hulp zijn zoals een huisarts, psycholoog of coach. Hulp inschakelen is absoluut geen teken van zwakte, maar juist van kracht.

Neem de tijd voor zelfliefde

Maak elke dag of wellicht week tijd vrij voor zelfliefde. Het is belangrijk dat je voor jezelf zorgt. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goede daden voor anderen doen. Van jezelf houden gaat niet voor iedereen even gemakkelijk. Vind je het lastig? Reserveer dan een bepaald moment in de dag of week voor jezelf. Wat je dan kan doen? Een van de bovengenoemde activiteiten, om maar een voorbeeld te noemen.

Zelfliefde begint bij jezelf, want hoe kan je van iemand anders houden als je niet van jezelf houdt?

Meer over zelfliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Door deze 6 tips leer je om meer van jezelf te houden
Sluiten