Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 10 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Introvert of extravert: wat zijn de kenmerken en kun je ook allebei zijn?

Introvert zijn houdt niet per se in dat je verlegen bent. En extraverte mensen hangen echt niet altijd alleen maar de clown uit. Maar wat houdt introvert of extravert zijn dan wel precies in? En wat nou als jij bij beide persoonlijkheidstypen eigenschappen herkent?

In de jaren 30 maakten we dankzij Carl Jung kennis met de begrippen extraversie en introversie. Even kort door de bocht zijn introverte mensen volgens hem voornamelijk op binnen gericht, terwijl de focus bij extraverte mensen vooral op de buitenwereld ligt.

Introvert of extravert?

Ben je benieuwd of je introvert of extravert bent? Misschien ben je wel geen van beiden.

Kenmerken introvert

Volgens de Van Dale betekent het woord introvert: ‘in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam’.  Dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Als je introvert bent, ben je echt niet per se iemand die weinig praat. Vaak betekent het wel dat het veel energie kost om met mensen te zijn en dat je tijd alleen nodig hebt om op te laden. Ook houden introverte mensen vaak niet van small talk, houden ze meer van 1-op-1 gesprekken en hebben ze liever een paar goede vrienden, dan veel kennissen. Maar de ene introvert is de andere introvert niet. Psycholoog Jonathan Ceek ontdekte dat er vier typen introverte mensen zijn.

Kenmerken extravert

Extravert zijn wordt vaak gelinkt aan drukke, overheersende mensen. Maar ook dat is echt niet altijd waar. Wel zijn extraverte mensen vaak energiek, enthousiast, spraakzaam, actiegericht en nemen ze vaak initiatief. Ze houden van feestjes en zijn liever met anderen dan alleen. In tegenstelling tot een introvert krijgen extraverte mensen juist energie van dingen doen met andere mensen.

Kenmerken ambivert

Denk jij nu: ho eens even, ik herken mezelf in eigenschappen van beide persoonlijkheidstypen? Dat kan. Inmiddels weten we dat het echt niet altijd zo zwart-wit is als we hierboven hebben beschreven. Introversie en extraversie zijn twee uiteinden van een spectrum, waar je dus ook gewoon tussenin kan vallen. Je kan ook ambivert zijn. Dat betekent dat je zowel introverte als extraverte eigenschappen hebt, maar in geen van beide typen dominant bent.

De meeste mensen zullen zich herkennen in introverte en extraverte eigenschappen. Dat hangt bijvoorbeeld af of je met familie of met vreemden bent en of je je op een zekere of onzekere periode in je leven bevindt. Om maar een paar voorbeelden te noemen! “There’s no such thing as a pure introvert or extravert“, zegt niemand minder dan Carl Jung dan ook.

Meer lezen over introverten en extraverten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️