Anne-Flore Muller
Anne-Flore Muller Spiritualiteit 10 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Ik deed een groepsreading en dat was bizar en heilzaam tegelijk

Nieuwe dingen doen, hoe vaak doen we dat nou echt? Veel te weinig, in mijn geval. In het kader van persoonlijke groei en een zoektocht naar een andere vorm van heling en ontspanning, ben ik onlangs naar een reading gegaan. Een groepsreading, welteverstaan. En dat was op z’n zachtst gezegd op alle vlakken bijzonder.

Via een modeblogger hoorde ik erover. Omdat ik het verrassend vond dat zo’n hip mens spiritueel was, besloot ik de sprong te wagen. De reading werd gegeven door nieuwetijds medium Saskia Nefkens. Op de site las ik dat tijdens de reading mijn ziel gehoord zou gaan worden, wat me allerlei inzichten zou geven.

Met een open instelling en een lichte zenuwkriebel in mijn buik, ben ik er op een zondagochtend in mijn eentje naartoe gegaan. Want zonder veilige schouder naast me zou ik het ’t beste kunnen ervaren, dacht ik. Wat ik ervan kon verwachten? Ik had werkelijk geen idee.

Ook interessant: Wat iedereen zou moeten weten over het helen van energie

Wat is een reading?

We begonnen in een kring, waar we op meditatiekussentjes mochten gaan zitten. De ruimte was licht en warm en de blikken van anderen lieten me weten dat ik niet de enige was die het spannend vond. Nadat er ons lachend op het hart werd gedrukt dat we niet betoverd zouden worden, mochten we onze ogen sluiten.

‘Ik ga luisteren naar jullie ziel’, stak Saskia van wal. ‘We zijn veel meer dan ons lichaam en brein. En dat begeeft zich in energie. Ik luister naar wat er gezegd wordt in jullie energie. Er worden dingen benoemd die je waarschijnlijk diep vanbinnen al wel weet, maar misschien nog wegstopt. Ik ga jullie eigenlijk jezelf laten horen.’

Ik vond het maar vaag. Hoe kon ze nou de energie van alle aanwezigen tegelijk lezen? Saskia legde uit dat dit kon omdat we allemaal dichter bij elkaar stonden dan we dachten. ‘Jullie zijn bij elkaar gekomen en dat is vanuit een diepere laag bepaald’, vertelde ze. ‘Daar moet je niet over nadenken, maar alles wat ik noem is voor iedereen relevant.’

Binnen twee uur zou er een transformatie plaatsvinden. ‘Dat is beweging, waardoor jij dichter bij jezelf komt. Zelfs als je de hele reading met je oren dichtzit ga je nog anders naar buiten, want de energie doet dit voor je. Ik begeleid jullie hierin.’

Van spanning naar ontspanning

Ik merkte dat de spanning langzaam van me afgleed en ruimte maakte voor óntspanning en nieuwsgierigheid. De rustige ademhaling van de vrouw naast me werkte kalmerend en bij de eerste klank van de klankschaal zakte ik nog dieper in mijn kussen weg. Ik probeerde mijn gevoel toe te laten, zoals Saskia ons vertelde om te doen.

De eerste woorden raakte me direct. Thema’s als niet willen voelen, vertrouwen en gebeurtenissen uit een vroege jeugd werden genoemd en maakten dat ik me niet langer kon verzetten tegen mijn sarcastische brein. Met mijn handen op mijn buik probeerde ik dan ook vol overgave naar mijn gevoel toe te ademen.

Lees ook: Ayurvedische en kristal reading: we volgden een sessie bij Rock Your World

Terwijl we nog maar net begonnen waren, hoorde ik de eerste mensen al sniffen. Er werd weinig gezegd, maar de dingen die genoemd werden raakte me. Het voelde alsof alles precies over mij ging. Alsof ik de enige in de ruimte was en het medium alleen mijn ziel aan het horen was. En dat zorgde ervoor dat ook ik ineens een traan over mijn wang voelde glijden.

Tintelende handen

Mijn handen en voeten begonnen te tintelen. Enerzijds kwam dit omdat ik al een uur lang in de kleermakerszit zat, maar anderzijds ook omdat ik het gevoel had veel meer te voelen dan ik ooit had gedaan. Ik was alleen, maar voelde me plots verbonden met alle andere dappere zielen die op hun kussentjes zaten te luisteren naar hun diepste angsten, onzekerheden en weggestopte gevoelens.

Must read: Healing hands oftewel ‘helende handen’ Marissa heeft ze en dit is wat ze ermee doet

Om nog meer te kunnen voelen, moesten we door de ruimte gaan bewegen. Dit was best confronterend want het maakte me heel bewust van mijn lichaam en de ruimte die ik innam. Ik probeerde vooral heel dicht bij mijn gevoel te blijven, want als ik mijn verstand nu toe zou laten zou ik mijzelf – schuifelend door de ruimte met mijn ogen dicht – keihard uitlachen.

Ruim twee uur verstreek, al leek dit veel korter. Het voelde alsof ik al die tijd gemediteerd had. Slaapdronken had ik naderhand twee korte gesprekken met mensen waar ik zoveel overeenkomsten had dat het haast bizar was. Zou dat dan toch geen toeval zijn? 

Welkome verandering

Hoe graag ik ook zou willen, ik kan niet ontkennen dat deze reading veel met me heeft gedaan. Met mijn verstand kan ik er nog steeds niet helemaal bij, en het onder woorden brengen is lastig. Ik voel me een onwijze hippie terwijl ik dit schrijf en mijn brein roept dat ik normaal moet doen, maar er heeft wel degelijk een kleine transformatie plaatsgevonden. 

Nee, ik ga tegenwoordig niet in een bloemetjesgordijn door het leven en sta nog gewoon met beide benen op de grond. Maar ik heb wel het idee dat ik meer in contact sta met mijn gevoel.

En dat meer voelen is best een welkome verandering. Omdat ik werken aan mijzelf sinds kort onwijs leuk vind en de hele happening als interessant en leerzaam heb ervaren, ga ik vaker een reading doen. Baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Meer lezen over spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️