Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 sep 2018
Leestijd: 6 minuten

Zo pas je spiritualiteit toe op je dagelijkse leven (zelfs tijdens je werk)

Wie met spiritualiteit bezig is, herkent zich er misschien in dat je dit vooral doet in ‘je eigen tijd’. Als je mediteert, yoga doet of tijd hebt om rustig na te denken. Want spiritualiteit en dagelijkse bezigheden klinken misschien niet als iets wat je makkelijk combineert. Toch kan je elke situatie op een spirituele manier ervaren.

Zo pas je spiritualiteit toe op 7 belangrijke punten in je leven.

Spiritualiteit in je dagelijks leven

Ook de meest spirituele mensen moeten geld verdienen en hebben – over het algemeen – een baan. En ook al ben je ‘verlicht‘, je zal nog steeds naar de tandarts moeten en soms in de rij van auto’s staan die een file heet. Toch kan je deze dagelijkse to do’s ook op een spirituele manier benaderen.

Als je graag met spiritualiteit bezig bent en er meer over wilt leren, dan schiet het niet heel erg op als je alleen spiritueel bezig bent tijdens je dagelijkse 15-minuten-durende meditatie. Door een bewustere mindset kan je op een makkelijke manier meer bezig zijn met spiritualiteit tijdens de dagelijkse gang van zaken.

Seks en spiritualiteit

Hoewel seks in principe een maar al te plezierige bezigheid is, ligt er toch een grote lading op het begrip ‘seks’. Seks hebben wordt wel eens negatief geïnterpreteerd, vaak vooral door jezelf. Als je een one-night stand hebt bijvoorbeeld met iemand die niet per se de man of vrouw van je dromen is of om het aantal bedpartners dat er inmiddels op je lijstje staat.

Als je daardoor negatief terugkijkt op de sekspartij, verandert jouw kijk op het hebben van seks. Vertel jezelf daarom dat je vrij bent om te doen wat je wilt en dat je schuld en schaamte vanaf nu laat gaan. Het is niet erg om buiten de lijntjes te kleuren of anders te handelen dan ‘normaal’ is. Als jij daar behoefte aan hebt en je daarbij op dat moment goed voelt, gun jezelf dan de vrijheid om dat te ontdekken. Stel jezelf bij zulke afwegingen de vraag: is dit helend of houdt het me juist vast? En een goede sekspartij werkt hoogstwaarschijnlijk helend.

Ook interessant: Hoe je door meditatie geweldige seks kunt hebben

Relaties en spiritualiteit

Het is interessant en een beetje eng tegelijkertijd om spiritualiteit te bespreken met mensen di dichtbij je staan, of het nou om familie, vrienden of een liefdesrelatie gaat. Als je vragen durft te stellen die normaal gesproken niet direct aan bod komen, breng je je relatie op deze manier sneller naar een dieper level.

Let eens op hoeveel energie je krijgt van de mensen om je heen. Van welke mensen krijg je nieuwe energie en door wie raak je geïnspireerd? En welke mensen kosten je eigenlijk meer energie? Misschien staan sommige van je relaties meer open voor diepere gesprekken dan anderen. Voel aan wie daar de juiste persoon voor is.

Social media en spiritualiteit

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar zelfs op je online gedrag kan je spiritualiteit toepassen. Een bezigheid die misschien wel de meeste mindful aandacht nodig heeft. Probeer eens te letten op wat je zo bezighoudt tijdens het scrollen op je telefoon. Met welke mensen vergelijk jij jezelf? Waar word je stiekem jaloers op?

Misschien durf je nóg een stapje verder te gaan en op je eigen social media-account te delen wat er écht in je omgaat en niet alleen de positieve momenten uit je leven delen. Op die manier weet je tenminste dat mensen die op jouw foto’s of posts reageren te maken hebben met de echte jij.

Ook interessant: Hoe Instagram verwijderen me een rustiger mens maakte

Geld en spiritualiteit

Geld: het is en blijft een lelijk, maar belangrijk ding. Het is een onderwerp dat lastig te combineren lijkt met spiritualiteit. Maar als je anders naar geld kijkt, kan je er misschien makkelijker mee omgaan. In principe is het een uitwisseling van energie.

Zie het dan ook voor wat het is en durf bijvoorbeeld op werkgebied te vragen wat je waard bent. Probeer geld niet met een schuldgevoel of angst te benaderen, maar met dankbaarheid en gulheid. Probeer bijvoorbeeld even stil te staan bij je eerstvolgende salaris en wees er dankbaar voor. Voor je het weet is het weer uitgegeven. Het is goed om soms even bewust te zijn van het feit dat jij hier hard voor hebt gewerkt en dit hebt verdiend.

https://www.bedrock.nl/situationeel-spiritueel/

Kleding en spiritualiteit

Elke ochtend stap je uit bed en trek je kleding aan. Wat zegt deze kleding over jou? En wat wil je uitstralen? Ook als je niks om mode geeft, is kleding toch een manier om jezelf uit te drukken.

Je kan je daardoor fijner voelen in kleding die bij jouw persoonlijkheid past. Neem eens een kijkje in je kledingkast: welke kleding draag je wel en welke niet? Het werkt ook erg geestverruimend om eens flink te ontspullen.

Kies bewust voor bepaalde voeding

Ga bewust om met wat je in je lichaam stopt. Een extreem streng dieet is overdreven, maar ga eens na wat jij graag wilt dat je lichaam opneemt. Als je goede dingen eet, voel je je gezonder en energieker. Denk eens na over een plantaardig dieet, de hoeveelheid suiker die je eet en hoeveel junkfood er naar binnen gaat.

Sta kort stil bij elke hap die je neemt en geniet er écht van. De hap-slik-weg-techniek werkt erg bevredigend op de korte termijn (guilty), maar zo eet je makkelijk te veel. Je hersenen krijgen pas na 20 minuten het signaal dat je genoeg hebt gegeten, maar als jij dan al 3 keer hebt opgeschept, is het een beetje te laat en lig jij al met buikkrampen op de bank. Wist je dat je bewuster kan leren eten met een chocolade meditatie?

Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Spiritualiteit op werk

Je hoeft niet per se een yoga-leraar te zijn of bij een NGO (niet-gouvernementele organisatie) te werken om spiritualiteit toe te passen op je werk. Spiritualiteit kan je in elke kleine gedachte, actie of handeling gebruiken. Wees bijvoorbeeld bewust van je gedrag op je werk. Roddel je mee over anderen? Maak je onbewust een kattige opmerking? Of misschien verstop je je wel de hele dag achter je computer en sluit je jezelf af.

Probeer op je eigen gedrag te letten. Zo kan je hier stap voor stap een positievere ervaring van maken. Een blokje om op een zonnige dag (of zelfs als het grauw is) werkt verfrissend en geeft je vaak weer nieuwe energie. Als je merkt dat er veel druk op je af komt, neem dan een paar minuutjes de tijd om te mediteren en tot rust te komen. Zo word je weer helemaal zen.

Meer lezen over spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️