Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 26 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Verlichting is niet een staat die je kunt bereiken. Je bent het al

Naarstig op zoek naar verlichting? Dan ga je dat waarschijnlijk niet vinden. Want ‘verlicht zijn’ is niet iets dat je kunt bereiken door heel veel asanas of dé perfecte meditatie. Yogaleraar Kevin Sahaj vertelt over hoe zijn awakening voelde en over hoe je yoga dan wél kunt inzetten om dat te ervaren. We spreken Kevin Sahaj, teacher bij Delight Yoga, over zijn zelfontwikkelde ‘Sahaja Healing Yoga’. “In mijn werk wil ik mensen helpen spanningen in hun lijf, energie en geest los te laten. Om zo creatieve energie te bevrijden en hun diepgewortelde spiritualiteit te openen.

Het is een samensmelting van mijn levenservaring met verschillende yogamethoden van Indiase, Chinese en Tibetaanse bronnen en technieken die ik in Bali leerde, om energie te openen en blokkades op te heffen. Ik heb zoveel prachtige meesters en teachings gevolgd, dus ik wil mezelf niet limiteren tot één vorm, religie of methode. De waarheid is de waarheid, no matter wat de bron is.”

Geen sportklasje

De lessen van Sahaj zijn dus meer dan een ontspannen sportklasje om je weer een beetje soepel en fit te voelen: “In meer dan 20 jaar ervaring als yoga teacher, heb ik heel duidelijk gezien dat moderne mensen energetisch minder connected zijn.

Tip: Een perfecte yoga sequence voor de donkere dagen

Ze hebben een heel sterke rationele, materialistische mind dankzij hun onderwijs en cultuur, maar ze zijn meestal niet zo ontwikkeld als het gaat om de subtiele dimensie van emotionele energie of spirituele verbinding. Een missing link als het gaat om beoefenen van yoga.”

Sahaja Healing Yoga

“Van origine werd yoga geleerd in culturen waar niet zo’n sterke disconnectie was van de ziel en de natuur”, vervolgt hij. “Maar toen yoga in het Westen opkwam, werd het geïnterpreteerd als een sport of een manier om een betere ‘ik’ te creëren.”

Must read: Hoe yoga volgens de wetenschap een unieke kracht heeft waardoor je je leven kunt beteren

Onze moderne mind, met z’n materialistische, technologische oriëntatie, maakt zelfs van yoga een proces van prestatie, zegt Sahaj. “Terwijl het in oorsprong een proces is van loslaten van het ego en verbinden met de bron van het leven.

Daarom heb ik ‘Sahaja Healing Yoga’ ontwikkeld, om mensen te helpen uit hun hoofd te komen. Terug in hun gevoeligheid. Het is natuurlijk en gemakkelijk, en iedereen kan deze vorm van yoga doen. Daar hoef je niet een gymnast of heel lenig voor te zijn.”

Awakening

Zelf had Sahaj op zijn 21e een bijzondere spirituele ervaring. “Out of the blue, toen ik in de auto zat, had ik de bizarre ervaring dat opeens de hele wereld in mij was, in plaats van ik in de wereld. Je kunt je de verbazing misschien wel voorstellen, dat dus het universum opeens ín je zit en dat jij dat universum behelst.

Mijn ego-persoonlijkheid werd een soort van verdrongen door een enorm bewustzijn. De auto reed, maar ik ging nergens heen. Want waar kun je heen als je alles bent?”

Angstaanjagende ervaring

Een extreem angstaanjagende ervaring, vertelt Sahaj: “Niets was hetzelfde als daarvoor. Ik moest echt leren leven in dit vreemde nieuwe universum. Alles was zo intens en helder. Ongeveer twee jaar lang voelde ik 24 uur per dag angst, terwijl ik probeerde te begrijpen wat er met me was gebeurd.

Tip: On the spiriwagon? Dit nieuwe online platform biedt allerlei cursussen aan

Was ik gek geworden? Ik begon boeken te lezen over zenmeditatie en Indiase spiritualiteit en zo ontdekte ik dat mijn ervaring eigenlijk een soort awakening was. Ik zag in dat ík niet gek was, maar de wereld om me heen misschien wél.”

Ego

Volgt natuurlijk meteen de vraag: Hoe kom je daar dan, bij die staat van verlichting? “Je bent het al! Sommige mensen lijken inderdaad te denken dat verlichting een soort staat is die je kunt bereiken, als je bijvoorbeeld genoeg yoga of meditatie doet.

Maar ik geloof eigenlijk in het tegenovergestelde. We zijn oneindig vrij! We worden alleen beperkt door de illusie van het ego. Door de persoonlijke ‘ik’ los te laten als ‘de doener’ en te vertrouwen op de natuurlijke, grenzeloze intelligentie van het universum, kunnen we onze gehechtheden en angsten loslaten. Ons identificeren met de bron van ons bewustzijn, niet meer met het kleine, zelfzuchtige ego.”

Hoe kom je van je ego vanaf?

Tja dat ego, daar zitten we best hardnekkig in vast. Hoe komen we daar nou vanaf? “Een eerste stap kan zijn jezelf te vragen: Is dit moment genoeg? Want in dit moment zijn we al vrij. Dat ligt niet ergens in de toekomst na een miljoen asanas of perfecte meditatie.

NU, dit moment, is genoeg. Het is belangrijk om elke dag de tijd te nemen opnieuw contact te maken met die diepgewortelde spiritualiteit. Dát is yoga. Yoga-oefeningen zijn een support, niet een doel op zich. In yogatermen zijn we Sat Chit Ananda: oneindige waarheid, puur bewustzijn en liefde.”

Meer over spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Verlichting is niet een staat die je kunt bereiken. Je bent het al
Sluiten