Nina Pierson
Nina Pierson Spiritualiteit 6 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk echt?

Ik dacht altijd dat ik snapte wat spiritualiteit inhield maar eigenlijk had ik er nooit goed over nagedacht. Ik mediteerde, beoefende al jaren yoga en was me bewust van veel zaken in mijn leven. Ik dacht dat spiritueel-zijn betekende dat je ‘geloofde’ in bepaalde dingen en je vanzelf spiritueel was wanneer je de dingen deed die daarbij hoorde. Tot ik afgelopen voorjaar het boek ‘The Untethered Soul’ van Michael A. Singer las. Er ging letterlijk een nieuwe wereld voor me open. Eindelijk snapte ik dat spiritualiteit niets te maken heeft met iets buiten jezelf. Dat de essentie van spiritualiteit een nieuw soort bewustzijn en daarmee een nieuw soort manier van leven inhield. Namelijk je verstand, het denken, je gedachtenpatronen, de ‘monkey mind’ leren doorzien voor wat het is en beseffen dat jij, de observeerder van dat allemaal, iemand anders bent.

Spiritualiteit gaat er dus om dat je ontdekt wie je werkelijk bent achter de lagen van het lichaam en je gedachten: jij bent het bewustzijn. Wanneer je de essentie van spiritualiteit snapt kan het je talloze voordelen en handvatten bieden om je leven verder te leiden.

Ik denk daarom dat iedereen er iets aan kan hebben en ik hoop dat ik met dit hoofdstuk een aantal vooroordelen (gedeeltelijk) weg kan nemen. De inzichten zijn geïnspireerd op grote spirituele leiders uit het verleden en heden. Zodat je op je eigen tijd en eigen manier uit nieuwsgierigheid besluit om je er verder in te verdiepen.

Spiritualiteit is toch voor zwevers?

Wil je gelukkig zijn? Wil je je leven zo aangenaam mogelijk maken van begin tot eind? Bijna iedereen zal logischerwijs op deze vraag het antwoord ‘ja’ geven. Dat betekent dat spiritualiteit in wezen niet alleen iets voor zwevers is, maar juist iets is waar iedereen wat aan kan hebben.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft spiritualiteit namelijk weinig te maken met geloven in vage dingen die zich buiten jezelf afspelen of met reïncarnatie, brandende wierookjes of hijgerig praten.

https://www.bedrock.nl/spirituele-beoefening-help-hoe-doe-ik-dat-nou/

Spiritualiteit is, in essentie, de zoektocht naar wie jij werkelijk bent. Persoonlijker kun je het niet maken. Het gaat over jezelf zijn en de manier waarop jij je leven leidt en hoe je dit zo aangenaam en gelukkig mogelijk kunt doen. Of zoals Lama Das het mooi verwoordde: het gaat bij spiritualiteit niet om meer goddelijkheid te verwerven maar om meer mens te worden. En daarmee staat niets meer je eigen geluk in de weg.

Wie ben jij?

Misschien is het iets makkelijker te begrijpen aan de hand van het volgende voorbeeld: stel iemand vraagt aan je: wie ben jij? Grote kans dat de meesten van jullie die vraag beantwoorden met je naam. Maar schrijf je naam eens op een vel papier en kijk naar die toevallige samenstelling van letters. Ben je dat daadwerkelijk? Nee!

‘Ok, ik ben geboren in Nederland en opgegroeid in het buitenland, ik heb een broer en een zus en mijn ouders zijn gescheiden. Ik werk daar en heb zoveel vrienden.’ Dat is een mooi verhaal over wat jij hebt meegemaakt. Ze kleuren je leven, maar dat is niet wie je werkelijk bent.

Lees ook: Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?

Ben jij de herinneringen die jij over je verleden hebt? Of ben je het mentale beeld van je culturele conditionering? Of de dromen die je over de toekomst hebt? Ook niet! Er is één constante die er altijd is, namelijk de toeschouwer van het leven. Je bewustzijn, diegene die je gedachtes, je emoties, de externe wereld gadeslaat. Niets meer en niets minder.

Benieuwd naar meer uit hét Bedrock boek?

Dit is een deel van een hoofdstuk uit Bedrock – Het Boek. Je kunt ‘m kopen via Bol.com.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: helaas laten Walt Disney en Holly Wood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️