Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 5 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Jamie Wie? Het boek DAMN HONEY is een pleidooi voor doen waar je zélf zin in hebt

In dit nieuwe mini-boek (eigenlijk is het een pamflet) ‘DAMN, HONEY’ van Marie Lotte Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen komen onderwerpen als slut shaming, body positivity, seksualiteit en de heteronormativiteit in de samenleving aanbod.  Het begon allemaal met het onlangs verschenen boek van Jamie Li: sexy, but tired but sexy. 

Afgelopen maand was er grote ophef om het boek van YouTuber Jamie Li waarin ze er onder andere voor pleit dat vrouwen zin moeten maken in seks wanneer hun vriend er zin heeft en als je een buikje hebt, verstop je die gewoon. Want jezelf zijn, is volgens het boek geen optie.

Een tegengeluid: DAMN HONEY

Marie Lotte en Nydia (feministen, podcast makers, huisgenoten én Nydia is Bedrock gastredacteur) konden het niet geloven en schreven dit tegengeluid dat nu in de winkels ligt: DAMN HONEY. Een pamflet noemen ze het zelf, het is namelijk 88 bladzijden lang. Belangrijk detail: het is juist géén manier om Jamie Li af te zeiken, maar juist een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt.

https://www.bedrock.nl/mannen-profiteren-ook-van-feminisme/

Vrouwen hebben het in Nederland toch goed?

Het boekje begint met de interessante kwestie: “Hier in Nederland hebben vrouwen toch alles voor elkaar? Je mag toch stemmen? Werken? Je mening geven? Is een feministisch pamflet dan nog wel nodig?”. Toch is dat wél het geval leggen de twee vrouwen gedurende het pamflet uit.

Ga maar eens na: denk eens aan de beïnvloedbare tienermeisjes op social media en eigenlijk ook wijzelf, oma’s moeders, vriendinnen en collega’s. “Want natúúrlijk jij wil voldoen aan een bepaald plaatje. Menig vrouw wil voorkomen dat haar borsten gaan hangen en klikt je op die link,” schrijven Marie Lotte en Nydia in DAMN HONEY.

Marie Lotte schreef al eerder een kinderboek en van Nydia verscheen onlangs het hardloopboek Run baby run. Benieuwd naar wat het pleidooi nog meer voor mooie inzichten brengt? Het is sinds deze week verkrijgbaar voor €5,99.

nydia en marie luisteren muziek

Meer lezen over leerzame boeken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️