Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 1 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Boekentips: dit zijn de beste boeken die de redactie las in augustus

Er zijn talloze redenen om boeken te lezen. Het is een ontspannende activiteit, je breidt je vocabulaire uit en je leeft er zelfs langer door. Daarnaast zijn non-fictieboeken ook nog eens heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Op de redactie lezen we bijvoorbeeld regelmatig over mindfulness, feminisme en gezondheid. En dus is het tijd voor een nieuwe rubriek: Bedrocks Boekentips!

Elke maand lichten we een paar boeken uit die absoluut het lezen waard zijn. Deze eerste keer praten we over minimalisme, body positivity en relaties.

Weg ermee – Dennis Storm

Na tien jaar lang programmamaker en presentator te zijn geweest, heeft Dennis Storm besloten zijn leven anders in te richten. En met anders bedoel ik: minimalistischer. In zijn boek Weg Ermee schrijft hij over de manier waarop alle reizen die hij heeft gemaakt, zijn passie voor minimalisme hebben aangewakkerd: ‘thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme.’

Dennis vertelt over de ‘schoonheid van minimalisme’ en de manier waarop hij het toepast in zijn leven. Hij heeft het over een overvolle kledingkast die meer stress oplevert dan plezier (door een te grote hoeveelheid aan keuzes), maar ook over het móeten geven van cadeaus, en een vakantie waarbij hij samen met zijn vriendin alle klokken en tijdsindicaties uit huis heeft verwijderd en een week lang leefde zonder tijd. Nooit eerder voelde ik me zo uitgerust en tevreden. En het enige wat ik daarvoor gedaan had was niet de klok, maar mijn lichaam gehoorzamen.”

En als je van mening bent dat je huis gezellig moet zijn, ontkracht Dennis dat graag: het is een plek om tot rust te komen, en een dozijn aan porseleinen borden aan de wand draagt daar niet aan bij. Kortom: als je meer wilt weten over een minimalistische levensstijl, inspireert Dennis je om hiervan bewust te worden en de eerste stappen te nemen om je leven te ontspullen.

Weg ermee – Dennis Storm
ISBN 978 90 0034 748 3
Prijs: €14,99

Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

Sta jij jezelf regelmatig af te beulen in de sportschool om een strakke buik te krijgen, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet leuk vindt? Heb je jezelf weleens uitgehongerd om er net zo uit te zien als alle modellen in reclames? En heb je dagelijks tientallen negatieve gedachten over je uiterlijk – en dat van anderen? Dan is dit hét boek voor jou.

Megan Jayne Crabbe – bekend als @bodyposipanda op Instagram, waar ze ruim een miljoen volgers heeft – neemt je mee in de wondere wereld van body positivity, en waarom dat zo hard nodig is. Ze vertelt je hoe de dieetindustrie geld aan onze onzekerheid verdient door een schoonheidsideaal te creëren, dat vet lang niet zo ongezond is als wij het doen voorkomen (en dat onderzoeken die je vertellen van wel, regelmatig gesponsord zijn door diezelfde dieetindustrie), hoe schadelijk afslankmiddelen en diëten eigenlijk zijn en dat body positivity helemaal geen beweging is om ‘overgewicht te promoten’. Sommige dingen weet je misschien al, sommige zijn een echte eye opener.

Maar bovenal vertelt ze je dat geluk niets met je kledingmaat te maken heeft en dat je prachtig bent zoals je eruit ziet, en iedereen verdient het om dat te horen én geloven. Toen Megan in haar voorwoord schreef dat haar hele leven veranderde nadat ze een foto van een dikke vrouw in een bikini zag, was ik (Maaike) nogal sceptisch. Maar nu ik haar hele boek heb gelezen – en Megan heb gesproken voor Bedrock – realiseer ik me dat je mindset inderdaad compleet kan veranderen als je in aanraking komt met body positivity. En dat gun ik iedereen. Lezen die handel!

Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe
ISBN 978 84 6349 035 1
Prijs: € 19,99

Verlangen naar verbinding – Brene Brown

Introvert, extravert, jong, oud… Wie je ook bent en hoe individualistisch je ook leeft, uiteindelijk verlang je naar verbinding met andere mensen. Het instinct om erbij te horen hebben we allemaal, maar hoe bouw je nou goede relaties op? En moet je veranderen als dat nodig is voor een vriendschap of koste wat het kost jezelf blijven? (Spoiler: dat laatste natuurlijk.)

Brené Brown ken je misschien van ‘De moed van imperfectie’, ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘Sterker dan ooit’. In haar nieuwste boek, dat begin dit jaar verscheen, beschrijft ze haar onderzoek naar een ander – heel actueel – aspect van het menselijk leven: onze relaties met anderen. Net als in haar andere boeken doet ze dat met zowel onderzoek en levenslessen als persoonlijke verhalen. Die combinatie maakt dat het boek prima wegleest.

‘Verlangen naar verbinding’ gaat niet alleen over de vraag waarom we zo graag onderdeel van iets willen zijn, maar ook over eenzaamheid én jezelf zijn. Zo leert Brown je dat je ook alleen moet durven staan als dat nodig is – en dat alleen zijn iets anders is dan alleen staan. Zeker een aanrader als je geïnteresseerd bent in persoonlijke groei en wilt weten hoe je kwetsbaar en eerlijk, maar ook sterk en moedig kunt zijn. It’s all about the balance.

Verlangen naar verbinding – Brene Brown
ISBN 978 94 0050 968 9
Prijs: €18,99

Meer boekentips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️