Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 20 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Wake-up call: That Sugar Film op Netflix laat zien hoeveel suiker er in ‘gezonde’ dingen zit

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: That Sugar Film, over een filmmaker die 60 dagen lang een ‘gezond’ dieet volgde.

Het is voor veel mensen inmiddels geen geheim meer dat er stiekem heel veel suiker verstopt zit in producten als ontbijtgranen en vruchtensap, maar toch zijn er nog steeds ontzettend veel bedrijven die suikerrijke dingen als gezond product op de markt zetten en er leuzen als ‘100% natuurlijk’ op zetten. Wist je dat er in 80 procent van de dingen die we eten, toegevoegde suikers zitten?

Nu is suiker niet per se de duivel: je lichaam zet het om in energie en die heb je gewoon nodig. In de hoeveelheden die de meeste mensen binnenkrijgen, kan het echter wél schade aanbrengen, in de vorm van overbelasting van je alvleesklier, aanslag op je tanden en verslavende stofjes voor je hersenen.

Dit vind je misschien ook leuk: Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

That Sugar Film: een documentaire over suiker

Dat is precies waar That Sugar Film op Netflix over gaat. Daarin besluit filmmaker Damon Gameau om 60 dagen lang alleen maar producten te eten die doorgaans als gezond worden beschouwd, terwijl ze in de praktijk vol zitten met suiker. De docu, waarin ook allerlei wetenschappers worden geïnterviewd, schijnt licht op de gezondheidsproblemen die dat tot gevolg kan hebben. “Mensen op deze aarde worden met de dag zieker, en fructose heeft daar waarschijnlijk een aandeel in”, zegt een arts in de docu.

That Sugar Film laat goed zien wat de effecten van al die verborgen suikers zijn op ons lichaam. Damon merkt zelf bijvoorbeeld goed dat hij weliswaar hetzelfde calorieën eet als hij daarvoor deed, maar daar ineens een stuk minder vol door zat. Bovendien is er een verband aangetoond met gedragsproblemen bij kinderen en verschillende psychische klachten. Ook gaat de docu in op hoe de suikerindustrie eigenlijk in elkaar zit en bekritiseert ‘ie het consumentisme.

Dit vind je vast ook interessant: Dit is wat er met me gebeurde door honderd dagen zonder suiker

De film is niet alleen informatief en een behoorlijke wake-up call, maar door de manier van filmen en de grafische toevoegingen ook nog eens leuk om te kijken en geschikt voor families. Let er dan wel op dat je de suikerhatende boodschap en het vrij gesimpliceerde beeld van overgewicht een klein beetje relativeert bij je kinderen; een persoon met een BMI van in de 30 kan gezonder zijn dan iemand met een BMI van bijvoorbeeld 22 – en bovendien is er ook niets mis met af en toe wat ongezonds.

That Sugar Film – Official Trailer

One man’s journey to discover the bitter truth about sugar. Own it now – http://www.thatsugarfilm.com Damon Gameau embarks on a unique experiment to document the effects of a high sugar diet on a healthy body, consuming only foods that are commonly perceived as ‘healthy’.

Je bekijkt de docu, die 1 uur en 40 minuten duurt, op Netflix.

Meer docu’s op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.