Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 20 apr 2019
Leestijd: 7 minuten

Wat je allemaal kan maken van hennep (je gelooft het niet: van huizen tot auto’s)

Hennep: het is misschien wel één van de meest multifunctionele planten ter wereld. Je kan er eten, kleding, auto’s, brandstof, olie en nog véél meer van maken. En, – dit maakt het zo bijzonder – het is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. Je begrijpt dat de positieve impact op het milieu enorm is als we vaker overgaan op hennep in plaats van gebruik blijven maken van synthetische materialen.

Er zijn zo’n 50.000 producten (ofwel ‘toepassingen’) die je kan maken van industriële hennep. Veel producten daarvan gebruiken we vaak. Tijd om eens uit te lichten wat we er allemaal van kunnen maken.

De kracht van de hennepplant

Dat je zo’n beetje alles van hennep kan maken, wordt steeds bekender. Vooral duurzame modemerken en kleinere, duurzame initiatieven gebruiken de plant als materiaal. Het is namelijk veel milieuvriendelijker en duurzamer dan synthetische materialen (die nooit verdwijnen en niet-duurzaam worden verkregen). Een klein voorbeeld: de hennepplant wint het in alle opzichten van de katoenplant: het gebruikt minder water, land en pesticide én brengt minder schade toe aan de aarde.

Waarom niet iedereen de hennepplant gebruikt? Er wordt gezegd dat overheden de hennepplant verbieden omdat er met de huidige monopolie veel wordt verdiend aan andere grondstoffen, waardoor het legaliseren ervan liever wordt voorkomen.

Logischer wijs roept hennep de associatie met wiet en dus soft drugs op. Dat kan je vanaf nu vergeten. Dit is namelijk wat je óók allemaal met de hennepplant kan doen:

1. Textiel

De hennepplant is een veelzijdige plant. Het levert ons veel voedingsstoffen op en de vezels ervan lenen zich perfect voor ijzersterk textiel. Je ziet het materiaal daarom veel terug in duurzame kleding en tassen. Maar dat was niet alles.

Wist je dat ook schoenen kunt maken met hennep? Nike kwam met een speciale release in 2016, gemaakt van hennep, ironisch 4/20 genaamd.

2. Bouwmateriaal

Wist je dat je ook huizen kunt bouwen met hennep? Vanwege de sterke vezels maak je van hennep sterk bouwmateriaal. Daarvoor wordt het gemengd met water en kalk en daarna is het sterker dan beton! Fijne bijkomstigheid: hennepbeton werkt isolerend in de winter en juist verkoelend in de zomer. Daarmee bespaar je dus ook meteen een boel energie. Benieuwd hoe het eerste hennephuis in Nederland eruit ziet? Bekijk ‘t hier!

Lees ook: Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

3. Auto’s

Niet alleen voor het bouwen van huizen komt hennep meer dan goed van pas, wist je dat er al autofabrikanten zijn die de autodeuren maken van hennep?! Dit materiaal heet biocomposiet en wordt gemaakt van biovezel, biohars en bioschuim. Daarna wordt het verwerkt met de vezels van hennep. Dit is een milieuvriendelijk alternatief op polyester kunststof dat nu nog vaak wordt gebruikt.

Na het uitharden van de hennepvezels kan er van alles met het materiaal worden gebouwd, zoals deze brug in Eindhoven.

4. Buitenvloer

Op festivals lijdt het gras vaak onder de grote mensenmassa. Daarom worden er regelmatig zogeheten henneptegels gebruikt om het gras te beschermen. De tegel is gemaakt van hennep, maiszetmeel, mineralen, meststoffen en graszaadsoorten. Hoe dat in z’n werk gaat? De tegels blijven na het festival gewoon liggen (zo’n 4 tot 6 weken), vergaan vanzelf en zorgen zo voor een vruchtbare bodem. Scheelt weer met opruimen na het feestje!

5. Voedsel

Hennep kan je ook gebruiken in de keuken, zo schreef het VICE foodplatform Munchies er een heel kookboek over (net als dit kookplatform trouwens), koop je inmiddels hennepcocolade en CBD-infused hummus. Maar hoe heeft de plant het tot restaurantkeukens gemaakt? Dat heeft onder andere te maken met de gezondheidsvoordelen die de plant met zich meebrengt (daarover zometeen meer).

De voordelen van hennepzaad

Talking about health benefits: vergeet vooral de superfood hennepzaad niet. Je ziet het terug in alle healthy bowls, in de schappen van de supermarkten en in menig recept: hennepzaad is hartstikke gezond. Het is een soort noot en is rijk aan onverzadigde vetten, gamma-linozuur, omega 3, 6, 9. Oh, en verder bevat het ook de essentiële aminozuren (bouwstenen van proteïnen) en is een bron van eiwitten, voedingsvezels, Vitamine B, E, ijzer én magnesium. Omdat hennepzaad zo voedzaam is, kan je er ook melk van maken, net als anderen noten zoals amandelen bijvoorbeeld.

Wat dat uiteindelijk allemaal doet met je lichaam?

  • Het verlaagt de cholesterol
  • Het verlaagt de kans op trombose
  • Het werkt ontstekingsremmend
  • Het verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker
  • Het stimuleert de vetverbranding

Rennen naar de supermarkt dus!

6. Medicijn

CBD-olie (geëxtraheerd uit de hennepplant) werkt onder andere kalmerend, pijnstillend, antidepressief, slaapbevorderend, misselijkheidsonderdrukkend, ontstekingsremmend, krampwerend en eetlustopwekkend. Da’s nogal wat dus. De CBD-olie koop je trouwens gewoon bij de drogist.

Ook interessant: Griepje te pakken? Bestrijd verkoudheid en griep met deze natuurlijke medicijnen

7. Huidverzorging

Van de eerder genoemde hennepzaadjes kan hennepzaadolie worden gemaakt. Wat overigens weer een andere olie is dan CBD-olie, die óók van de hennepplant wordt gemaakt. Volg je ‘m nog? De hennepolie wordt koudgeperest uit (on)gepelde zaden. De omega 3 en 6 vetzuren in de hennepzaadolie hebben een ontstekingsremmende werking. Veel rode vlekjes of bultjes op de huid zijn het gevolg van (onderhuidse) ontstekingen. Je raadt het al: je kan huidproblemen bestrijden met hennepzaadolie, zowel op je gezicht als op je lichaam. En, het product is all natural. We like!

Zelfs als je last hebt van acne, werkt hennepzaadolie uitstekend. Het is namelijk niet comedogeen, waardoor de poriën niet verstopt raken. Vetzuren bestrijden de ontstekingen en gaan roodheid tegen. Maar ook een gezichtsmasker, moisturizer en zeep maak je binnen no time van de olie.

8. Papier

Meestal is papier gemaakt uit het pulp van hout. Dat is mogelijk dankzij de vezels in de plant. Het is trouwens veel duurzamer om voortaan al het papier van hennep te maken in plaats van bomen, omdat hennep veel sneller groeit dan een boom.

9. Zonnebrand

Inmiddels is ook bekend dat hennep als een goed beschermende zonnebrand werkt. De plant houdt geen uv-stralingen tegen, maar het werkt als zink en blokkeert dus de zon. Zink is het spul dat surfers ook altijd op hun gezicht smeren om zich te beschermen tegen de felle weerkaatsing van de zon op het water.

10. Touw

Na het lezen van bovenstaand rijtje weet je inmiddels hoe sterk de vezels van de hennepplant zijn. Daarom kan je er ook uitermate geschikt touw van maken. Het schijnt dat mensen al 10.000 jaar gebruik maken van de vezels van een hennepplant. Touw zou één van de eerste hennepproducten zijn geweest.

11. Voedingssupplement

Wie met gezondheid en zijn lijf bezig is, zou zomaar fan kunnen zijn van het bijslikken van proteïne, ofwel eiwitten. Deze neem je extra in wanneer je veel sport, omdat het helpt met het herstellen van je spieren. Helaas zijn veel eiwitten niet plantaardig. Je raadt het misschien al – hennepproteïne is dat wel. Zelf strooi ik een paar eetlepels door m’n smoothies. Perfect én plantaardig, voor na een work-out.

12. Luiers

Je kan het zo gek niet bedenken, maar alles wat sterk moet zijn, kan je maken uit hennep. Dus ook luiers. De vezels kunnen gebruikt worden om herbruikbare luiers van te maken! Iets wat wij sterk aanraden, met oog op de grote hoeveelheid afval die wij produceren.

13. Benzine

Het is geen grap: je kan auto’s laten rijden op hennep. De hennepplant kan verwerkt worden tot een hennep biodiesel en hennep ethanol/methanol dat beiden kan worden gebruikt als brandstof. Sterker nog: het gebruik van hennep is velen malen milieuvriendelijker en goedkoper dan petroleum brandstoffen. Maar je begrijpt waarschijnlijk dat overheden en oliegiganten niet op die verandering zitten te wachten… Er is al eens eerder een auto gemaakt van hennep die op hennep reed, ontwikkeld door Henry Ford (van Ford auto’s), maar dat werd net als vele hennepproducten niet gelegaliseerd.

Gelukkig zijn er genoeg producten gemaakt van hennep die wél verkrijgbaar zijn (nog meer dan hierboven genoemd), die een stuk beter voor het milieu zijn dan de reguliere variant!

Bron: Hennepman en 420intel.

Meer over de hennepplant?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.