Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Betere wereld 15 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Met deze 10 producten gebruik je minder wegwerpplastic

Veel mensen geven ongemerkt veel geld uit aan spullen voor eenmalig gebruik en laten daarmee de afvalberg steeds groeien. Hier moet wat aan veranderen en goed nieuws: dat kan ook. Ondanks dat we er niet altijd bij stilstaan, heeft al dat wegwerpplastic een enorme impact op ‘t milieu. Bespaar kosten, beperk afval en zorg voor een mooiere en schonere aarde met het verminderen van wegwerpplastic.

Het verbruik van wegwerpplastic kan makkelijk minder worden. Mits je natuurlijk de goede producten hebt. Met deze duurzame producten zorgen we met z’n alle voor een schonere planeet. Het duurzame initiatief PuinHope komt met 10 alternatieven voor wegwerpplastic!

1. Opvouwbare koffiebeker

Veel mensen hebben last van een ochtendhumeur. En laat koffie daar nou net een wondermiddel tegen zijn. Helaas doen die bekers van onze alom geliefde cappuccino’s en espresso’s wat minder wonderen voor de wereld. De invloed van koffiebekers op het milieu is enorm.

Het is veel beter om je eigen koffiebeker mee te nemen. En ‘t excuus dat het teveel ruimte in beslag neemt? Dat is verleden tijd. Tegenwoordig zijn er opvouwbare koffiebekers die jij overal mee naartoe kunt slepen.

2. Tandpasta-tabletjes

Je tandpasta zit helaas ook in een plastic tube. Om wegwerpplastic tegen te gaan, kun je gebruik maken van tandpasta-tabletjes. Tandpasta-tabletjes zijn namelijk duurzaam én milieuvriendelijk. De tabletjes bevatten geen conserveringsmiddelen, geen bindmiddelen, geen aluminium en geen microplastics.

Hoe je ze gebruikt? Kauw een tabletje fijn en maak je tandenborstel goed nat. Poets daarna zoals je gewoon zou doen.

3. Correctbook

Op de gekste momenten krijgen we soms ideeën. Je schrijft het snel op een post-it en gaat weer aan de slag. Let’s be honest: post-its zijn natuurlijk heel handig, maar het is toch veel makkelijker om een notitieboekje bij je te hebben dat je weer kunt hergebruiken? Ik hoor je denken: ‘Huh, een notitieboekje hergebruiken?’ Ja, dat kan.

Met de Correctbook kun je zoveel schrijven als je wilt. Fouten gemaakt of opnieuw beginnen met een nieuwe aantekening? Wis ‘t uit en je kan weer verder. Je krijgt er een pen bij met speciale inkt die snel droogt, maar ook uitwisbaar is met de gum op de achterkant van je pen. Handig toch?

4. Herbruikbare menstruatiecup

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 10.000 (!) tampons. Door een menstruatiecup te gebruiken, bespaar je heel veel tampons (en daarmee ook nog ‘s geld). Er zitten trouwens nog veel meer voordelen aan ‘t gebruiken van een menstruatiecup.

Ook interessant: Zero waste leven? Gebruik een menstruatiecup!

OrganiCup: Truly worry-free and leak-free period protection all summer long☀️?#organicup #NewPeriod

914 Likes, 109 Comments – OrganiCup (@organicup) on Instagram: “OrganiCup: Truly worry-free and leak-free period protection all summer long☀️?#organicup #NewPeriod”

5. Wasbare wattenschijfjes

Veel mensen dragen make-up. Niks mis mee natuurlijk, maar ‘s avonds halen we dat er vaak af met katoenen wattenschijfjes. Dat gebruikte wattenschijfje (wat er meestal niet bij maar eentje blijft) eindigt na eenmalig gebruik weer in je prullenbakje. Als je nagaat hoeveel dit er per jaar zijn, is dat natuurlijk hartstikke zonde.

Maar gelukkig bestaat er ook zoiets als wasbare wattenschijfjes. Na gebruik gooi je deze in de wasmachine en vervolgens zijn ze weer schoon en klaar om opnieuw te worden gebruikt.

Vijf apps om je leven groener en duurzaam te maken

6. Herbruikbare rietjes

Plastic rietjes zijn helaas niet afbreekbaar en blijven daarom jaren rondzwerven in de zee en op andere plekken. Het wordt tijd dat we de plastic rietjes gaan vervangen voor een duurzame optie.

Deze duurzame rietjes zijn gemaakt van voedselveilig siliconen en BPA-vrij materiaal. Het zijn echte eyecatchers en ook super praktisch in gebruik. De rietjes bestaan uit twee delen en zijn daardoor makkelijk schoon te maken; na gebruik even afspoelen onder de kraan of gewoon in de vaatwasser. Het materiaal van de rietjes houdt geen smaak of geur vast.

7. Een groente/fruit netje

Tot nu toe gebruiken de meeste mensen voor het aanschaffen voor hun groente en fruit plastic zakjes. En thuis worden die meteen weer weggegooid. Dit is nergens voor nodig! Met een netstructuur zijn deze tasjes herbruikbaar. Veel beter en goedkoper dan al die plastic tasjes.

8. Wasbare meegroeiluiers

Luiers zijn duur. En al helemaal als je na gaat dat ze maar eenmalig te gebruiken zijn. Maar net deze BambooBaby luiers hoef je maar één keer te investeren in een pak luiers. Vervolgens kun je de luier eenvoudig uitwassen en hergebruiken.

9. Herbruikbare lunchzak

Brood meenemen naar kantoor scheelt geld, maar dat plastic waarin we vaak ons eten meenemen is niet zo goed. We gooien ‘t weg en de afvalberg van plastic wordt alleen maar groter. De Boc’n’Roll is een herbruikbare lunchzak. Je kunt hier eenvoudig grote of kleinere hoeveelheden boterhammen, krentenbollen, pistoletjes, fruit of andere producten in verpakken. Is je eten op? Vouw ‘m dan eenvoudig superplat. Pluspunt: hij neemt dus nauwelijks ruimte in beslag. Ideaal!

Sidenote: een broodbakje is natuurlijk even functioneel en heb je misschien zelfs al in huis.

10. Siliconen druk- en sluitzak

Druk- en sluitzakjes zijn praktisch om mee te nemen. Maar zelfs de duurdere varianten kun je vaak niet hergebruiken. De Stasher Bag is een herbruikbare ‘hufterproof’ druk- en sluitzak en is gemaakt van 100% platinum siliconen. Dus geen plastic, maar wel de voordelen ervan in het gebruik.

Je Stasher Bag schoonmaken? Heel simpel: gewoon in het bovenste rek van de afwasmachine mee laten wassen.

Meer over duurzaamheid

Meer verhalen zoals deze? Let’s keep in touch!

* indicates required

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Met deze 10 producten gebruik je minder wegwerpplastic
Sluiten