Nina Pierson
Nina Pierson Body 9 feb 2018

Mirror confessions: deze impact had een acne-aanval op mijn zelfvertrouwen

Toen VSM mij vroeg of ik mijn huidverhaal wilde vertellen voor het initiatief #VSMskinstories, moest ik gelijk aan dit gezegde denken. Het is een bekend gezegde waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad: je weet pas wat je hebt als je het kwijt bent. In mijn geval was dat een mooie huid. Maar ik wist niet dat een slechte huid zo’n impact op mijn mentale gesteldheid zou hebben.
Op een paar littekens na, door een heftige variant van waterpokken, waar ik echt prima mee kon leven, was er wat mijn huid betreft geen vuiltje aan de lucht. Oké, hier en daar een pukkel tijdens mijn tienerjaren die ik makkelijk kon camoufleren als het moest. Tot ik op mijn 21ste stopte met de pil. Binnen een paar maanden ging ik van flawless skin naar een acnehoofd.

Van bultjes naar acne

En dan overdrijf ik niet. Het begon met enkele pijnlijke, grote onderhuidse pukkels. Die kneep ik nog nietsvermoedend uit. Maar binnen de kortste keren was het niet meer bij te houden. Kleine bultjes, grote bultjes, witte koppen, onderhuidse bergen. Van elke variant puist kon je er wel eentje detecteren op mijn hoofd. Het was op een gegeven moment zelfs zo erg dat vrienden van mij naar mijn vriendinnen toestapten om te vragen of het wel goed met me ging. Ik herinner me nog zo goed het enorme gevoel van schaamte. Als ik over straat liep hield ik mijn hoofd gebogen. Als ik met iemand een gesprek aanging, zei ik het liefst gelijk dat ik last had van puisten. Zo kon ik het pijnlijke moment voorkomen dat ze alleen maar naar mijn puisten konden staren, in plaats van te luisteren naar wat ik te zeggen had. Het liefst sprak ik in de avond af, want met goede foundation waren ze minder zichtbaar. Ik dacht nog dat het weer snel zou overgaan, maar na 6 maanden zaten ze er nog.

Het enige wat minderde was mijn zelfvertrouwen

M’n hormoonhuishouding was een zooitje door het stoppen met de pil, maar tegelijkertijd zat ik in de meest vreselijke relatie met een oudere man die er meerdere vrouwen op nahield en was mijn vader steeds zieker aan het worden. En toch was ik alleen maar bezig met de acne van buiten te bestrijden in plaats van, van binnenuit. Ik lag inmiddels wekelijks bij de huidtherapeut in de stoel, die dan vakkundig mijn 50 puisten wist uit te knijpen. Ik kreeg als huiswerk mee om er niet zelf aan te zitten, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan, wanneer ik dan weer een avondje op pad ging met vriendinnen. Van de arts kreeg ik benzoylperoxide mee (ter info: dit is zulk sterk spul dat je kussen er helemaal van verkleurt) en zelfs antibioticakuren mochten niet baten. Tot ik het op een dag zat was en toch maar weer aan de pil ging en een einde maakte aan de stressvolle relatie. Een paar weken later was de acne verdwenen en waren de kleine rode littekens en de herinneringen aan de pijnlijke periode de enige erfenis.

Een holistische aanpak

Achteraf gezien misschien had ik veel meer gehad aan een holistische benadering, als het aankomt op het bestrijden van acne. Was er een arts geweest die zowel had gekeken naar de invloed van voeding, het gebruik van natuurlijke huidverzorgingsproducten en technieken, als meditatie die stress kunnen reduceren, dan had mij dat weer een hoop stress en puisten gescheeld. Misschien ook een les in zelfvertrouwen en omgaan met uiterlijke onzekerheden en emoties – wat elke opgroeiende adolescent sowieso wel kan gebruiken – en de acne-aanval was wat minder intens geweest.

Het hele acnevoorval deed me wel beseffen hoe belangrijk mijn huid eigenlijk voor mij is en die koester ik nu des te meer door er extra goed voor te zorgen. Ik bescherm mijn huid met factor 50 tegen de zon en verzorg ‘m extra na een hele dag buiten. Ik gebruik nu alleen verzorgingsproducten op basis van natuurlijk ingrediënten, zoals VSM Derma Calendulan littekencrème, op basis van het natuurlijke ingrediënt Calendula officinalis (goudsbloem). Verzorgend en verzachtend en helpt de zichtbaarheid van mijn littekens te verminderen. Een keer in de zoveel tijd ga ik naar een holistische schoonheidsspecialiste. Ik maak mijn huid elke dag goed schoon, eet schoon en werk bewust aan mijn psychische gesteldheid in tijden van stress. Ik weet niet of ik het had kunnen voorkomen, maar ik weet wel dat, mocht Ella er ooit last van krijgen, ik het in ieder geval anders zou aanpakken dan toen ik het kreeg.

#VSMskinstories

VSM vindt het belangrijk dat je huid jou een goed gevoel geeft. Je huid hoort bij je en vertelt jouw verhaal. Met #VSMskinstories vraagt VSM aandacht voor de verhalen achter huidproblemen, want je huid, daar mag je trots op zijn!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VSM

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Mirror confessions: deze impact had een acne-aanval op mijn zelfvertrouwen
Sluiten