Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 8 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Griepje te pakken? Bestrijd verkoudheid en griep met deze natuurlijke medicijnen

Altijd als je denkt dat de ergste kou voorbij is, staat februari nog voor de deur. Wind, kou (vaak velen maler kouder dan in januari) en met pech: hagel. Die snijdende wind en een al iet wat lage weerstand zorgen er vaak voor dat halve kantoren, families of klassen thuis met snotneus op de bank zitten. Zonder meteen aan pillen te beginnen, kan je ook deze natuurlijke medicijnen eens proberen.

Griep is helaas één van de kwaaltjes die je uit zal moeten zitten. Er zijn medicijnen die kunnen helpen om je tijdelijk beter te laten voelen, maar toch bestaat er een hoop onduidelijkheid over de negatieve effecten van bijvoorbeeld een griepvaccin. Gelukkig biedt de natuur meer dan genoeg om ons lichaam weer te laten helen. En ver hoef je er waarschijnlijk niet voor te zoeken, grote kans dat je een deel van de producten al in huis hebt liggen!

Chilipeper

Als je ziek bent, zullen de bacteriën je lichaam moeten verlaten om weer beter te kunnen worden. Dit gebeurt bij snotterneuzen en zweetaanvallen bijvoorbeeld. Hoe meer water je drinkt hoe meer bacteriën je ook weer uit plast. Wat nóg een handje helpt, zijn hete pepers. Misschien krijg je het al benauwd als je aan een chilipeper denkt, maar dat zweten is dus juist goed tijdens een verkoudheid.

De capsaïcine in een chilipeper maakt het slijm dunner (je bekende loopneus na een pittige maaltijd), waardoor het slijm – met alle bacteriën – sneller afgevoerd worden. Deze stof zorgt er overigens ook voor dat de zenuwen die pijnsignalen afgeven, worden gedempt. Dit natuurlijke middel is vooral handig bij verkoudheid, allergieën en pijnen.

Dit vind je vast ook leuk: Voorkom verkoudheid en irritaties: 7 tips om de lucht in huis te reinigen

Stomen helpt trouwens ook: hang met je hoofd boven een bak met kokend water en wat druppels essentiële oliën zoals pepermunt-, lavendel-, citroen- en eucalyptusolie en stomen maar!

Knoflook

Behalve dat je er poep nog lekker mee kan laten smaken, staat knoflook ook bekend als een natuurlijk antibioticum. Deze natuurlijke remedie helpt vooral als je je net ziek begint te voelen, knoflook werkt namelijk tegen virale infecties en bestrijdt griep. Uit onderzoek blijkt dat griep sneller verdwijnt wanneer je knoflook eet. Inspiratie nodig? In dit recept zitten maar liefst 40 (!) knoflook tenen.

Het beste is overigens om de knoflook rauw te eten (fijngemaakt of gekauwd) virussen kunnen dan minder snel infecteren.

Natuurgeneeskunde, wat is dat nou eigenlijk? Waarschijnlijk meer dan je denkt

Vlierbes

De vlierbes werd de laatste jaren vooral populair dankzij de vlierbessiroop voor het maken van een frisse limonade. Wat veel mensen niet weten is dat het ook een natuurlijk alternatief is op medicijnen. Hoe zit dat? De vlierbes werkt bevorderend voor je immuunsysteem en beschermt op die manier je cellen tegen het griepvirus. Een glaasje vlierbesextract a day, keeps the doctor away!

Rode ginseng

Rode ginseng is een plant waarvan de wortel ook wel Chinese of Koreaanse ginseng wordt genoemd (het groeit trouwens ook in Rusland). Vroeger gebruikten de Koreanen wilde ginseng al als medicijn. Inmiddels kan je ginseng gewoon in de winkel kopen als je voelt dat je ziek wordt (preventief dus) of als je al een griepje onder de leden hebt.

De extracten van ginseng zorgen dat je minder vatbaar wordt voor griep, maar helemaal voorkomen kan (helaas) nooit. Toch blijkt uit een aantal studies dat mensen die vaker deze extracten gebruiken, minder last hebben van de symptomen van griep. Daarnaast zou het ook helpen tegen een slechte adem, allergische reacties en diabetes.

Bonustip

In dit rijtje kan natuurlijk kurkuma niet ontbreken. Vooral in combinatie met zwarte peper (de kurkuma doet dan beter zijn werk), gember, honing en citroen werkt het als een ontstekingsremmend wonderwindel. In de Chinese geneeskunde zijn deze ingrediënten dé manier om je lichaam gezond te houden.

Benieuwd hoe je hier een lekker drankje van maakt? Bekijk hier het hele recept van golden milk.

Meer natuurlijke medicijnen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️