Hoe kom je aan een slechte adem (en hoe kom je er vanaf)

Lisanne de Vaan 3 nov 2017 Body

Een slechte adem kan iedereen overkomen. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Uit je mond stinken is voor jezelf niet fijn, en voor anderen al helemaal niet. Met kauwgom en pepermunt proberen we de stank te verbloemen. Maar wat als je dat niet op zak hebt? Gelukkig zijn er ook andere dingen die helpen tegen een slechte adem.

Als we een slechte adem hebben is daar niet altijd een aanwijsbare reden voor. Ja, van knoflookbrood gaan we niet zo lekker ruiken, maar ook als we geen gekke dingen hebben gegeten of gedronken kan onze adem onaangenaam zijn. De grootste oorzaak? De bacteriën die voorkomen in onze mond, zegt Sunil Wadhwa, hoogleraar tandheelkunde aan de Universiteit van Colombia. Als de bacteriën zich vermenigvuldigen, ontstaat er een rottingsproces. En dat ruikt niet bepaald lekker.

Blijven poetsen

Het beste verdedigingsmechanisme tegen een slechte adem is vrij simpel; regelmatig je tandenpoetsen. Maar, zegt Wadwha, veel mensen vergeten om hun tandvlees en hun tong te poetsen. En juist dat zijn belangrijke broedplaatsen van bacteriën. Poets je écht goed je tanden en heb je nog steeds een onaangename adem, dan heb je misschien te maken met een groter probleem, zoals een sinus infectie. Dit is een ontsteking van het slijmvlies in de bovenkaak.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Wat je kunt doen

Alleen je tanden poetsen is geen garantie voor een goede adem. Gelukkig zijn er ook een aantal voedingsmiddelen en dranken die zorgen voor een goede mondhygiëne.

Water

De bacteriën in onze mond geven een gas af, die niet zo prettig ruikt. De oplossing? Meer water drinken. Als je water drinkt produceer je meer speeksel in je mond, wat voorkomt dat dit gas vrijkomt.

Wortels of selderij

Ga op een feestje niet voor de gebruikelijke bitterballen, maar kies voor rauwkost. Groenten die veel water bevatten, zoals wortels en selderij kunnen als tandenborstel fungeren. Ze verwijderen voedselresten uit de mond, nog voordat ze de kans krijgen om stank te creëren. Ook stimuleren wortels en selderij de speekselklieren. We denken vaak dat iets ons een betere adem geeft, maar het gaat er vooral om dat de speekselklieren worden gestimuleerd, zegt Wadwa.

Thee

Thee heeft een aantal adem stimulerende eigenschappen. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat polyfenolen (chemische stoffen gevonden in zwarte en groene thee) de groei van bacteriën die een slechte adem veroorzaken voorkomen.

Appels

Appels bevatten geoxideerde polyfenolen, die helpen om vieze geurtjes in de mond te neutraliseren. Ook is het een soort natuurlijke scrub. Het bijten in de stevige textuur van een appel helpt om de bacteriën van je tanden af te scrubben.

Koffie

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv vonden dat gewone koffie een slechte adem kan maskeren. Het probleem met koffie is alleen dat het meestal ook uitdroogt. Zorg dus voor wat melk of creamer in je koffie, of drink er een glas water naast.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Peterselie

Zit je met een date in een restaurant en heb je zojuist iets met knoflook gegeten? Ga op zoek naar peterselie. Met een beetje geluk ligt het als garnering op je bord. Een recente studie gepubliceerd in de Journal of Food Science vond dat bepaalde enzymen in peterselie helpen bij het neutraliseren van een knoflookadem.

Hoe vertel je iemand dat hij of zij een slechte adem heeft?

Je hebt het vast een keer meegemaakt, een gesprek met iemand die een slechte adem heeft. Nogal een gênante situatie. Eigenlijk wil je er wat van zeggen, maar hoe doe je dat? Het is natuurlijk niet echt leuk om te horen. Een pepermuntje of kauwgom aanbieden is in ieder geval niet genoeg.

De beste manier is om eerlijk te zijn. Zeg dat je het vervelend vindt om te vertellen, maar dat het je is opgevallen dat de ander niet zo fris uit zijn of haar mond ruikt. Vertel daarbij dat je het belangrijk vindt dat de ander het weet, omdat je deze persoon graag mag en omdat je niet wil dat bijvoorbeeld collega’s erover gaan praten. Het is misschien een ongemakkelijk gesprek, maar in feite help je de ander. Grote kans dat hij of zij het zelf nog niet heeft gemerkt en blij is om erop gewezen te worden.

Meer lezen?

Waar blijft een scheet als je hem niet laat?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe kom je aan een slechte adem (en hoe kom je er vanaf)
Sluiten