Angélique Heijligers
Angélique Heijligers Welzijn 28 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze 3 tips doe je de gehate burpee moeiteloos

Nu bijna iedereen aan CrossFit doet, kent iedereen de joy van de burpee, begrijpen we met z’n allen het cynisme van een ‘I Love Burpees’-shirt en hebben we met z’n allen eindeloos respect voor wie de jaarlijkse Burpee Mile op z’n naam heeft staan. De Burpee Mile, dat is inderdaad, 1609m afleggen in burpees. I kid you not.

De burpee dus. Het is de oefening waar iedereen een haat-liefde verhouding mee heeft.

Een complexe affaire met die oh zo simpele oefening

De burpee is zwaar, maar de reden waarom-ie zo irritant zwaar is, is dezelfde reden waarom we zo ontzettend veel van de burpee houden: je traint er iedere spier in je lichaam mee. De burpee zelf is zo simpel als wat.

  1. Sta rechtop
  2. Buig je benen naar een squat-positie
  3. Zet je handen op de grond
  4. Spring met je voeten naar achter in plankpositie
  5. Breng borst naar de grond en duw jezelf weer naar een plank
  6. Spring terug richting een squat en spring omhoog

Ook lezen: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Hack de burpee: 3 tips

Een oefening is zoals die is. Smokkelen is meestal de strategie om een oefening makkelijker te maken, maar daarmee lever je altijd in op effectiviteit en je vergroot de kans op blessures.

Smokkelen is dus een no go. Waar je terrein mee wint, is beheersing van de juiste techniek. 3 tips voor de perfecte burpee techniek:

Train je core!

Houd je core (het natuurlijke korset van buik-, heup- en rugspieren) en bilspieren goed aangespannen. Let er maar eens op als je een burpee doet. Vaak betrap je jezelf er dan op dat je je core niet of slechts gedurende een deel van de oefening aanspant.

Maar als je je core- en bilspieren gedurende de hele burpee aanspant, is je burpee een stuk efficiënter én is de belasting van de burpee op je rug (met name de lage rug) een stuk minder.

Werk met de zwaartekracht

Laat de zwaartekracht haar werk doen. Als je je lichaam naar de grond brengt vanuit de hoge push-up houding, is het niet de bedoeling dat je in een keer naar beneden ploft, maar je mag zeker gebruik maken van de zwaartekracht. Dus even iets relaxen als je je lichaam naar de grond brengt is OK.

Lees ook: Yoga-oefeningen voor als je veel achter je bureau (of keukentafel) zit

Ga he-le-maal liggen

Wat enorm veel kracht en energie kost, is als je bij iedere burpee een perfecte, volledige push-up doet. Niets mis mee natuurlijk, met zo’n perfecte push-up, maar bij een hoog aantal herhalingen kun je best een aanpassing maken. Dit is wat de meeste mensen niet weten: liggen maakt de burpee zoveel makkelijker.

In plaats van je borstkas iets boven de grond te houden om jezelf vervolgens omhoog te duwen, ga je helemaal liggen en duw je jezelf dan pas weer omhoog. Span daarbij je core- en bilspieren strak aan. Wil je het jezelf nog iets makkelijker maken? Duw jezelf dan omhoog met je knieën op de grond.

Meer sporty vibes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️