Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 28 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen (want dat heb je nodig)

Een beetje lief zijn voor jezelf, je gedachten niet afstraffen als ze negatief zijn, er vervolgens niet te veel naar luisteren, je lichaam accepteren zoals het is en de juiste keuzes voor jou kunnen maken. Zelfliefde is zo makkelijk nog niet. Daarom delen we 7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen.

Want ja, dat heb je nodig.

Wat is zelfliefde?

De term zelfliefde wordt te pas en te onpas gebruikt. ‘Je moet van jezelf houden voor je van een ander kan houden,’ is zo’n bekende zin. Hoewel je kan discussiëren over of dit voorbeeld klopt of niet, staat liefde voor jezelf uiteindelijk aan de basis voor een goed leven.

Kijk maar: de hoeveelheid liefde en respect je hebt voor jezelf beïnvloedt namelijk ook wie je kiest als partner, (beste) vriend, welke projecten je aan gaat en welke baan je neemt. Zelfliefde gaat dus over veel meer dan het cliché van een gezichtsmasker op doen en een boek lezen in bad.

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Zelfliefde is niet enkel een staat van je goed voelen. Het is een staat van zelfwaardering die voortkomt uit acties die je fysieke, psychologische én spirituele groei ondersteunen.

Door een grotere zelfwaardering, accepteer je ook makkelijker je minder goede kanten en krijgen je minder de behoefte je tekortkomingen te verbloemen of te compenseren.

Zelfliefde ontwikkelen

Zelfliefde is een holistische aanpak van je mind, body en spirit dus. Maar hoe doe je dat? Op deze 7 manieren:

Wees mindful

Mensen met veel zelfliefde zijn over het algemeen meer bewust van wat ze voelen, denken en willen. Ze zijn bewust van wie ze zijn en gedragen zich daarnaar in plaats van dat ze zich voegen naar een ander. Tune eens in bij jezelf: maak je keuzes voor jezelf of omdat anderen dit van je verwachten?

Ook interessant: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

Bedenk wat je nodig hebt in plaats van wat je wilt

Hoe meer zelfliefde je hebt, hoe makkelijker het wordt om juiste keuzes voor jou te maken. Hoe verleidelijk andere, makkelijkere misschien keuzes ook lijken.

Als je weet wat je wilt en wat goed voor je is, wordt het makkelijker om keuzes te maken die bij dat pad passen. Zo wordt het ook makkelijker om niet in oude, slechte gewoontes te vervallen. Dit kan gaan over toxische relaties, vriendschappen of een baan die niet bij je past.

Zorg goed voor jezelf

Een inkoppertje, maar wel reuze belangrijk. Je gaat vanzelf meer van jezelf houden, als je goed voor jezelf zorgt.

Mensen met veel zelfliefde doen over het algemeen dezelfde dingen: slapen goed, eten gezond en vers, bewegen en hebben sociale contacten.

Als je dat niet hebt, betekent het niet dat je niet van jezelf kan houden natuurlijk, maar goed voor je lichaam en geest zorgen zal de liefde voor jezelf makkelijker doen groeien.

Ook lezen: Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

Stel grenzen

Als het aankomt op zelfliefde creëren, zal je moeten gaan werken met het stellen van grenzen. ‘Ja’ tegen jezelf zeggen, betekent soms ook ‘nee’ zeggen tegen een ander. Bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen tegen een toxische liefde, een veel te groot project, een baan die niet bij je past of iets waar je geen kracht, energie of tijd voor hebt nu. Je bent niemand iets verschuldigd. Nee zeggen en grenzen stellen is oké.

Bescherm jezelf

Lief zijn voor jezelf, betekent ook de juiste mensen in je omgeving verzamelen. Mensen die het beste met je voor hebben en je energie geven in plaats van je energie nemen. Wie is er in je leven enkel nog uit beleefdheid? Omdat jullie al zolang vrienden zijn, maar eigenlijk nog maar weinig tegen elkaar te vertellen hebben?

Sommige vriendschappen verwateren en dat is oké. Kies voor een omgeving die bij jou past, jou laat groeien en bloeien.

Vergeef jezelf

We neigen er snel naar om streng te zijn voor onszelf. Verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen is een mooie eigenschap, maar neem niet elke situaties zo serieus dat je jezelf voor van alles en nog wat afstraft. Je bent mens. Dingen gaan fout. En gelukkig maar. Want in de dingen die fout gaan, zitten juist de grootste lessen.

Vergeef jezelf als er iets misgaat. Fouten bestaan niet. Zo het zo: succesvolle mensen maken niet minder fouten, ze staan gewoon vaker op.

Heb een doel

Leven met een bepaald doel of een intentie, zorgt ervoor dat je makkelijker van jezelf kan houden en je jezelf makkelijker kan accepteren. Het doel of je intentie hoeft niet groots of helemaal uitgestippeld te zijn.

Het gaat erom dat een doel – ofwel iets wat zingeving geeft – een bepaalde sturing en richting kan geven. Je maakt dan makkelijker keuzes die bij je intentie passen. En dát geeft een goed gevoel en maakt dat je trots wordt op jezelf.

Maak het jezelf niet te moeilijk en werk niet meteen aan alle stappen tegelijk. Wees lief voor jezelf en probeer liefde voor jezelf je stap voor stap eigen te maken!

Meer zelfliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️