Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 29 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

It’s Okay to Not Be Okay op Netflix is een prachtig verhaal over emotionele heling

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: It’s Okay to Not Be Okay.

De tijden waarin geesteszieken als krankzinnigen werden bestempeld, zijn we gelukkig voorbij. Toch zit psychisch lijden nog steeds in de taboesfeer.

Zo schreven we eerder hoe te weinig jongeren praten over psychische klachten, wat bevestigd werd door recent grootschalig onderzoek. Dat is jammer en daarom moedigen we elk initiatief aan dat mentaal lijden een beetje meer bespreekbaar maakt. Zoals de Koreaanse serie It’s Okay to Not Be Okay op Netflix.

It’s Okay to Not Be Okay: over trauma en mentaal lijden

It’s Okay to Not Be Okay draait rond Moon Gang-tae en Ko Mun-yeong: twee volwassenen die op het eerste zicht niet veel met elkaar gemeenschappelijk hebben. Toch blijkt bij hun ontmoeting dat ze één grote factor van verbinding hebben: jeugdtrauma’s en mentale moeilijkheden.

Lees ook: Zo overleef je een traumatische gebeurtenis (+ het belangrijke verschil tussen levensbedreigend en niet levensbedreigend)

Waar Moon Gang-tae als kind moest slikken dat zijn moeder veel meer liefde aan zijn jongere broer gaf, werd Ko Mun-yeong als kind misbruikt door de hare. Op latere leeftijd werd de moeder van Moon Gang-tae ook nog eens vermoord door een onbekende moorderenaar. Deze trauma’s drukken een grote stempel op het leven van de twee volwassenen.

Emotionele heling in It’s Okay to Not Be Okay

Naarmate de twee hoofdpersonages elkaar beter leren kennen, ontstaat al gauw een boeiende chemie tussen de twee. Maar is het wel verstandig om een romantische relatie aan te gaan die vertrekt vanuit gemeenschappelijke jeugdtrauma’s? Is dit geen gevaarlijk uitgangspunt?

Ook interessant: Wanneer ben je emotioneel niet beschikbaar?

It’s Okay to Not Be Okay behandelt dit vraagstuk op een eerlijke pure en manier. Daarmee bewijst de serie op een genuanceerde manier dat dat emotionele heling geen zwart-wit kwestie is, net als het antwoord op bovenstaande vragen. Toch is de boodschap van de serie erg duidelijk, en dat is er eentje waar we ook bij Bedrock 100 procent in geloven:

Het is oké om niet oké te zijn…

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️