Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 29 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Er gaat ook een hoop goed: 5 websites met positief nieuws!

Zo’n 6 jaar geleden ben ik gestopt met het nieuws volgen. Het bracht me niks meer, behalve een berg zorgen over de wereld en onze maatschappij. Gelukkig er is ook een hoop goed nieuws! En volgens verslaggever Charles Groenhuijsen hebben optimisten de hele wereld, dus laten we vooral wél kijken naar het positieve nieuws en de immense vooruitgang die we wereldwijd boeken.

Volgens onderzoek sta ik niet alleen: 27 procent van de Nederlands blijkt het nieuws vaak te mijden. Ze worden er somber van, ze hebben het gevoel dat ze niks te kunnen doen aan de dingen die ze zien in het nieuws, of de beelden maken hen van streek.

De verzuring van de samenleving

Journalisten zijn zogenaamd de spiegel van de maatschappij, maar dan wel een lachspiegel met een grijze waas erover heen. Charles Groenhuijsen: “Als we net zo pessimistisch met onze eigen kinderen zouden omgaan zoals journalisten met hun onderwerpen, dan worden het heel vervelende volwassenen.

Stel je voor dat je tegen je eigen kinderen zegt: ‘Die 6 voldoendes zijn niet belangrijk. Maar die 5, wat verschrikkelijk.’ En nog erger: ‘Die 5 zal volgend jaar wel een 4 worden.’ Dat is precies wat journalisten vaak doen: die zeggen dat dingen erger worden. Onze samenleving verzuurt daardoor, omdat we worden gebombardeerd met nieuws waarin ons wordt verteld dat we het niet goed doen.”

Optimisten hebben de hele wereld

Er is hoop! Echt waar! Maar positiviteit is ook een keuze. Je moet anders leren kijken. Oscar Wilde zei het al toen hij het over de donut had: ‘Optimisten zien een donut. Pessimisten zien het gat.’ Denk eens aan welke mensen jij in je omgeving het meest bewondert. Zijn dat vooral optimisten of pessimisten? Opgewekte doeners of tobberige mopperdozen?

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

En laten we eens kijken naar de internationale wereldleiders. Volgens Barack Obama is de wereld nog nooit zo gezond, vreedzaam en goed opgeleid geweest. Ook Nelson Mandela, John F. Kennedy, Martin Luther King, vredesactivist Mahatma Gandhi, zuster Theresa, en Winston Churchill hebben stuk voor stuk met optimisme tegenslag en problemen overwonnen.

5 websites met positief nieuws

Dankzij optimisme, daadkracht en prachtige nieuwe technologieën kunnen we beter dan ooit de grote wereldproblemen (klimaat, ongelijkheid, terrorisme) te lijf gaan. Daarom geven we je een lijstje van optimistische nieuwsbronnen, waar je wél vrolijk van wordt:

The Happy Broadcast

Een kleurrijke nieuwswebsite met anxiety-free nieuws, prachtig geïllustreerd door kunstenaar en initiatiefnemer Mauro Gatti. Je vindt er positieve nieuwtjes van over de hele wereld: van de opening van een dolfijnen-opvangcentrum in Bali, tot de aanleg van een gigantische CO2-slurpende zeeweide in Engeland.

“Ik was het beu om overal slecht nieuws te lezen”, vertelt initiatiefnemer Mauro op z’n website. “Ik ben geen journalist of influencer, maar ik wil mijn kunst gebruiken om positiviteit te verspreiden. Ik illustreer en deel positief nieuws van over de hele wereld en ik hoop dat het wat geluk en inspiratie geeft om zelf ook goed nieuws te delen!”

World’s Best News

World’s Best News inspireert mensen met nieuws over vooruitgang in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden zijn belangrijke stappen vooruit gezet op het gebied van armoedebestrijding, gezondheid en veiligheid. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat iedereen dat weet.

Ook lezen: Good News Monday: Nederland heeft er 1.6 miljoen nieuwe bomen bij

Achter World’s Best News zit een klein team van mensen met een achtergrond in de journalistiek, communicatie en internationale samenwerking. Inmiddels steunen ze op tientallen vrijwilligers en partners uit het bedrijfsleven, de media en maatschappelijke organisaties.

Goed Nieuws

Een Nederlandse website met als doel: een dosis positieve energie geven. Daarom vind je er nieuws en verhalen die inspireren en je aan het lachen maken. Want volgens de initiatiefnemers heeft de wereld daar behoefte aan, zeker vandaag de dag. Ze laten zien dat het nieuws uit de wereld wel degelijk bol staat van positivisme, vooruitgang en inspiratie.

Hun missie? Jouw een reden geven om ‘s ochtends op te staan en een brede glimlach op je gezicht te toveren. Waarom? Omdat ze jou willen inspireren en blij willen maken. Kortom, samen de vreugde verdubbelen.

Good News Network

Als sinds 1997 (!) brengt deze Amerikaanse website enkel en alleen maar positief nieuws. Hun motto: er is niet te weinig goed nieuws, er is alleen te weinig aandacht voor goed nieuws. Met de Good News Network-app, de wekelijkse podcast en het boek, is Good News Network een dagelijkse dosis hoop voor miljoenen fans.

Initiatiefneemster Geri Weis-Corbley is een expert geworden op het gebied van positief nieuws in Amerika en wordt regelmatig gevraagd om te spreken op events, televisie of radio over de voordelen van ‘News to Enthuse’.

Pocon

Pocon staat voor Positief Corona Nieuws. Het is een plek voor dagelijks positief nieuws over het Corona (Covid-19) virus. Ze proberen een voedingsbodem voor optimisme en hoop te creëren, omdat we allemaal behoefte hebben aan een positieve blik op de wereld en Corona.

Van dalende prijzen in de horeca en nieuwe kansen voor het toerisme in eigen land, tot slimme manieren om corona-proof te knuffelen en eenzame ouderen die worden verrast met een videoboodschap. Daar word je toch blij van?

Wist je dat Bedrock wekelijks de goed nieuws-rubriek schrijft op Metronieuws.nl en elke maandag zelf een ‘Good News Monday-artikel’ publiceert? Hij ‘t in de gaten!

Meer good vibes 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️