Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 20 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Good News: Frankrijk wil de planeet beschadigen illegaal maken

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Frankrijk wil een wet maken tegen het beschadigen van de planeet.

Yup, dat lees je goed: Frankrijk is bezig met het illegaal maken van schade toedoen aan de natuur. Thank you France!

Eco hurting

De planeet beschadigen – ofwel uitgebreide schade aanbrengen aan ecosystemen – noemt het land eco hurting ofwel ecocide. Met de verandering in de wet wil Frankrijk alle groter uitstoters van het broeikasgas co2 beboeten.

Er ligt nog niets vast, maar er is een kans dat ecocide écht strafbaar wordt en door het rechtssysteem straks wordt gezien als misdaad.

Ook lezen: Frankrijk gaat alle ontbossing in het land verbieden

Er vond recentelijk een volksvergadering plaats tussen 150 willekeurig gekozen Franse burgers tussen de 16 en 80 jaar oud. President van Frankrijk Macron vroeg hen om met voorstellen te komen om klimaatverandering tegen te gaan. Het land wil namelijk voor 2030 40 procent minder co2 uitstoten.

Ecocide strafbaar stellen was één van de oplossingen die uit de gesprekken voortvloeiden.

Bescherming van de natuur

Door ecocide illegaal te maken, wordt een wettelijke zorgplicht voor het milieu gecreëerd, waardoor het milieu rechten krijgt. Het zou degenen die opdracht geven tot de vernietiging van de natuurlijke wereld, zoals directeuren en ministers, strafrechtelijk aansprakelijk stellen.

Het burgercongres, dat als doel heeft om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen, ondersteunt Macron voor een referendum dat zou beslissen over de invoering van de ecocide in het strafwetboek.

Go France!

Meer goed nieuws?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️