Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Nieuws 20 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Heftig: deze aangespoelde walvis had 115 plastic bekertjes en 2 teenslippers in zijn maag

‘Natuurlijk’ lezen we vaker over schildpadden die in visnetten stikken en vissen met allemaal plastic deeltjes in hun maag. Maar de gevolgen van het dumpen van ons plastic afval worden steeds groter, en dat werd vandaag maar weer eens pijnlijk duidelijk.

Een dode walvis die gisteren aanspoelde in Indonesië, bleek bijna 6 kilo aan plastic in zich te hebben. De potvis was zo’n 9,5 meter lang.

Aangespoelde walvis met 6 kilo plastic in zijn maag

De ‘buit’: 115 plastic drinkbekertjes, 4 plastic flessen, 25 plastic tassen, 2 teenslippers, een nylonzak en o ja, nog meer dan 1000 andere plasticresten, meldt The Jakarta Post. Het is niet duidelijk of de walvis daar ook aan is overleden, maar hij zal het zeker geen pretje hebben gevonden.

Indonesië is één van de grootste vervuilers op het gebied van plastic afval, samen met China en de Filipijnen. Maar de rest van de wereld kan er ook wat van: per jaar komt naar schatting 8 miljard kilo plastic in de zee terecht, schrijft de Plastic Soup Foundation. Daardoor gaan er per jaar miljoenen dieren dood, van vissen, vogels en schildpadden tot dolfijnen en walvissen.

Waarchuwing voor single-use plastics

Ongeveer de helft van de ruim 360 miljoen ton plastic die we per jaar produceren, is voor eenmalig gebruik. En dat moet anders, vindt Greenpeace. Na het nieuws over de walvis, heeft de stichting een waarschuwing uitgesproken voor single-use plastics. Die worden immers nooit echt afgebroken, hooguit in zulke kleine deeltjes opgebroken dat we ze niet meer kunnen zien.

De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”

Zoals Louise Edge van Greenpeace Engeland zegt: “Dit is precies hoe een signaal van de natuur eruit ziet dat ze niet meer van ons plastic afval aankan: een dode walvis met 1000 stukjes plastic in zijn maag. Maar onze weggooicultuur heeft niet alleen walvissen in afvalbakken voor ons plastic afval veranderd – het materiaal zit ook in ons eten, zoals vis, en drinken, en komt dus onvermijdbaar ook in ons lichaam. Zo kunnen we niet verdergaan.” Daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn.

Global Plastic Economy Global Commitment

Gelukkig is er ook goed nieuws: een heleboel grote organisaties als PepsiCo, CocaCola en H&M hebben onlangs de Global Plastic Economy Global Commitment ondertekend, waarmee ze aangeven al hun verpakkingen herbruikbaar, recylcebaar of composteerbaar te willen maken in 2025.

Deze walvis krijgen we niet meer terug, maar hopelijk kunnen we in het vervolg wél meer dieren beschermen tegen ons nutteloze afval.

Meer nieuws over plastic afval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heftig: deze aangespoelde walvis had 115 plastic bekertjes en 2 teenslippers in zijn maag
Sluiten