Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 13 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: Nederland heeft er 1.6 miljoen nieuwe bomen bij

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Nederland heeft bijna 1.6 miljoen nieuwe bomen geplant. 

De afgelopen jaren lazen we veel over ontbossingen overal ter wereld. Dat is bepaald geen goed nieuws, want bomen heeft de planeet (en de mens dus ook) júíst hard nodig.

Wat ons betreft is het feit dat Nederland er nu bijna 1.6 (!) miljoen bomen bij heeft – gelijk aan zo’n 70 hectare nieuw bos -, dus zeker een podium waard.

Nieuwe bossen in Nederland

Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor de aanleg van de grote hoeveelheid bomen. In de afgelopen maanden (in de winter vooral) werden er om precies te zijn 1.597934 bomen geplant, lezen we op NOS. En dat is bijzonder, want dat is twee keer zoveel als in de jaren ervoor.

Het planten van de bomen is het begin van een gigantisch project dat gepland staat voor de komende 10 jaar, waarin ruim 100 (!) miljoen bomen worden geplant. Het plan is dat er per jaar steeds 2 miljoen nieuwe bomen bij komen. In totaal komt dat neer op 5000 hectare nieuw bos.

Ook lezen: Hoe de aarde eruit zou zien zonder broeikasgassen in de atmosfeer

Klimaatbeleid

De bomen worden door Staatsbosbeheer geplant in samenwerking met gemeenten, provincies en andere organisaties in het kader van het klimaatbeleid. Klimaatverandering staat gelukkig steeds hoger op de politieke agenda waarbij het planten van bomen is een goed middel om klimaatverandering tegen te gaan.

Het zit namelijk zo: om te kunnen groeien, hebben bomen het broeikasgas co2 nodig en nemen dat op uit de lucht en knappen eigenlijk zo het vuile werk voor ons op,  gezien menselijke activiteit voor een groot deel verantwoordelijk is voor de co2 in de lucht. Zoveel zelfs, dat de aarde ervan opwarmt en ecosystemen worden aangetast.

Ook interessant: 400.000 bomen planten per dag? Deze start-up gebruikt drones

Hoewel het planten van de miljoenen bomen alleen geen zoden aan de dijk zet – we zullen meer moeten inzetten op het voorkomen van het uitstoten van broeikasgassen – is het zeker een welkom initiatief.

De bomen komen van Nederlandse én Europese bodem en kunnen goed tegen droogte kunnen en de verwachte klimaatverandering.

Nieuwe boomsoorten dragen overigens ook bij aan een groei in biodiversiteit. Goed nieuws dus!

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️