Dit kan jij deze lente doen om klimaatverandering tegen te gaan

De lente staat voor de deur. Gelukkig, want alle stormen en regenbuien van de afgelopen tijd maken het leven niet heel veel leuker. En alhoewel het in de lente nog niet per definitie stralend weer hoeft te zijn, zijn de temperaturen weer wat beter en trekken we er vaker op uit.

Een rondje wandelen, een terrasje pakken en als de zomer er is lekker barbecuen in het park. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, trekken wij Nederlanders massaal naar buiten.

Heerlijk, zolang je maar niet je rommel achterlaat en goed omgaat met de natuur. En zo kan je dat doen.

Wat kan je doen tegen klimaatverandering

Onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’ (want dat geloven wij écht), hebben we een aantal tips op een rij gezet die jij deze lente kan volgen om klimaatverandering tegen te gaan.

Trek je eropuit deze lente? Denk dan aan de volgende dingen:

 • Neem je eigen waterflesje mee. Zonde als je dorst krijgt onderweg en langs de supermarkt moet om wat te drinken te scoren.
 • Zorg dat je altijd een (canvas)tas bij je hebt. Voorkom dat je – onverwachts of niet – iets wilt kopen en ineens met lege handen staat en dan toch voor een plastic variant moet kiezen.
 • Bestel de vega bitterballen en vegan snacks als je het terras op gaat. Geloof ons: ze zijn misschien nog wel lekkerder dan de vleesvarianten.
 • Ga je een rondje wandelen? Ruim dat lege flesje wat je op straat ziet liggen op. Heb je een tasje bij je? Dan kan je ook meer afval verzamelen en in de prullenbak gooien.
 • Vergroen je tuin. Pak deze lente je tuin aan en zorg voor meer groen (wist je dat slechts eenderde van de tuinen bedekt is met groen?). Een groene tuin zorgt voor een goede afwatering, levert meer biodiversiteit op, een betere C02-reductie en biedt verkoeling in steden, laat Intratuin weten.
 • Laat je kleding buiten drogen in plaats van in de droger. Dit is het moment, want met het warme weer is het in een mum van tijd droog.
 • Wil je een weekendje weg? Ga op vakantie in eigen land! Er zijn zoveel te gekke campings en onontdekte plekken in Nederland, je moet het alleen even weten. Luister ook de podcast over bewust reizen met Tessa aan de Stegge om meer te weten te komen over duurzaam op reis gaan.

 • Pak wat vaker de fiets. Het weer is er nu naar én je krijgt ook nog ‘s wat extra beweging.
 • Vervang een energieslurpend appartaat in huis. Heb je nog een oude koelkast of wasmachine? Ga ‘s na of je deze kan vervangen voor een zuinige A+++ variant.
 • Laat elektrische toestellen uit en laat geen stekkers onnodig in het stopcontact zitten.
 • Douche kouder (en korter). Nu het buiten minder koud is, is ook de behoefte om warm te douchen minder groot. Zet de douche wat kouder en probeer ook ‘s een minuut korter te douchen. En mooi meegenomen: koud douchen is ook nog ‘s hartstikke gezond.
 • Ontdooi de vriezer. Wist je dat een oude diepvries echt een energieverslinder is? “Een laagje van slechts 2 millimeter ijs op de vrieselementen zorgt er al voor dat je 10% meer energie gebruikt bij het koelen van je vriezer,” lezen we op Kieskeurig.nl. Trek ‘s wat tijd uit om ‘m te ontdooien en schoon te maken.
 • Ga voor tweedehands als je nieuwe zomerkleding koopt. De kledingindustrie is één van de grootste bijdragers aan klimaatopwarming. Kies voor tweedehandskleding. Handig: dit zijn onze favoriete winkels in Rotterdam.

Ook handig: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

 • Check ook eerst de tweedehands winkels als je op zoek bent naar nieuwe items voor in de tuin.
 • Gebruik de airco niet (te vaak). Er zijn zoveel andere manieren om af te koelen. Trek bijvoorbeeld het bos in als het heel heet wordt.
 • Eet lokale producten in het seizoen. En lucky you, in de lente en zomer zijn er zoveel lekkere fruit en groentes te verkrijgen! Aardbeien, bessen, frambozen, het kan allemaal!

Nog meer doen tegen klimaatopwarming?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit kan jij deze lente doen om klimaatverandering tegen te gaan
Sluiten