Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 13 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Met deze 5 ‘gezonde’ dingen kan je beter nú stoppen aldus een diëtist

Diëten en gezonde voeding: als we de media mogen geloven, lijkt het allemaal zo makkelijk. Toch is de realiteit meestal een stuk minder eenvoudig. Vaak hebben we namelijk het gevoel dat we goed bezig zijn, maar vallen we uiteindelijk toch in oude patronen. Waarom? Volgens diëtiste Brigitte Zeitlin hebben deze 5 ‘gezonde’ dingen daar mogelijk iets mee te maken.

Een gezond leven bereik je met de juiste, gezonde voeding. Althans: zo eenvoudig wordt het vaak verkocht. Maar is dit wel het volledige plaatje? En hoe werkt een gezonde levensstijl nou echt?

5 ‘gezonde’ dingen waar je beter mee stopt

Brigitte Zeitlin weet als geen ander wat wel en niet werkt op vlak van gezonde voeding. En hoewel je op het eerste zicht misschien denkt dat de volgende dingen goed voor je zijn, beweert Zeitlin toch anders…

1. Nooit dessert (of andere cravings) eten

Jep, dat heb je goed gelezen. Je zou het misschien niet verwachten, maar nooit toegeven aan sweet cravings of dessert zal op lange termijn alleen maar in je nadeel spelen. Te streng zijn voor jezelf vergroot immers de kansen dat je op een later moment last krijgt van eetbuien (wat alleen maar leidt tot meer stress).

Lees ook: Een emotionele eter? Zo krijg je controle over je eetbuien

Kortom: in plaats van een streng dieet te volgen, is het beter om vast te houden aan de 80/20 regel (waarbij je 80 procent van de tijd gezond eet en 20 procent ruimte laat om te zondigen). Wedden dat je gezond eten op deze manier veel langer volhoudt?

2. Te snel geloven wat media zeggen

Scroll eens even door je Instagram: wedden dat je ergens wel een post vindt waarin een nieuw dieet of superfood wordt gepromoot? Maar hoewel het via de media lijkt alsof gezond eten makkelijk is, is de realiteit veel complexer.

In feite bestaat er nu eenmaal geen quick fix of een magisch ingrediënt waardoor je snel en makkelijk je doelen behaalt. Wil je écht gezond gaan eten? Negeer dan eerst en vooral alle claims die jou willen doen geloven hoe makkelijk gewicht verliezen is. Want remember: zodra iets te mooi om waar te zijn klinkt, is het dat hoogstwaarschijnlijk ook.

Het enige dat je dient te onthouden is dat gezond eten te maken heeft met voldoende groenten, fruit, granen, eiwitten en een gezonde dosis slaap en beweging. En dáár kan geen enkele dieethashtag tegenop.

3. Te veel focussen op doelen

Veel mensen zijn enorm gefocust op een getal op de weegschaal, alsof 5 kilo meer of minder hen gelukkiger zou maken. Maar door de nadruk zo erg op het doel te leggen, verlies je vaak de connectie met wat er echt toe doet in je lichaam.

Ook interessant: Laat je doelen los: het leven naar je waarden is veel belangrijker

In plaats van enkel te focussen op je doel, is het daarom beter om te focussen op het proces daar naartoe. Stel jezelf daartoe de volgende vragen: wat heeft mijn lichaam nodig om zich goed en gezond te voelen? Vaak kom je dan uit bij eten met veel vitaminen en gezonde voedingsstoffen, maar ook bij voldoende tijd om te ontspannen en sport. Ofwel: self-care als prioriteit. Niét dat getal op de weegschaal naar beneden krijgen.

4. Overdrijven met mealpreppen

We weten allemaal dat mealpreppen een goede manier is om te vermijden dat je dagelijks kiest voor snelle, ongezonde fastfood opties. Natuurlijk promoten we het dan ook om zo vaak mogelijk zelf te koken, liefst met zo veel mogelijk groenten en onbewerkte ingrediënten.

Toch is het ook belangrijk om het kookproces haalbaar en makkelijk te houden. Zo vergroot je immers de kans dat je koken ook daadwerkelijk leuk gaat vinden, in plaats van dat het je (te) veel energie gaat kosten.

Verzin daarom een paar hacks om het koken op bepaalde dagen makkelijk en luchtig te houden. Gelukkig ligt de supermarkt vol met voorgesneden groenten, pizzabodems van bloemkool of broccolirijst. Op bepaalde dagen even voor die laatste opties kiezen in plaats van al het werk zelf doen, maakt dat je een gezonde levensstijl langer vol zal houden.

5. Gezondheid herleiden tot eten

Sure, eten beslaat een groot aspect van onze gezondheid. Maar niemand heeft ooit gezegd dat voeding het enige is waarmee je een gezonde levensstijl bereikt.

Tip: De podcast Don’t Salt My Game over balans vinden in eten (door een voedingsdeskundige)

Gezondheid heeft, naast de juiste voeding, namelijk ook te maken met sporten, met voldoende slaap, met stress, met voldoende sociaal contact en met af en toe heel erg kunnen genieten van iets ongezonds (zoals je favo snack).

Kortom: soms mag de focus best wat minder op je bord komen te liggen, maar meer bij het totaalplaatje. En ja, af en toe zondigen hoort daar ook bij!

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️