Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 9 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe kauwgom (en andere voeding) helpt om je beter te concentreren

Het wordt al jaren beweerd: kauwgom zou je helpen om je beter te kunnen concentreren. Tijdens de eindexamens hoorde ik zelfs elke paar minuten een klein wit rechthoekje uit de verpakking gedrukt worden; het zou me niet verbazen als supermarkten in die periode 2 keer zoveel winst maken op kauwgom.

Een betere concentratie

Kauwgom kan je op meerdere vlakken helpen beter te concentreren. Het verbetert bijvoorbeeld de concentratie van je visuele geheugen, maar ook concentratie op taken die continue monitoring vereisen, zoals is gebleken uit onderzoek van de Cardiff University.

In dat onderzoek werd getest met een audio-geheugentest, waarbij vooral gebruik moest worden gemaakt van het kortetermijngeheugen. Mensen die kauwgom kauwen, hebben een snellere reactietijd én zijn doorgaans beter in het uitvoeren van hun taak. Hoe langer een taak duurt, hoe meer profijt je hebt van de kauwgom.

Overigens wordt het positieve effect niet veroorzaakt door de kauwgom zelf – daar zit vooral veel onnatuurlijke troep in – maar door de activiteit van het kauwen. Die zorgt ervoor dat er meer bloed stroomt naar je hoofd, dus ook naar je hersenen, waardoor ze meer energie hebben om zich te concentreren.

Minder snel dementie en herseninfarct

Sommigen stellen zelfs dat de betere doorbloeding er op lange termijn voor zorgt dat je minder snel dement wordt of een herseninfarct krijgt. Daarnaast heeft kauwen ook een positieve invloed op motorische bewegingen, volgens Japans onderzoek.

Het zou wel kunnen zijn dat de kauwgom op den duur zijn effect verliest als je de hele dag aan het kauwen bent. Ook bij kinderen met ADHD zijn negatieve resultaten gevonden. Ga je daarom liever voor ander ‘voedsel’ waar je meer concentratie van krijgt? Ook de volgende goede stoffen kunnen helpen:

1. Noten

Met name walnoten zijn rijk aan vitamine B6, een stof die zorgt voor de afbraak en opbouw van eiwitten en bovendien goed is voor de hersenstofwisseling. Maar ook in andere noten (en bijvoorbeeld lijnzaad) zitten onverzadigde vetten, die een goede invloed hebben op je concentratievermogen en je geheugen. Daar komt nog bij dat noten allemaal veel eiwitten, vezels, vitamine E en magnesium bevatten, én antioxidanten die stress tegengaan.

2. Banaan

Ook in banaan zit veel B6, maar daarnaast bevat banaan langzame koolhydraten. Die zorgen voor een lange activatie van je hersenen, in tegenstelling tot de suikerboost die veel energierepen je geven. Voor koolhydraten kun je trouwens ook volkorenbrood eten, dat vitamine K bevat.

3. Vette vis

Naast B6 zit er veel B12 in vette vis als zalm. B12 zorgt voor de zuurstoftransport in je lichaam en is goed voor de hersenstofwisseling. Vis bevat trouwens ook veel omega-3, dat bijdraagt aan een verhoogde concentratie.

4. Thee

Thee is misschien niet het eerste waar je aan denkt voor een betere concentratie, maar think again! Vooral groene en witte thee bevatten L-theanine, een stofje dat stress vermindert en daardoor voor meer aandacht zorgt.

5. Kwark (en andere zuivel)

Net als vette vis, bevat kwark veel vitamine B12. Bovendien is zuivel handig om mee te nemen voor een moment waarop je je concentratie nodig hebt. Een bakje kwark krijg je ‘s ochtends doorgaans nét iets beter weg dan toast met zalm.

6. Zeewier

Als je vegetariër of veganist bent, is het lastig om vitamine B12 uit je voeding te halen. Er wordt niet voor niets aangeraden om die vitamine bij te slikken. Zeewier is één van de weinige plantaardige producten dat wel vitamine B12 bevat.

7. Avocado

Yes, bring on the millennial food! In avocado’s zitten veel goede vetten die je concentratie verbeteren. Bovendien worden we ook gewoon heel blij van avocado.

Ook lezen: Mood food: 4 voedingsstoffen voor een betere stemming

8. Pure chocolade

In de pure chocolade die je vindt in de supermarkt zit meestal maar rond de 60 procent cacao, maar écht pure chocolade (bijvoorbeeld raw chocoladerepen met 80 procent cacao) kan wonderen doen voor je geheugen. In chocolade zitten antioxidanten die de bloedtoevoer naar je hersenen stimuleren. Daarnaast geeft de cafeïne in chocolade je een korte energieboost. Dus, wat dacht je van avocado chocolade?

9. Eieren

Eieren staan nogal in slecht daglicht deze weken, maar dat neemt niet weg dat ze heel goed zijn voor je concentratie. Naast B6 en B12 bevatten eieren choline en lecithine, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenfuncties en het geheugen.

10. Gedroogd fruit

Ja, we hebben inderdaad net gezegd dat je beter langzame koolhydraten dan snelle suikers tot je kunt nemen. Maar als je toch even een concentratieboost nodig hebt, ga dan voor gedroogd fruit. Dat bevat naast suikers namelijk veel antioxidanten, vitamine A, C en E. Eet smakelijk!

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️