Kim van den Oord
Kim van den Oord Welzijn 9 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Feeling moody? Door deze eenvoudige aanpak krijg je een beter humeur

We hebben allemaal wel eens onze dag niet. Met het verkeerde been uit bed stappen, je eerste kopje koffie van de dag om laten vallen over je favoriete kledingstuk… Niet heel bevorderlijk voor ons humeur. Snel je slechte humeur omdraaien en weer goede zin krijgen? Een rondje wandelen of een work-out zijn zeker quick wins, maar wist je dat er een veel effectievere manier bestaat om een goed humeur op langere termijn vast te houden?

Dat sporten goed is voor onze hersenen konden we al eerder lezen. Geen groot fan van sporten? Onderzoek toont aan dat het doorvoeren van kleine bewegingen en inspanningen gedurende de dag ook al een groot verschil kunnen maken voor een beter humeur.

Het humeur-onderzoek

Dr. Jacob Meyer heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het vervangen van sedentaire tijd (de tijd waarin ons energieverbruik niet boven het rustmetabolisme uitkomt, dus bijvoorbeeld wanneer we zitten) met het besteden van tijd aan ander gedrag.

Het onderzoek volgde 10 dagen lang, 423 mensen door hen een armband te laten dragen die energieverbruik meet. Wat bleek? De mensen die sedentair gedrag vervingen door lichte activiteit – en zelfs door slaap! – kregen een beter humeur en daarbij verbeterde de algehele stemming.

Het uitvoeren van lichte activiteit toonde zelfs een jaar later nog voordelen aan voor de gemoedstoestand van de participanten.

Waarom slaap (ook mentaal) goed voor je is: Experts: voldoende slaap is nu nóg belangrijker voor je immuunsysteem

Je hoeft dus echt niet elke week urenlang in de sportschool te staan om je weer goed te voelen. Sterker nog, volgens Meyer kunnen we beter de hele dag door kleine inspanningen verrichten om op de lange termijn een beter humeur vast te houden.

Keep on moving! 

“The key is to make small changes that are sustainable.” Als voorbeeld van kleine inspanningen noemt Meyer bijvoorbeeld het maken van een wandelingetje tijdens het telefoneren of het uitvoeren van huishoudelijk werk.

Eigenlijk is elke lichte activiteit waarbij we dus niet hoeven te zitten al beter dan het zitten op de bank en kan het bijdragen aan een beter humeur.

Introduceer binnen je team dus eens het idee van een stand-up meeting in plaats van zittend werkoverleg of maak even een wandelingetje na de lunch.

Met rustig wandelen verbruikt ons lichaam namelijk al 2,5 tot 3,5 keer zoveel calorieën als wanneer we in rust zijn. Keep on moving dus! Met de eenvoudige aanpak van kleine fysieke veranderingen door te voeren kunnen we al heel veel bereiken.

Meer lezen over hoe slecht zitten voor ons is? Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten

Dagelijkse routine

Want juist die kleine veranderingen zijn essentieel volgens Meyer. Het voordeel van deze kleine veranderingen? Ze zijn makkelijker te implementeren in je dagelijkse routine en daardoor langer vol te houden.

Door routinematig over te schakelijk van rust naar beweging krijgen we op lange termijn een beter humeur. Daarnaast is het ook algemeen bekend dat we door te bewegen minder stress ervaren en we gewicht verliezen. Genoeg redenen dus om direct in beweging te komen!

Meer good mood tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️