Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 16 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

No more excuses: we worden gelukkiger en empathischer door een schoon huis zegt onderzoek

Dat je ouders, huisgenoten of liefje jouw troep in huis opruimen, heeft een reden. Ze houden ‘niet gewoon van een schoon huis’ of worden niet zomaar ‘gek van troep’. Nee, uit nieuw onderzoek blijkt dat hoe schoon je huis is, invloed heeft op je mentale welzijn! Het zou zelfs bevorderend werken voor je geluksgevoel en je empathische vermogen, zegt onderzoek. 

Maar, er zijn meer redenen volgens het onderzoek om je huis voortaan netjes te houden.

Word je gelukkiger van een schoon huis?

Het onderzoek, uitgevoerd door Ketchum Global Research & Analytics in opdracht van Clorox, ondervroeg 2008 Amerikaanse volwassenen. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat de cijfers van stressgerelateerde klachten in Amerika zou blijven stijgen. Wat bleek?

Zo’n 72 procent van de ondervraagden, meldt dat ze beter kunnen slapen in een schoon huis, 80 procent voelt zich meer ontspannen en 60 procent ervaart minder stress in een schoon huis.

Lees ook: Een schoon huis zorgt voor meer zin in seks, zegt onderzoek

Ook werd in een biometrische analyse ontdekt dat het geluksgevoel van de deelnemers significant toenam wanneer ze een schone kamer binnenkwamen, lezen we op Asiaone.

Maar andersom gold ook: hoe langer iemand in een vuile kamer bleef, hoe meer het geluksgevoel afnam.

De voordelen van een opgeruimd huis

Niet alleen leek het geluksgevoel van de geënquêteerde te stijgen, ook gebeurde er iets bijzonders met het empathische vermogen van de deelnemers. Zo zouden mensen die hun huis schoon houden door hun ‘community‘ worden bestempeld als iemand met een hoog empathisch vermogen.

Zo kwam uit het onderzoek naar voren dat wanneer een persoon als kind moest (helpen) opruimen, de kans had 64 procent empathischer te worden als volwassene. De kansen om anderen in de omgeving te helpen, zou stijgen met 60 procent.

Het is trouwens niet de eerste keer dat we horen dat schoonmaken bevorderend werkt voor ons welzijn. Zo zou het ook een positieve invloed hebben op je liefdesleven, zou het zorgen voor meer zin in seks, maar zou het ook stress en angsten verminderen, schreven we al eerder!

Klaar voor de grote lenteschoonmaak dit jaar?

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️