Tessa Ham
Tessa Ham Werk 23 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Is het altijd druk op je werk? Zo zorg je voor minder stress op de werkvloer

Iedereen heeft weleens last van stress op het werk. Er komt een deadline van een groot project aan, er belandt een last minute klus op je bord of collega’s zijn ziek, waardoor je hun taken moet overnemen. Het wordt pas gevaarlijk als je meer gestrest dan ontspannen bent op werk. Iets wat steeds meer gebeurt, bleek begin dit jaar uit cijfers van het TNO. In 2011 had 11 procent van de werknemers burn-out klachten, in 2017 was dit al opgelopen tot 16 procent. Daarom delen we tips voor minder stress op de werkvloer!

Heb je áltijd het gevoel dat je druk bent? En ervaar je daar een hoop stress door? Wij verzamelden een aantal tips om die stress wellicht verminderen.

Neem je to do-list onder de loep

Is het chaos in je hoofd met alle taken die je nog moet doen? Dan is de kans groot dat je een overvolle to do-list hebt die je onnodig veel stress oplevert. Een goede to do-list is het verschil tussen ‘druk’ en ‘productief en efficiënt’ zijn. De grootste tip die we je kunnen geven is je to do-list op te delen in realistische behapbare taken. Zo kun je lekker veel afstrepen, wat iedere keer weer voor een dopamine shot zorgt. Kortom: meer motivatie om aan de slag te gaan.

Lees ook: Waarom houden we zo van lijstjes? Een evolutionaire verklaring

Bepaal daarnaast elke dag welke 3 taken jouw prioriteit hebben. Krijg je meer gedaan? Dan is dat mooi meegenomen, maar focus je vooral op deze taken. Dit helpt je minder overweldigd te voelen.

Zet ‘s avonds een wekker

We onderschatten vaak hoe belangrijk slaap wel niet is. Voldoende nachtrust is het beste wat je voor je gezondheid kan doen, inclusief je mentale gemoedstoestand! Denk er maar eens over na: als jij goed uitgerust bent, kan jij de prikkels die je gedurende de dag krijgt, veel beter aan. Bepaal daarom voor jezelf een vaste bedtijd, zodat je zeker weet dat je genoeg slaap hebt.

Om jezelf een reminder te geven, zet je niet alleen een wekker voor ‘s ochtends, maar ook ‘s avonds, een half uur voordat je naar bed moet gaan.

Mediteer tijdens je werkzaamheden door

Veel mensen met een druk werkschema, zoals beroemdheden en CEO’s, passen ademhalingsoefeningen toe om hun stress te verminderen. De wetenschap toont aan dat je ademhaling écht invloed heeft op je stressniveau. Dat komt omdat hoe meer stress je hebt, hoe minder ontspannen je ademhaling is. Je ademt bijvoorbeeld op je borst, in plaats van met je buik.

Zen op de werkvloer: Simpele meditatie-oefeningen voor op je werk

Mediteren op de werkvloer? Jep, mediteren kan overal, en kan ook een paar minuutjes duren. Door te mediteren op werk creëer je rustmomentjes voor jezelf, waar je even helemaal niets hoeft te doen.

Yoga op het toilet

Op een drukke werkdag is de kans groot dat je met gespannen schouders en een stijve nek richting huis gaat. Stress zorgt namelijk niet alleen voor mentale klachten, maar ook voor lichamelijke kwaaltjes. Het antwoord: simpele yoga poses op het toilet. Je hoeft echt niet je benen in je nek te leggen voor een fijne stretch!

Lees ook: Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Word bevriend met je collega’s

Veel van onze werkstress kan al verminderd worden door er alleen maar over te praten. Natuurlijk is het fijn om dat met een vriend(in) of partner te doen, die er soms ook nog eens een ander perspectief op heeft. Maar niemand weet meer over de situatie op werk dan je collega’s. Het is dan ook niet gek dat 70 procent van de werknemers vindt dat vriendschappen op werk cruciaal zijn voor een gelukkig werkleven. Dat niet alleen: uit onderzoek blijkt ook dat het je productiever en gezonder maakt.

Des te meer reden om op vrijdagen gezellig te blijven hangen voor een biertje of wijntje.

Lees ook: Dit gebeurt er in je brein als je gestrest bent

Neem tijd om je ‘los te koppelen’

Als je het druk hebt op je werk, is het lastig om ‘s avonds even niet meer aan werk te denken. Om te zorgen dat je na je werk niet piekert over alles wat je gedaan moet krijgen, is het slim om een manier te vinden om je ‘los te koppelen’ van je werkdag.

Minder stress in de avond zorgt ervoor dat je je kan ontspannen, beter kan slapen en de volgende dag genoeg energie hebt om je taken weer aan te pakken.

Reis je met de trein van en naar werk? Dit is het ideale moment om even self-care toe te passen. Niet naar je scherm staren dus, maar fijn een boek lezen, podcast luisteren, mediteren, een dankbaarheidsdagboek bijhouden of een hobby uitvoeren. Geen treinreis? Dan zorg je voor een momentje direct nadat je thuis bent gekomen. Of dat even een kwartiertje lezen of een rondje hardlopen is, bepaal je helemaal zelf.

Wees lief voor jezelf

Deze laatste tip is voor de perfectionisten onder ons: jouw 80 procent kan voor andere mensen al 100 procent zijn. Jij weet dan precies waar de tekortkomingen in je werk zitten, maar een buitenstaander merkt ze waarschijnlijk niet eens op. Maak je toch eens een foutje? Onthoud dat jij ook maar een mens bent en dat je juist leert en groeit van precies dat foutje.

Meer tips? Met deze simpele tips verminder je je werkstress

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️