Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 18 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Een plotselinge schoonmaakbui? Dat komt niet omdat we het huis zo graag schoon willen

Je kent dat wel: als je eenmaal begint met schoonmaken, ben je vaak niet meer te stoppen. Die buien zijn voor sommige mensen misschien zeldzaam, maar bijna iedereen is het erover eens dat een schoonmaakbui achteraf extreem veel voldoening oplevert. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Over stress schrijven we regelmatig bij Bedrock. Zo tipten we eerder fijne yoga- en ademhalingsoefeningen voor als je gestrest bent en schreven we hoe je het stresshormoon cortisol kan verlagen. Maar nu blijkt ook een schoonmaakbui heel wat stress verlagende eigenschappen te hebben!

Waarom een schoonmaakbui je stress en angsten vermindert

Schoonmaken vermindert stress, zoveel is zeker. Maar hoe dan precies?

1. Het geeft je een gevoel van controle

Het leven zit vol onzekerheden en meestal hebben we niet zo heel veel grip op wat er om ons heen gebeurt. Juist daarom geeft het zoveel voldoening om de controle te nemen over je eigen leefruimte. Door schoon te maken geef je je hersenen namelijk het signaal dat je zélf beslist wat er rondom je gebeurt.

Dit vind je misschien ook interessant: Krijg controle over je emoties op deze 3 manieren

Jij doet een bepaalde handeling en bijna onmiddellijk zie je daar ook (positief) resultaat van. Dat is heel anders dan hoe het er in het (werk)leven vaak aan toegaat, en juist daarom vinden we het voor deze ene keer zo leuk om alles te kunnen controleren.

2. Het geeft (visuele) rust

Sommige mensen haten rommel, anderen vinden een gezonde dosis rommel dan weer aangenaam. Maar één ding is zeker: rommel leidt je af en herinnert je aan het feit dat je nog bepaalde huishoudelijke taken te doen hebt.

Must read: Rommelkont? Zo houd je je huis toch opgeruimd

Een schoongemaakt en opgeruimd huis schept daarentegen de indruk van een netjes afgewerkte to-do list. En dat is best uniek, want anno 2020 lopen we maar al te vaak rond met het idee dat we nog 1001 dingen moeten doen. Schoonmaken vermindert dat gevoel een beetje. Heerlijk!

3. Het is praktischer

Hoe frustrerend is het om nooit te weten waar je spullen in huis liggen? Veel mensen halen voldoening uit het feit dat spullen in huis een vast plekje hebben.

Lees ook: Aha: dít is de reden waarom je altijd je sleutels kwijt bent

Ook op die manier werkt schoonmaken dus stressreducerend, want niets is immers zo vervelend als uren lopen zoeken naar je sleutels of je handtas.

4. Het draagt bij aan voorspelbaarheid

Wist je dat dagelijkse rituelen stress-verhelpend zijn? Als mens houden we nu eenmaal van voorspelbare gebeurtenissen. Dit heeft een evolutionaire verklaring: het is belangrijk dat we weten wat er gaat gebeuren zodat we onze overlevingskansen kunnen maximaliseren.

Op die manier is schoonmaken een stress-reducerend ritueel dat ons rustig maakt omdat het een wederkerig ritueel is waarvan we precies weten wat er gaat komen.

Boeiend hé? Zo blijkt clean house, clear mind helemaal te kloppen.

Meer over stress?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️