Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 14 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Krijg controle over je emoties op deze 3 manieren

Heb je weleens iets gezegd uit woede? Omdat je op z’n zachtst gezegd nogal geïrriteerd was, floepte je er ál het gemene uit dat je kon bedenken. Ik in elk geval wel, sorry nog mam. Hoewel je geliefden je vast weer vergeven, is het toch vervelend als je emoties de overhand nemen. Misschien zijn er dingen die je uit angst bijvoorbeeld niet doet. Gelukkig zijn er manieren om de controle te krijgen over je emoties.

Sommige emoties beschermen je, zoals angst of woede. Maar er zijn ook emoties waar je niets aan hebt, je hebt er echt alleen jezelf mee, zoals jaloezie. Wat je negatieve emotie ook is, je wilt liever niet dat je (negatieve) emoties de overhand nemen in je leven. En dat hoeft gelukkig ook niet, want je kunt je emoties en dus gedachten sturen.

Emoties zijn krachtig

Jouw mood bepaalt hoe je contact hebt met de mensen om je heen. Ben je chagrijnig? Dan ben je logischerwijs niet op je best. Een heerlijke ochtend gehad en ben je hartstikke vrolijk? Grote kans dat je collega’s of de bakker op de hoek een dikke vette glimlach kunnen verwachten.

Maar emoties doen meer, en deze was even slikken toen ik ‘m voor het eerst las. Want emoties hebben ook invloed op hoeveel je spendeert. Ben je gestresst? Bij sommige mensen uit dat zich in shoppen. Of juist als je blij bent, kan je ineens veel guller zijn naar jezelf en anderen want, f*ck it – je bent vrolijk! Je mood bepaalt waar jij je tijd aan besteedt en hoe je met uitdagingen omgaat, legt TED Talk-spreker en psychotherapeut Amy Morin uit op Psychology Today.

Als je je emoties onder controle krijgt, kun je mentaal een stuk meer aan. Stel je eens voor: je bent niet om het minste of geringste geraakt waardoor je kattig doet tegen je geliefden? Of voelt je niet bedreigt wanneer je partner sjans heeft met een ander? Je bent niet bang om iets te doen, maar gaat er gewoon voor? Dat zou een verademing zijn voor jou én je omgeving.

Krijg je emoties onder controle

Even voor de goede orde: je emoties onder controle krijgen, is niet hetzelfde als je emoties wegstoppen of negeren. Nee, je emoties onder controle krijgen, heeft te maken met ze te onderzoeken en te kijken wat ze voor je doen. Emoties die je niet verwerkt of waarvoor je niet openstaat, zullen ooit weer aan het licht komen. De kunst is om je emoties te erkennen en je realiseren dat ze je niet de baas over je hoeven te worden.

Zo ga je te werk:

Label je emoties

Normaal zijn we niet zo’n fan van labelen en hokjes stoppen, maar als het gaat om je emoties, werkt dat júist goed. Je wilt er namelijk achterkomen hoe je je voelt en waarom. Dus: ben je bang? Ben je boos? Of verdrietig?

Vaak is boosheid een teken van kwetsbaarheid, zoals schaamte. Ga dus na wat er écht met je aan de hand is van binnen. Dit is een belangrijke stap, want op emoties baseer je vervolgens je gedrag.

Rationaliseer je emoties

Wees je ervan bewust dat je op dit moment – in the heat of the moment – de wereld door een emotionele bril ziet. Als je bij voorbaat al denkt dat een feestje sh*t gaat worden, dan wordt ‘t dat waarschijnlijk ook. Wat je ook kan doen, is jezelf vertellen dat jij in handen hebt hoe het feestje wordt voor jou. Ga je chagrijnig in een hoekje zitten, dan wordt de avond waarschijnlijk niet erg enerverend nee. Stap je op mensen af, maak je een praatje – dan heb je waarschijnlijk ineens wél een leuke avond.

Lees ook: 10 nieuwe woorden voor emoties die je maar moeilijk kunt benoemen

Klinkt makkelijker dan het is, we know. Deze truc is daarom goud: doe alsof een vriend(in) in deze situatie zit. Wat zou je hem/haar adviseren? Het neemt een deel van de emotie weg. Grote kans dat je dan ineens inziet dat je met veel emotie nadenkt of redeneert. Probeer dus met meer ratio naar de situatie te kijken. Een rondje rennen/lopen helpt vaak om uit de negatieve gedachtestroom te komen.

Omring jezelf met positieve energie

Als je er even doorheen zit en boos bent, is het makkelijk om die negativiteit op te zoeken, waardoor je erin blijft hangen. Iemand op bellen of opzoeken die het met jou eens is. Dat voelt nou eenmaal goed, een soort gevoel van erkenning.

Dit vind je vast ook interessant: How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)

Op je telefoon scrollen of jezelf opsluiten, geeft je waarschijnlijk ook geen beter gevoel. Die dingen zorgen ervoor dat je blijft hangen in je negatieve emoties. Om hier weer uit te komen, zul je actie moeten ondernemen. Denk aan de dingen die je wél blij maken. Wie of wat zijn dat? Een sportklasje of yoga doen wonderen. Vrienden zien, mediteren, vrolijke muziek luisteren (aanrader!) of lekker koken voor jezelf: wat het ook is, zorg voor positieve energie. Dat werkt aanstekelijk en zorgt ervoor dat je de situatie op een positievere manier kan bekijken.

Herken je (negatieve) emoties

De kunst is om uiteindelijk je negatieve emoties te herkennen. Merk je dat je weer in een jaloerse of boze bui terecht komt? Herken dat, accepteer het en probeer er vervolgens met een afstandje naar te kijken. Oefening baart kunst, we promise. Je emoties onder controle krijgen, is niet altijd makkelijk en het duurt waarschijnlijk even, maar hoe meer tijd en aandacht je eraan schenkt, hoe sterker je mentaal zal worden.

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook je positieve gedachten.

Leren met je emoties omgaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️