Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 14 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit eeuwenoude gedicht van Rumi leert je omgaan met emoties

Regelmatig schrijven we over omgaan met emoties. Hoe handle je nou verdriet, boosheid of angst? We pluizen onderzoeken uit, lichten theorieën toe en maken bijvoorbeeld een wekelijkse meditatie-podcast. Maar soms zitten de mooiste lessen in kleine dingen, zoals in dit prachtige gedicht uit de 13e eeuw. De briljante soefi-mysticus Rumi leefde in de 13e eeuw. En hoewel het soefisme wordt gezien als de essentie van de islam, overstijgt Rumi’s boodschap verschillende geloven.

Rumi’s gedachtegoed op de werelderfgoedlijst

In 2007 zette Unesco zijn gedachtegoed daarom zelfs op de werelderfgoedlijst. Voor de wereldwijde waardering van zijn lessen, de bewondering voor hem als vooruitziend denker, zijn ideeën die grenzen overschrijden tussen godsdiensten én nog steeds van grote betekenis zijn.

Want nog steeds worden spiritueel leiders en muzikanten geïnspireerd door Rumi’s teksten. Zo gebruikte Coldplay’s Chris Martin de tekst van het gedicht ‘The Guest House’ (vertaald door de bekende Rumi-vertaler Coleman Barks) in het liedje Kaleidoscope, als troost voor zijn break-up met Gwyneth Paltrow, schreef OZY.

En terecht, want lees dit gedicht eens:

This being human is a guest house.
Every morning a new arrival.

A joy, a depression, a meanness,
some momentary awareness comes
as an unexpected visitor.

Welcome and entertain them all!
Even if they’re a crowd of sorrows,
who violently sweep your house
empty of its furniture,
still treat each guest honorably.
He may be clearing you out
for some new delight.

The dark thought, the shame, the malice,
meet them at the door laughing,
and invite them in.

Be grateful for whoever comes,
because each has been sent
as a guide from beyond.

Hoewel dit gedicht dus eeuwenoud is, is de boodschap relevanter dan ooit. Exact deze les vinden we terug in theorieën en oefeningen die nu zo populair zijn. In mindfulness- en meditatie-oefeningen leer je ook hoe je gedachten, emoties en ongemakken ‘er kunt laten zijn’. En eerder schreven we bijvoorbeeld over een mooie techniek van Jeff Foster, die je leert emoties te omarmen alsof het kinderen zijn.

Omarm je emoties

Datzelfde leert dit gedicht je dus, maar dan in andere woorden. Rumi’s boodschap: wees gastvrij voor alles wat in je opkomt. Omarm wat zich aandoet, alle emoties en gedachten. Hoe vervelend of donker ook, ze komen je iets leren.

Lees ook: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Natuurlijk snappen we heel goed dat het in het heetst van de strijd niet altijd lukt om dit gedicht erbij te pakken en je emoties eens rustig te verwelkomen. Maar het kan op z’n minst verfrissend zijn en je nieuwe inzichten geven, als je de deur eens niet meteen dichtgooit voor je tranen, een woedeaanval of een diepe angst, maar er vol nieuwsgierigheid gastvrij voor te zijn.

Meer lezen over omgaan met je emoties?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️