Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 14 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

The Sex Issue: zo geniet je van seks als je last hebt van angsten

Als je een angststoornis hebt, kan je je angsten niet even opzij zetten. Je neemt ze overal mee naar toe, óók naar de slaapkamer. Die angsten kunnen op verschillende manieren invloed hebben op de seks die je hebt, maar ook op je seks drive.

Hoe en waarom hebben je angsten zoveel invloed op je seksleven? En hoe zorg je ervoor dat je toch van seks kan genieten?

Een angststoornis heeft invloed op je libido

Het meestvoorkomende gevolg van een angststoornis op iemands seksleven, is de vermindering in libido. Als we veel stress hebben, reageert het lichaam daarop door het stresshormoon cortisol aan te maken. Dit zorgt er onder andere voor dat je bloedsuiker omhoog gaat, zodat je meer energie hebt om te reageren.

Mensen met angsten hebben een hogere mate van cortisol in hun lichaam. En laat dat stresshormoon nou net het hormoon onderdrukken dat ervoor zorgt dat je zin hebt in seks.

Lees ook: Een angststoornis kan je fysieke gezondheid op lange termijn beïnvloeden (dit is hoe)

Hierbij is wel een kanttekening te maken: niemand ervaart mental health problemen op dezelfde manier. Er is bijvoorbeeld ook data dat sommige mensen juist meer seks hebben om hun angsten en stress te verlichten.

Angsten hebben invloed op de seks

Je angststoornis heeft niet alleen invloed op je libido, maar ook op de seks die je hebt. Zo kunnen je angsten ervoor zorgen dat je minder makkelijk of zelfs helemaal niet een orgasme kan krijgen.

Dan hebben we het nog niets eens gehad over de fysieke klachten die je door je angsten kunt ervaren. Aangespannen spieren, een versnelde ademhaling en duizeligheid zorgen ervoor dat je niet echt in the moment kunt genieten.

Lees ook: Zo creëer je meer connectie tijdens de seks

De kans bestaat vervolgens dat jouw bedpartner je angsten in de slaapkamer persoonlijk neemt en er onzeker van wordt. Dan heb je last van een vicieuze cirkel waar jullie elkaar alleen maar angstiger maken.

Angsten door traumatische gebeurtenis

Je kan ook angstig zijn voor seks in het algemeen door onder andere faalangst, een seksueel trauma of een opvoeding waarin seks altijd slecht werd afgeschilderd. Een gevolg daarvan kan bijvoorbeeld vaginisme zijn, waarbij de spieren om je vagina zich onbewust aanspannen als je een vinger, tampon of penis wilt inbrengen.

Tip: 10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Medicatie nog een factor voor je seksleven

Als je medicatie voor je angsten slikt, kan het ook nog eens zijn dat diezelfde medicatie zorgt voor een lagere seks drive. Zo wordt er voor een angststoornis vaak SSRI’s (in het Nederlands selectieve serotonine heropname remmer) voorgeschreven. Te veel serotonine in je lichaam zorgt er alleen voor dat je minder zin hebt in seks en dat het moeilijker is om klaar te komen.

Hoe kan je genieten van seks als je angsten hebt?

Toch is het zeker niet onmogelijk om een bevredigend seksleven te hebben als je een angststoornis hebt. Hoe je een bevredigender seksleven kan krijgen, hangt af van welke eerder beschreven redenen je herkent bij jezelf.

Lees ook: Leven met 4 psychische stoornissen: Daniel (28) leert er nog steeds mee omgaan

Vermoed jij dat je seks drive is afgenomen nadat je medicatie bent gaan slikken? Dan kan je altijd aankloppen bij je dokter, om te kijken of je misschien andere medicatie kan gaan slikken. Onthoud daarbij wel dat daar ook weer bijwerkingen kunnen voorkomen die je liever niet hebt. En de dokter zal altijd jouw functioneren in het dagelijks leven prioriteit geven aan je seksleven.

Als jouw mindere seks drive niets te maken heeft met je medicatie, kan je eventueel professionele hulp inschakelen zoals een sekstherapeut. Zelf kan je aan de slag gaan door stress verminderende technieken zoals meditatie te proberen. Onderzoek hoe jouw angsten tot uiting komen tijdens de seks. Ga je snel ademhalen? Spannen je spieren zich aan?

Als je beter begrijpt welke invloed je angsten hebben op je seks en drive, kan je aan de slag gaan om daaraan te werken.

Communicatie met je partner

Heb je een relatie? Dan kan een minder seksleven invloed hebben op jullie relatie. Misschien zit jij er erg mee dat je niet aan je partner kan laten merken hoe aantrekkelijk je hem of haar vindt. Communicatie is hierin key. Laat weten dat je een mindere drive hebt, doordat je bijvoorbeeld duizelig wordt tijdens het vrijen. En wees altijd eerlijk als je er echt geen zin in hebt. Seks is voor je partner ook niet fijn als jij eigenlijk niet wil – dat laat je lichaam namelijk altijd merken.

Ga daarnaast op onderzoek met je partner uit en kijk waar jij echt opgewonden van wordt. Een orgasme komt echt niet zo makkelijk – en zeker niet zo snel – als Hollywood vaak laat geloven. Zo wordt er bij een vibrator vaak gedacht aan zelfbevrediging, maar kan dit voor vrouwen ook tijdens de seks een fijn hulpmiddel zijn om een orgasme te bereiken.

Seks moéten hebben

Vorige week stipten we het al aan, maar ook in deze situatie is deze boodschap heel belangrijk: vaak zijn mensen bang dat ze niet genoeg seks hebben. Voor ons gevoel moéten we seks hebben en nog vaak ook. Maar er bestaat geen echte norm. Als jij je goed voelt bij minder seks op het moment, dan is dat ook helemaal oké.

Zo niet? Dan hopen we dat je aan bovenstaande tips wat hebt. Hopelijk is de druk om per se seks te hebben dan wel weggenomen!

Meer lezen over seks?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️