Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: voor een goede slaap kan je beter naast een hond liggen dan een man

Je leest het goed. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat je ter bevordering van je slaap beter naast je hond kunt liggen dan naast je vent. In jouw bed welteverstaan. Voordat je je lief meteen verruilt voor een harige viervoeter, lichten we de resultaten van het onderzoek graag even toe.

Mannen zijn namelijk niet de enige die je nachtrust al dan niet onbewust zouden verstoren.

Onderzoek naar een goede nacht rust

Uit het Amerikaanse onderzoekwhere else – blijkt niet alleen een man naast je, storend te zijn voor een goede nacht slaap, ook een kat kan je flink in de weg zitten.

Nu kan ik me dat laatste goed voorstellen. Nachtenlang sprong onze in eerste instantie best-lief-ogende poes op bed waarna het naast me in slaap viel om me vervolgens midden in de nacht wakker te stampen met z’n koude kussen-pootjes in m’n gezicht. Deed ik de deur niet open? Dan maakte ‘ie ‘m zelf wel open. Mijn slaap werd daar niet beter van kan ik je vertellen.

Enfin, genoeg over het asociale gedrag van katten. Want, maar liefst 962 volwassen vrouwen deden mee aan dit onderzoek.

Lees ook: Is het nou wel of geen goed idee om met je huisdier in bed te slapen?

Liever een hond, dan man of kat

Van de bijna 1000 vrouwen slaapt er maar liefst 55 procent met tenminste één hond in bed en 31 procent met tenminste één kat. En 57 procent deelt hun bed met hun lief. Daaruit rolde de volgende, op z’n minst interessant te noemen, resultaten:

  • Vrouwen die met hun hond in bed slapen, hebben een betere en meer rustgevende slaap. Ook bleek dat een hond minder storend is tijdens de slaap dan een partner naast je. Meer vrouwen voelden zich comfortabeler en veiliger met een viervoeter in bed.
  • De deelnemers van het onderzoek meldden dat katten even storend zijn in bed als mensen. Zij bleken zich minder comfortabel en veilig in bed te voelen dan degenen met een hond of een persoon in bed.
  • Hondeneigenaren gingen eerder naar bed én werden eerder wakker dan de deelnemers die alleen een kat hadden.

Moeten we nu massaal een hond aanschaffen? Nee, zegt de onderzoeker zelf, dr. Christy Hoffman, professor dierenwelzijn, ecologie en conservatie aan het Canisius College in New York, tegen VICE. De deelnemers hebben namelijk zelf hun gevoelens genoteerd. Daarnaast gaat dit onderzoek uiteraard over de gemiddelde deelnemer en niet voor iedereen.

Ook interessant: Spiritueel leider Eckhart Tolle komt met een nieuw boek over… huisdieren (en wij zijn fan!)

Een ander onderzoek meent overigens dat een hond wel degelijk bevorderend kan zijn voor iedereen’s slaap. Wij kunnen ons er in elk geval héél goed iets bij voorstellen. Zzzzz.

Tips voor een goede nachtrust

Heb je last van slaapproblemen? Dan is het nemen van een hond dus niet per se een oplossing. Wel hebben we een aantal handige slaaptips voor je:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️