Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Verzorging 3 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom je ‘s ochtends moe wakker wordt (en waarom dat niet altijd door te weinig slaap komt)

Je slaapt elke avond gewoon netjes zes, zeven of acht uur. Gaat er op tijd in, doet geen gekke dingen. En tóch word je wakker alsof je knock out geslagen bent de avond van tevoren. Moe, lusteloos. Zou het aan het weer liggen? Shawn Stevenson, schrijver van Sleep Smarter, geeft je 5 andere redenen van vermoeidheid (én oplossingen).

Je slaapcyclus is niet optimaal

Zelfs als je de aanbevolen zeven of acht uur slaap pakt, kun je alsnog kapot wakker worden. Kan liggen aan het feit dat je je slaapcycli niet optimaal meepakt. Elke slaapcyclus is tussen de 75 en 90 minuten. Van non-remslaap naar remslaap en alle fases daar tussen. Elke fase heeft een eigen aandeel in het vernieuwen van cellen of ontgiften van je lijf. Verstoorde slaapcycli kunnen worden veroorzaakt door een te hoog cortisol (stresshormoon) of een instabiele bloedsuikerspiegel. Als die cycli ongezond zijn, raak je niet diep genoeg in slaap of juist té diep. Dan kun je zo lang in je nest blijven liggen als je wil, uitgerust raak je niet. Onderzoek toont aan dat meer zonlicht in de ochtend zorgt voor een lager cortisol-level later op de avond. Ook goed eten is belangrijk, wat inhoudt: regelmatig en écht eten, om je bloedsuikerspiegel ’s nachts in balans te houden.

Je beweegt niet voldoende

Een actieve levensstijl is belangrijk om je fit (en dus niet vermoeid) te voelen. Met voldoende beweging bouw je als het ware energie op. Je laadt jezelf, je cellen, letterlijk op. Een valkuil: jezelf elke dinsdagavond de sportschool inslepen, betekent nog niet dat je een actieve levensstijl hebt. Zélfs als je elke dag een uur sport, maar de rest van de dag achter een bureau zit, ben je nog niet per se optimaal actief. Stevenson vindt dat je om de 90 minuten 50 jumping jacks moet doen, maar voor wie dat niet haalbaar is: kom zoveel mogelijk achter je bureau vandaan; staande meetings, rondjes wandelen in de pauze, of samen een wandeling maken tijdens een werkbespreking. Bewegen geeft je hormonen en neurotransmitters een boost, en dat zorgt dat je veel meer energie krijgt en je dus minder moe voelt.

Dit vind je vast ook interessant: Heb je last van chronische vermoeidheid? Dit is wellicht de oorzaak en wat je eraan kunt doen

Je krijgt te weinig cruciale voedingsstoffen binnen

Je gebrek aan energie kan komen door een gebrek aan key-voedingsstoffen. Basisvitaminen en mineralen zijn belangrijk, en vooral magnesium is een hele belangrijke als het gaat om vermoeidheid. Het mineraal is verantwoordelijk voor meer dan driehonderd processen in je lijf, die je energiek en gezond houden. Als je er dus te weinig van binnen krijgt, zijn er 300 processen die je lichaam niet optimaal kan uitvoeren. Belangrijk dus om je magnesium op peil te houden, door bijslikken in de vorm van supplementen of magnesiumrijk eten: zoals spinazie, snijbiet, pompoenpitten en amandelen.

Je drinkt te weinig

En daarmee bedoelen we geen alchohol. Juist geen alcohol. Uitdroging van je cellen kan letterlijk schade aanrichten in je DNA, zegt Stevenson. Genoeg water drinken is essentieel voor je hersenen en je zenuwstelsel; hoofdpijntjes en vermoeidheid verdwijnen als sneeuw voor de zon in een goed gehydrateerd lichaam. De cellen, weefsels en organen in je lichaam zijn omringd door water. En hoe troebeler dat water in je lijf, hoe meer je symptomen van vermoeidheid voelt. Als je genoeg water drinkt, drijf je afvalstoffen die vertroebelen af en houd je je lichaam letterlijk helder. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om ’s ochtends niet alleen onder de douche te springen, maar jezelf ook een ‘inner bath‘ te geven door te beginnen met twee glazen water.

Je hebt teveel stress

Stress is de grootste dader als het gaat om mentale en fysieke vermoeidheid. 80 procent van de bezoekjes aan een coach of psycholoog, komen uiteindelijk uit op de diagnose stress, zegt Stevenson. Als je stresslevel chronisch verhoogd is, worden je bijnieren gedwongen om op hun top te presteren. Dat houdt cortisol en andere stess-hormonen op een hoog level en daarbij wordt je glucoselevel verhoogd. Alsof je constant paraat staat om te vechten of vluchten. Geen wonder dat je af en toe instort. In plaats van jezelf met caffeine of suiker op te lappen, is het belangrijk om stress te reduceren en zonder schuldgevoel (!) je rust te pakken. Meditatie, ademhalingsoefeningen, dagjes vrij, naar huis als je niet meer kunt, yoga, massages en vooral relaxte ochtenden zijn heel belangrijk voor een stabiel energielevel (en dus uiteindelijk betere prestaties!).

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert én gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️