Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 1 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom is warm water gezonder dan koud water?

Een groot glas verkoelend water: ik kan er geen genoeg van krijgen. Het klinkt misschien gek, maar ik denk toch echt dat ik kan zeggen dat een ijskoud glas water mijn lievelingsdrankje is. Als ik wakker word, bij het ontbijt, tijdens de lunch, overdag, bij het avondeten en op m’n nachtkastje staat ook áltijd een fles water. Het verkoelt me, lest de dorst en is goed voor me. Over dat laatste hoorde ik laatst iets interessant. Koud wat schijnt namelijk niet altijd per se goed te zijn.

Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om genoeg vocht binnen te krijgen; de bekende aangeraden 2 liter water per dag kennen we allemaal. Maar veel meer specificaties dan dat, kennen we eigenlijk niet. Tot we een kijkje namen in de Ayurvedische keuken.

Dit weten we over water drinken

Mij is weleens verteld dat wanneer je water drinkt dat niet jouw lichaamstemperatuur is, je het dan uit plast. Of dat waar is, ben ik helaas nooit achter gekomen. Wel is het zo dat je tijdens een dag zo’n 2,5 liter water kan verbruiken door te plassen, zweten en ademen. Uit ons voedsel halen we ongeveer 1 liter water. We moeten dus voldoende bij drinken om dat weer op peil te krijgen.

Hoeveel je moet drinken, hangt af van het klimaat waarin je woont. In de tropen zal je door de benauwdheid meer zweten en dus meer vocht verliezen en meer water (of andere dranken) moeten drinken. Duidelijk tot zover.

Koud water versus warm water: hoe zit het?

Je hebt het vast weleens gehoord; ‘s ochtends een glaasje warm water drinken met een scheutje citroensap zou wonderen doen voor de spijsvertering. Warm water zou de vertering opgang brengen en citroenen helpen dankzij de mineralen en vitamines en gifstoffen in het spijsverteringskanaal af te breken. We gingen op zoek naar iets meer tekst en uitleg over deze health hype.

Warm water over koud water, volgens Ayurveda

In de Ayurvedische leer (de oudste gezondheidsleer uit India) wordt aangeraden om altijd je dag te starten met een warm glas water. Het zou de beste inwendige reiniging zijn, waardoor de spijsvertering op gang komt, de maaltijd beter kan worden verwerkt en de voeding zo het best kan worden opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, zou het ook de uitscheiding van in-water-oplosbare-toxinen uit de dhatu’s (lichaamsweefsels) effectief kunnen ondersteunen.

Ook interessant: Je bent wat je verteert volgens de Ayurvedische leer. Hoe zit dat?

Dit onderzoek pleit voor warm water na een maaltijd

Koud water daarentegen, zou kou brengen in de spijsvertering (‘Agni‘ genoemd in Ayurveda) waardoor eten verteren lastiger wordt. Koud water te drinken tijdens het eten wordt in de Ayurvedische leer daarom afgeraden. Wil je wel water drinken? Dan liever op kamertemperatuur of warmer. Niet alleen in de Ayurvedische leer wordt het drinken van warm water aangeraden. Dit farmaceutische en medische onderzoek meent eveneens dat wanneer je koud water drinkt, je bloedvaten vernauwen waardoor je vertering wordt beperkt en de hydratatie wordt vermindert.

Hetzelfde onderzoek pleit voor warm water om meerdere redenen. De onderzoeker legt onder andere uit dat je lichaam bij het drinken van koud water energie stopt in het reguleren van de temperatuur in plaats van het verwerken van het voedsel. Vooral na het eten zou koud water drinken daarom geen goed idee zijn. Er zou overtollig slijm ontstaan, waardoor het immuunsysteem minder zou werken en je vatbaarder wordt voor ziektes.

Dit zegt een voedingsdeskundige over warm water

Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hierover aan Bedrock dat warm water de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Ook is het wat ‘zachter‘ voor de organen (sommige mensen krijgen een naar gevoel van bijvoorbeeld koud water op de lege maag) en helpt warm water voedsel sneller afbreken. Daardoor helpt warm water ook meer bij de afvoer van afvalstoffen in vergelijking met koud water. Toch blijft veel wetenschappelijk onderzoek hierover uit.

Ook interessant: Meer water drinken, maar hoe dan?

Warm water drinken op een hete dag

Als je lichaam overhit is op bijvoorbeeld een hele actieve warme zomerdag, is het júist goed om je lichaam te voorzien van koud water om je lijf snel weer op ‘normale’ temperatuur te brengen, legt Mulderij uit. “Ik adviseer mensen altijd om de dag te beginnen met een groot glas water en zélf te onderzoeken wat lekkerder voelt, maar de meeste van mijn cliënten en ikzelf ook houden het op lauw warm water. Dat voelt het prettigst.”
Verder adviseert Mulderij om een half uur voor het eten tot een half uur na het eten geen water meer te drinken. Water drinken tijdens het eten zorgt ervoor dat de maagsappen die je lijf van nature aanmaakt, verdunnen waardoor eten minder goed verteert wordt en voedingsstoffen minder goed opgenomen worden door het lichaam.
Conclusie: stay hydrated!

Meer over water drinken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️