Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 29 mrt 2017

Zijn katten asociaal? Onderzoekers bewijzen het tegendeel

Je hebt katten- en hondenmensen. ‘Tuurlijk, er zit nog een grijs gebied tussen, maar wat als je écht moest kiezen? Zelf behoor ik tot #teamhond. Katten vind ik ook wel leuk, maar zijn naar mijn mening een stuk minder sociaal. Alhoewel.. misschien is het tijd dat ik die mening ga bijstellen.

Dankzij nieuw onderzoek van de Oregon State University is er empirisch bewijs dat katten best sociaal zijn. Volgens het onderzoek – welke recent is gepubliceerd in de Journal of Behavioural Processes – houden katten niet alleen van sociale interactie met mensen, maar verkiezen ze het zelfs boven voedsel. Nou, die keuze zou ik eens aan mijn hond moeten voorleggen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden in totaal vijftig katten getest; zowel huiskatten als katten uit het asiel. De katten werden voor een paar uur beroofd van voedsel, speelgoed en mensen.

Ook interessant: 3 x waarom zwarte katten geluk brengen

Hierna presenteerden de onderzoekers verschillende stimuli aan de katten, welke zijn op te delen in vier categorieën: sociale interactie met mensen, voedsel, geur en speelgoed.

Katten niet sociaal? Echt wel

Je zou misschien denken dat de huiskatten socialer waren dan de katten afkomstig uit het asiel, maar dat blijkt niet het geval. Volgens de onderzoekers waren er geen significante verschillen tussen huiskatten en de katten uit het asiel.

Lees ook: Voor iedereen die van honden houdt: waarom ‘ie de perfecte guru is

Maar wat nog veel opvallender was: sociale interactie was de stimuli waaraan de meeste katten de voorkeur gaven. De helft van de katten prefereerden sociale interactie boven alle andere stimuli, terwijl slechts 37 procent de voorkeur gaf aan voedsel.

Wat dat betekent? Katten zijn eigenlijk best aardig. Al is het waarschijnlijk dat de individuele voorkeur van katten voor socialisatie wel wordt beïnvloed door hun levensgeschiedenis of fokachtergrond, stellen de onderzoekers. Blijven ze dus toch een beetje onbetrouwbaar.

Meer over dieren?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zijn katten asociaal? Onderzoekers bewijzen het tegendeel
Sluiten