Rosa Bertram
Rosa Bertram Body 7 jun 2019

Is het nou wel of geen goed idee om met je huisdier in bed te slapen?

Je kat die ‘s avonds kopjes komt geven of je hond die ‘s ochtends vrolijk op bed springt en zich lief tegen je aan krult. Die kan je toch niet wegsturen? Hoewel sommige mensen er heel strikt en duidelijk in zijn en absoluut geen huisdieren toestaan in de slaapkamer, weten weinig mensen hoe goed of slecht het nou eigenlijk echt is om je huisdieren in bed te hebben.

Zo’n 41 procent van de onderzochte mensen uit dit onderzoek vinden het fijn om met hun huisdier in bed te slapen, het verstoort hun slaap niet en ze zeggen er zelfs beter door te slapen. Niet zo gek dus dat de helft van de mensen met huisdieren, hun viervoeter in bed laten slapen. Maar hoe gezond is het eigenlijk?

Slapen met je huisdier in bed: go of no go?

De wetenschap is er duidelijk over: het is niet gezond om met je huisdier in bed te slapen of te liggen. Waarom niet? Om de eenvoudige reden dat huisdieren een vacht hebben en daarin allerlei bacteriën met zich meedragen. Niet alleen in hun vacht, maar ook onder de poten of in hun bek zitten genoeg bacteriën om je goed ziek mee te maken.

Dit vind je vast ook interessant: Spiritueel leider Eckhart Tolle schrijft een nieuw boek over… huisdieren (en wij zijn fan!)

De tong van een hond of kat is (tegen sommige beweringen in) alles behalve schoon. Denk maar eens aan het voedsel, rauw vlees (een bron van bacteriën) of het voer waar ze met hun bekkie doorheen ploeteren. Over de plekken waar ze zich likken als ze zich schoonmaken nog niet gesproken. Ook kunnen allergieën worden verergerd als je hond of kat bij je in bed slaapt.

Hoe ziek kan je er nou echt van worden?

‘Hoe ziek kan je daar nou echt van worden?’, denk je misschien. De bekendste ziektes zijn de vogelgriep, Qkoorts of toxoplasmose. Vooral die laatste is gevaarlijk, voornamelijk voor een ongeboren kind. De parasiet komt voor in de ontlasting van een kat. Zulke infectieziekten hebben zelfs een naam: zoönosen. Tip voor zwangere vrouwen: verschoon de kattenbak altijd met handschoenen aan!

Hoe zoet een kusje of een lik van je hond of kat over je gezicht dus ook lijkt, bepaald gezond is het (helaas) niet. Gelukkig is er ook goed nieuws: je bent namelijk niet gek als je met een hoog stemmetje tegen je hond praat!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Is het nou wel of geen goed idee om met je huisdier in bed te slapen?
Sluiten