Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Misschien is dit de reden dat je niet (meer) opgewonden raakt

Niet opgewonden kunnen raken: de één kan zich er misschien niets bij voorstellen, terwijl ‘t voor een ander voor flinke frustratie kan zorgen. Het kan je zomaar gebeuren, als je niet echt seksueel actief bent, maar óók wanneer je in een liefdevolle relatie zit: je wordt gewoon niet zo makkelijk (meer) geil. Een onderzoek ging op zoek naar de oorzaak.

Een tijdje niet zo opgewonden? Niets geks aan, maar wél vervelend.

Onderzoek naar de relatie tussen lichaam en geest

Of je nu met je gedachten ergens anders bent of juist met je gedachten té aanwezig bent: soms lukt het maar niet om opgewonden te worden. Vooral vrouwen hebben er nogal eens last van. Een nieuw onderzoek ontdekte waarom sommige vrouwen daar zo’n moeite mee hebben.

Wat bleek? Er is een sterke relatie tussen de geest en het lichaam tijdens seksuele opwinding, of juist het uitblijven daarvan. Voor dit onderzoek is er een nogal intiem onderzoek gedaan: 64 vrouwen kregen erotische video’s te zien terwijl er werd gekeken hoe hun lichaam (lees: de vagina en clitoris) hierop reageerden. Tijdens het zien van de filmpjes konden ze door middel van een knop aangeven op welke momenten ze wel of niet op gewonden waren.

Dit vind je vast ook leuk: Een gezond seksleven bereik je zo

Vrouwen die moeilijker opgewonden raakten, bleken meer overeenkomsten te hebben tussen hun lichamelijke en geestelijke opwinding. Wat dat betekent volgens de onderzoekers? Dat je lichaam niet opgewonden raakt, zonder dat je hoofd dat ook is, en andersom.

Ze zeggen niet voor niets dat je hersenen hét seksuele orgaan zijn. Opwinding speelt zich vaak vooral af in je hoofd.

Te veel focus op je lichaam

Vooral voor vrouwen die moeite hebben met opgewonden raken, kunnen baat hebben bij deze resultaten, menen de onderzoekers. Eén van hun theorieën is dat wanneer je mind en body in sync zijn – dus ook tijdens de opbouw naar seks – je je bewust bent van alle fysieke sensaties rond je lichaam. Daardoor focus je je minder op alleen de seksuele sensatie.

Je hoofd staat daardoor ook open voor allerlei irrelevante gedachten die je alles behalve opgewonden maken.

Hoe word je op gewonden in je hoofd?

Nog een ander interessant feitje uit het onderzoek: het lichaam van de vrouwen werd opgewonden zodra de mind opgewonden werd. Aha. Maar hoe zorg je dat je mentaal opwonden raakt, zodat je lichaam volgt?

Een gezonde dosis fantasie is key, aldus de bekende relatietherapeut Esther Perel. Maar ook sexting (wel met iemand die je vertrouwt!) kan een relatie flink opspicen. Maar je kan het ook simpeler benaderen: wat waren de meest opwindende moment uit je leven? Waar word jij écht opgewonden van? Waar dacht je toen aan? Met wie was dat? En waar? Soms kan bepaalde kleding dragen je ook helpen om jezelf sexy te voelen, waardoor je het opgewonden gevoel wordt gestimuleerd.

Het klinkt makkelijk, maar vaak is het leven ook vrij simpel. Simpeler dan we denken. In dit geval betekent dat, als je jezelf ziet als een sexy of seksueel persoon, dan voel je je ook sexy. Dus, trek je stoute schoenen maar vast aan 😉

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️