Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 2 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

The Sex Issue: hoe het komt dat we állemaal seksfantasieën hebben (ja, jij ook)

Seks met een vreemde of op een openbare locatie: we fantaseren er op los. Maar waarom hebben we deze seksfantasieën eigenlijk? Natuurlijk: om meer seksuele opwinding te voelen. Of omdat het gewoon leuk en spannend is. Maar er verschuilen nog veel meer redenen achter. Zo hebben we er óók op psychologisch gebied baat bij, om maar een puntje te noemen.

Volgens een onderzoek onder meer dan 4.000 Amerikanen, zijn er verschillende redenen waarom we fantaseren over seks. De populairste redenen zetten we voor je op een rijtje.

Waarom we állemaal seksfantasieën hebben

Ontspanning

Je wilt even ontsnappen uit de realiteit en ontspannen. Fantaseren over seks kan helpen om angsten te verminderen.

Psychologische behoeften

Soms heb je seksuele behoeften die niet (kunnen) worden vervuld. Door seksfantasieën kan je hier toch een beetje aan voldoen. Maar ook emotionele behoeften kunnen ontbreken. En dat is ook een reden voor je seksfantasieën.

Opwinding

Seksfantasieën spelen een belangrijke rol bij het ervaren van meer seksuele opwinding. En door te fantaseren kan je voorkomen dat je afgeleid raakt tijdens dat leuke vrijpartijtje.

Seksuele ervaringen

Je bent nieuwsgierig naar nieuwe en verschillende seksuele ervaringen. Maar het kan ook zijn dat je juist een ervaring met een onaantrekkelijke partner wilt compenseren met één van je spannendste fantasieën.

Dit vind je misschien ook leuk: Seksfantasieën: waar fantaseren we het meest over?

Toekomstscenario

Je bent een toekomstige seksuele ontmoeting aan het plannen in je hoofd. (Oeh la la)

Verveling

Deze reden is niet zo diepgaand. Je verveelt je simpelweg en je hebt niets anders te doen.

Persoonlijke groei

Je wilt zelfverzekerder worden op seksueel gebied en fantaseren over seks kan daarbij helpen.

Het is (helaas) een taboe

Omdat je seksuele verlangen eigenlijk een sociaal taboe is. Deze kan je toch vervullen door je fantasie.

Seksfantasieën: it’s a good thing

Er zijn dus veel meer redenen waarom we seksfantasieën hebben. Veelal psychologische redenen, zoals het vervullen van bepaalde behoeftes. Maar ook gebruiken we het voor afleiding en ontspanning. En dat is niet eens zo’n slecht idee.

Er hoeft niet per se een reden achter je seksuele fantasie te zitten: soms gebeurt het gewoon. En dat geeft niks, want het kan ook helpen om je creativiteit beter te uiten. Maar ook juist om sneller in slaap te vallen. Fantaseren over een toekomstige vrijpartij met die mega knappe man of vrouw is immers veel leuker dan piekeren in je bed terwijl je naar het plafond staart, toch?

Meer lezen over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️