Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 28 mei 2016
Leestijd: 5 minuten

Oh la la… Dit is waarom seks goed is voor je gezondheid

Een gezond seksleven kan je een boost geven. Van meer zelfvertrouwen tot een lager risico op bepaalde ziektes. Als je lekker in je vel zit, merk je dat aan je libido. Én andersom. Makes sense. Maar wat is dan een gezond seksleven? Je seksuele gezondheid is een reflectie van je welzijn, zegt Ian Kerner, seksuoloog en schrijver van het boek ‘She comes first’. “Als je geen zin hebt in seks is dat normaal gesproken een indicatie dat er iets anders niet goed gaat in je leven,” zegt Kerner. “Je kunt depressief zijn, niet goed genoeg eten, teveel stress hebben of gewoon niet lekker in je vel zitten.”

Geluk in bed is…

Voor hetroseksuele huwelijken geldt volgens onderzoek: hoe gelukkiger mensen zijn met hun seksleven, hoe gelukkiger ze zich voelen in de relatie. Studie zegt: hoe vaak we het doen (en hoe gezellig het is in bed), heeft alles te maken met de persoonlijkheid van de vrouw. Als zij levenslustig is en makkelijk in de omgang, is het waarschijnlijker dat een stel vaker de koffer induikt.

Lees ook: The Sex Issue: hoe je persoonlijkheidstype invloed heeft op je seksfantasieën

Oké, maar hoe vaak moeten we het dan doen om een gelukkig (seks)leven te hebben? We schreven al eerder dat mensen die getrouwd zijn of in een serieuze relatie zitten en regelmatig seks hebben, aangeven gelukkiger te zijn. Maar de voordelen van goede seks nemen niet toe naarmate het vaker gebeurt. Mensen die vier keer per week (of vaker) seks hebben, zijn niet per se gelukkiger dan stellen die maar een keer per week een nummertje maken.

Moetje

Een gezond seksleven heeft dus niet te maken met de frequentie. Een team onderzoekers van Carnegie Mellon University deed een interessant experiment. Ze vroegen stellen het aantal vrijpartijen per week voor drie maanden op te krikken. Een controlegroep bleef gewoon doorgaan zoals ze al deden. Of de stellen van meer seks gelukkiger werden? Integendeel. Kleine kanttekening die de onderzoekers wel moesten maken, was dat in dit experiment de seks misschien teveel gezien ging worden als een moetje. En daar wordt niemand gelukkig van.

Ook interessant: Denken mannen echt meer aan seks dan vrouwen? We doken de boeken in

En zo’n moetje gebeurt vaker dan je denkt. In onze drukke levens met carrièredoelen, kinderen en andere verplichtingen nemen we seks mee als een ding op de to do-lijst of iets dat even moet ‘om je relatie beter te maken’. Not good. Als seks een ‘moetje’ is, draagt het niet echt meer bij aan een gezond seksleven. Sterker nog, het gaat je juist ongelukkiger maken. Belangrijk dus om te zorgen dat je wel echt in the mood bent als je het doet.

Bloed moet stromen

Vooral vrouwen (die dus juist zo bepalend zijn voor wat er gebeurt tussen de lakens) zijn het contact verloren met hun sexiness. Het heeft allemaal te maken met het contact dat je maakt met je eigen lichaam, schrijft Michaela Boehm op Goop. Een laag libido komt door te weinig contact – letterlijk – met je lichaam.

We zitten teveel achter onze computers. We maken contact met elkaar door social media of appjes. Daar heeft je lichaam vrij weinig aan. Bovendien zijn we gestrest en zitten teveel in ons hoofd, in plaats van in ons lichaam. “Hoe meer stress we ervaren, hoe meer numb en ongevoelig we worden. Hoe meer spanning je opslaat in je lichaam, hoe minder gevoelig je bent voor sensaties,” legt Boehm uit.

Juist die sensaties zijn zo belangrijk om je sexy te voelen. Ontspanning van je core en je heupen, je dijen en bekken is essentieel om je sensueel te kunnen voelen. Puur fysiek: er moet bloed stromen om opgewonden te raken. Emotioneel: pas als je contact maakt met jezelf, kun je contact maken met de ander.

Connecten

Naast dat meditatie of yoga je in contact kunnen brengen met je lichaam, kun je je sensualiteit trainen. Door tantra-oefeningen bijvoorbeeld, maar ook heel simpel achter je bureau, of tijdens een etentje… Beweeg nu bijvoorbeeld eens je schouder. Voel de wrijving van je shirt op je huid. Voel je haar langs je nek bewegen. Of leg zelf eens je hand in je nek.

Must read: The Sex Issue: ochtend- of avondseks? Wat experts zeggen over ‘de beste tijd’

Die sensaties zijn sexy, en misschien betrap je jezelf wel op een kriebel in je buik als je hierop gaat letten. Als je je bewust bent van deze gevoeligheden en ze op gaat zoeken terwijl je bijvoorbeeld achter je bureau zit, ga je je vanzelf meer connected voelen met je seksualiteit. Wedden dat je automatisch meer zin hebt?

En dat is for a greater good. Want naast een hele gezellige nacht, een beetje extra lichaamsbeweging en een gezond blosje op je wangen, zijn dit 4 extra benefits van een gezond seksleven.

Het kan je prestaties op werk verbeteren

Antropoloog Helen Fisher onderzocht dat seks op regelmatige basis iets doet voor je probleemoplossend vermogen, je creativiteit bevordert en samenwerking aanmoedigt. Komt door de aanmaak van liefdeshormonen dopamine en oxytocine die aangemaakt worden tijdens een wilde nacht.

Je ziet er jonger uit

Die afterglow is geen illusie. Een Schotse studie hield tien jaar lang 3500 Europese en Amerikaanse mannen en vrouwen die vaak jonger geschat werden in de gaten. Nummer 1 factor die deze mensen deelden was: regelmatig bewegen. Nummer 2? Jep. Een gezond, actief seksleven. De meesten hadden twee tot drie keer per week seks, in een fijne, liefdevolle relatie.

Het neemt stress weg

Vlak voor een orgasme schieten vrouwen vaak in een soort trance, zegt schrijver Ian Kerner. Delen van de hersenen die stress reduceren worden op dat moment geactiveerd. Hij raadt daarom ook aan regelmatig ‘comfort sex’ te hebben, een vluggertje dat vrouwen instant helpt relaxen.

Het schudt je brein wakker

Net zo belangrijk als ‘comfort sex’, zegt Kerner, zijn sekspartijen die de zintuigen prikkelen. Het is extra fijn als iets er mooi uit ziet, lekker ruikt, zacht aanvoelt en sexy klinkt. Kerner pleit niet alleen voor regelmatige seks, maar ook voor een seksleven dat tot de verbeelding spreekt.

Meer over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Oh la la… Dit is waarom seks goed is voor je gezondheid
Sluiten