Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 7 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe negatieve emoties je juist gelukkiger kunnen maken

Soms heb je gewoon behoefte aan een dagje klagen. Dat zijn dagen dat alles stom is: je wekker, je lekke band, de regen als je dan maar gaat lopen naar het station… Soms lijkt het gewoon alsof alles tegenzit, en er is niets fijner dan je zelfmedelijden lekker te spuien bij de mensen om je heen. Gedeelde smart is halve smart, toch? En volgens nieuw onderzoek is dat waarschijnlijk nog waar ook. Het was Aristoteles die het eeuwen geleden al zei: hoe vrijer we zijn om de emoties te mogen voelen die we wíllen voelen, hoe gelukkiger we zijn. Klinkt heel logisch, maar voor het tegendeel (dat je alleen gelukkiger wordt van positieve emoties) is ook wel wat te zeggen. Een internationale groep onderzoekers aangesloten bij de American Psychological Association besloot het voor eens en altijd uit te zoeken.

Right, niet good

Aan het onderzoek deden 2324 universiteitsstudenten uit 8 verschillende landen wereldwijd – Verenigde Staten, Brazilië, China, Duitsland, Ghana, Israël, Polen en Singapore – mee. Zij werden gevraagd naar de emoties die ze wensten te voelen en die ze echt voelden. Ook moesten de deelnemers een oordeel geven over hun tevredenheid met het leven. Wat bleek? Eeuwen voor Christus wist Aristoteles al hoe de mens in elkaar steekt (en we zijn geen spat veranderd).

Dus ja, dat betekent inderdaad dat we gelukkiger kunnen worden van negatieve emoties als haat en woede. De onderzoekers vonden dat de kans op een tevreden leven het grootste was als de gevoelens die deelnemers ervoeren aansloten op die die ze wílden ervaren.

Lees ook: Waarom hebben we eigenlijk zo veel negatieve gedachten over onszelf?

In het Engels is het verschil mooi uit te leggen: het gaat om het voelen van emoties die right zijn, in plaats van good. ‘Alle emoties kunnen positief zijn in sommige gevallen’, aldus de onderzoekers. Volgens hen is dit een goede wetenschappelijke onderbouwing om mensen minder onrealistische verwachtingen van hun gevoelens te laten hebben.

Minder positiviteit, graag

Over het algemeen wilden mensen natuurlijk zo veel mogelijk positieve emoties ervaren, maar op bepaalde momenten is het ook gewoon heel fijn om even boosheid te voelen zonder dat iemand door je bubbel heen prikt. Uit het onderzoek bleek zelfs dat er mensen zijn die over het algemeen juist mínder positieve emoties willen voelen.

Een voorbeeld dat onderzoeker Maya Tahrim aan BBC gaf: ‘Er zijn mensen die geen woede voelen als ze lezen over kindermishandeling. Daar voelen ze zich schuldig over, dus vinden ze dat ze zich bozer zouden moeten voelen dan dat ze daadwerkelijk doen.’ Overigens zegt ze ook dat de resultaten dan weer niet gelden voor mensen met bijvoorbeeld een depressie.

Meer lezen negatieve gevoelens?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️