Zo laat je in twee stappen pijnlijke gevoelens uit het verleden los

Het is al een tijdje uit met je vriend of vriendin, maar je hebt nog steeds moeite met het loslaten van je gevoelens. Je bent boos en verdrietig tegelijk en krijgt het niet voor elkaar om het voorval achter je te laten. Je wilt het wel, maar je weet niet hoe. We delen hoe je in twee stappen pijnlijke gevoelens van het verleden los kunt laten.

Waarom vinden we het überhaupt lastig om los te laten? Zolang je niet meer denkt aan het probleem waarmee je worstelt, is er niets aan de hand zou je denken. Maar zo werkt het helaas niet. Het is zoals de ‘roze olifant-psychologie’. Probeer niet te denken aan een roze olifant en wat doe je? Inderdaad, denken aan een roze olifant. Zo werkt het ook met gevoelens die je niet los kunt laten. Doordat je probeert er niet meer aan te denken, gaan je gedachten juist die kant op. Met deze twee stappen kun je afrekenen met gevoelens uit het verleden.

Stap 1: omarm je probleem

Het is wat het is. Je hebt iets vervelends meegemaakt en je kan het niet mooier maken dan het is. Accepteer de negatieve gedachten en gevoelens die hierbij komen kijken. Ben je bijvoorbeeld boos of verdrietig vanwege een breakup? Bevestig dit dan. Zeg tegen jezelf: ‘Ja, ik ben boos. Ja, ik ben verdrietig.’ Ga niet in discussie met je eigen gedachten. Stop ze niet weg, maar geef ze de kans om er te zijn.

Pleasers opgelet: zo leer je de mening van anderen loslaten

Stap 2: verwelkom het nieuwe

Niet durven loslaten staat vaak in verband met angst. Als je iets loslaat en niet weet hoe je het moet vervangen, laat je ruimte open voor het onbekende. En dat is eng. Daarom blijven we vaak hangen bij het probleem dat we hebben. Het is vertrouwd en we voelen ons er veilig bij. Om te voorkomen dat je in een negatieve vibe blijft hangen, moet je bewust nadenken over wat er komen gaat. In plaats van je probleem weg te duwen, leg je de focus op wat je wél wil. Heb je bijvoorbeeld moeite met het loslaten van een oude relatie, omarm dan de kans op een nieuwe relatie.

Meer lezen over loslaten?

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ gratis kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Zo laat je in twee stappen pijnlijke gevoelens uit het verleden los
Sluiten