Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 22 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Met deze 6 tips ruim je de negatieve energie in je leven op

Wanneer het over rommel gaat, denken we vaak aan fysieke dingen die rondslingeren in ons huis. Eigenlijk is de definitie van rommel veel breder: het draait ook om slechte gewoontes of beperkende overtuigingen waar jij je in je leven aan vastklampt. Deze rommel brengt je leven alleen maar uit balans. Tijd om de bezem erdoorheen te halen… Met deze 6 tips ruim je alle negatieve energie in je leven op.

Zo ruim je negatieve energie op

1. Maak je los van slechte vriendschappen

Je hebt er niets aan om je vast te blijven klampen aan relaties die je niet langer een goed gevoel geven. Bekijk welke relaties je alleen maar negatieve energie bezorgen. Wat is de oorzaak?

Lees ook: De belangrijke eigenschappen van een gezonde vriendschap

Probeer er met de betreffende persoon over te praten. Als er geen oplossing in zicht lijkt te zijn, is het misschien beter om afstand te nemen. Focus je op de mensen in je leven die je gelukkig maken.

2. Schoon je social media op

We checken constant onze social media. Veel van wat zich daar afspeelt, heeft dan ook impact op hoe we ons voelen. Kijk eens kritisch naar je friend- of followlist. Wie of wat zorgt alleen maar voor negativiteit in je feed?

Must read: De ‘loop’ van social media: waarom je wilt overwegen je social media te verwijderen

Denk aan die Facebookvriend die alleen maar negatieve berichten plaatst, dat Instagramaccount dat je een negatief zelfbeeld bezorgt of die persoon die social media gebruikt als platform om zijn vreemde politieke standpunten te promoten – zonder argumenten om ze te ondersteunen. Dat uitgebreide netwerk op social media kan soms handig zijn, maar sommige connecties kun je beter verwijderen.

3. Maak je hoofd leeg

Probeer emoties zoals haat, jaloezie en woede los te laten. Ze bezorgen je alleen maar meer negatieve energie. Zonde om hier je tijd aan te verdoen. Ga op zoek naar de oorzaak van deze gevoelens en kijk of je er iets aan kunt veranderen.

Last van veel stress in je leven? Ga op zoek naar manieren van ontspanning. Maak je hoofd leeg met bijvoorbeeld yoga of meditatie of zoek een andere uitlaatklep die voor jou goed werkt.

4. Ruim je agenda op

Kijk kritisch naar je agenda. Waar besteed jij je aandacht aan? Zijn het dingen die het waard zijn om tijd aan te besteden? Vaak verspillen we onze energie aan dingen die er niet echt toe doen.

Ook leuk: Waarom je nooit opgeruimd kunt worden als je een druk leven hebt

Door de bezem door je agenda te halen, maak je plaats voor dingen die je echt belangrijk vindt. Ga mentaal door je week heen en ga na hoeveel tijd de verschillende dingen kosten. Probeer de dingen die je energie kosten, maar je er niets voor terug geven, te schrappen.

5. Ontdoe jezelf van beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen houden je tegen en zorgen ervoor dat je niet kunt leven zoals je echt wilt. Deze overtuigingen heb je opgedaan in je verleden en hebben nu nog steeds invloed op je gedrag. Je filtert de informatie die je binnenkrijgt op basis van deze overtuigingen.

Als jij erin gelooft dat je ergens niet goed genoeg voor bent, mensen je niet aardig vinden of dat je altijd pech hebt, zul je jezelf hier naar gaan gedragen en zullen die overtuigingen alleen maar bevestigd worden. Sta stil bij de overtuigingen die jij hebt en probeer dingen eens van een andere kant te bekijken.

6. Haal de bezem door je woning

Bekijk wat je niet langer nodig hebt of gebruikt. Denk aan dingen die kapot zijn, spullen waar je een negatieve herinnering aan hebt of kleding die je niet meer past. Vaak vinden we het moeilijk om op te ruimen omdat we niet kunnen loslaten.

Probeer je ervan bewust te worden dat je je aan deze spullen vastklampt. Stephanie Bennett Vogt vertelt in haar boek Mindful opruimen meer over hoe je op de juiste manier opruimt en loslaat.

Meer over een clear mind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️