Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 8 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af

We hebben de zomer inmiddels ingeruild voor de herfst. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Regen klettert met bakken uit de hemel en de temperatuur is zo’n 10 graden lager dan een paar weken geleden. Daarom kampen we weer massaal met verkoudheid, spierpijn, hoofdpijn en snotneuzen. Met deze handige en natuurlijk huismiddeltjes kom je er gelukkig zo weer vanaf!

Ja, de herfst is kouder, grauwer en donkerder. Toch er zitten ook mooie kanten aan dit prachtige seizoen. Het zou ons zelfs gelukkiger en vrolijker maken. Maar daar heb je natuurlijk niks aan als je snotverkouden bent en rillerig in bed ligt. Daarom deze simpele tips tegen verkoudheid en griep!

Huismiddeltjes bij verkoudheid en griep

Zodra het kouder wordt, kan je er vaak niet omheen: je weerstand gaat naar beneden en als je pech hebt, ga je je kwakkelig voelen. Gelukkig zijn er simpele en natuurlijke huismiddeltjes om de pijn te verzachten.

Drink. genoeg. water

Genoeg water drinken is voor heel veel dingen goed, maar al helemaal als je last hebt van een verkoudheid of een griepje. Het helpt je lichaam namelijk bij het afvoeren van de afvalstoffen.

Drink daarom geen dranken die juist het vocht in je lichaam onttrekken zoals koffie of alcohol, tipt Gezondheidsnet,

Gember- of kurkumathee

Deze twee knolletjes hebben bijzonder helende krachten. Eerder deelde we al de gezondheidsvoordelen van gember en die van kurkuma, beiden lid van de wortelstok-familie. Beide wortels hebben ontstekingsremmende effecten die het een perfect redmiddel maken als je je lamlendig begint te voelen.

Lees ook: Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard

Een nog beter idee is om regelmatig een gember- of kurkumathee te zetten. Tip: rasp gember én kurkuma en trek daar een heerlijke en healthy thee van.

Stomen

Vooral wanneer je holtes volzitten met slijm, is er weinig zo opluchtend als flink stomen. Een sauna voor je gezicht en holtes. Pak een pan met kokend water en strooi er wat verfrissende kruiden bij, zoals eucalyptus of tijm.

Kamille helpt ook om het slijm los te maken én ruikt heerlijk. Hang met je hoofd een paar minuten boven de pan met een theedoek over je hoofd zodat het stoom niet direct ontsnapt. Even een paar keer diep in- en uitademen… Et voilà.

Citrusvruchten

Citroenen en grapefruit bevatten veel vitamine C, een vitamine die je immuunsysteem en je lever ondersteunt.

Heb je ook last van je keel? Maak dan een kopje met heet (het liefst gekookt) water en knijp er veel citroensap in uit. Gorgel dit een flinke tijd en je zult ziet dat de antibacteriële eigenschappen helend werken bij een pijnlijke keel!

Knoflook

Knoflook maakt niet alleen in één klap je eten onweerstaanbaar lekker, het helpt ook bij een verkoudheid of griepje. Alleen bak je de knoflook niet lekker aan of pof je ‘m in de oven. Om zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen uit knoflook te halen, eet je twee rauwe teentjes. Yup.

Ook interessant: Waarom pielen? Zo pel je snel en makkelijk knoflook

Net als citroen werkt knoflook antibacterieel. Gelukkig lig je waarschijnlijk in bed en hoef je vandaag niemand onder ogen te komen met die bijkomende sterke knoflookgeur. Mocht je toch afwillen van die geur (begrijpelijk) knabbel dan op een stukje peterselie, dat neutraliseert.

Ui

Heb je het over knoflook, dan kan ui natuurlijk niet achterblijven. Uien kunnen de verkoudheid ontzettend verlichten, vooral als je last hebt van een verstopte neus.

Pel de buitenste lagen eraf en snijd de ui in grove stukken. Leg die in een bakje op je nachtkastje en de ui doet ‘s nachts z’n werk!

Bron: Gezondheidsnet

Meer tips tegen verkoudheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️