Redactie
Redactie Body 31 okt 2016

Zeven tips voor een betere weerstand tijdens de winter

Met een goede weerstand ben je beter bestand tegen ziektes. Maar hoe kom je aan een goede weerstand? Of hoe hou je ‘m op peil? Wat het beste helpt is om te overwinteren op een warm eiland, met zo min mogelijk stress. Maar voor wie liever hier blijft, zeven tips om gezond de herfst en de winter door te komen.

Veel seks

Minimaal een à twee keer per week seks vergroot de weerstand, blijkt uit onderzoek door de universiteit van Pennsylvania. Mensen die regelmatig seks hebben, beschikken over een beter werkend immuunsysteem. Hun speeksel bevat 30 procent meer immunoglobulinen, antistoffen die het lichaam beschermen tegen het binnendringen van ziekteverwekkers.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Weinig stress

Stress heeft een grote invloed op het immuunsysteem. Wie veel mentale stress heeft, is sneller verkouden en loopt een grotere kans op infecties. De hersenen en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Daardoor is psychologische stress een aanslag op onze weerstand. Spanning en overbelasting hebben bovendien een indirect effect op het immuunsysteem: stress werkt namelijk slechte eet-, drink- en leefgewoonten in de hand.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Voldoende slaap

Korte nachten zijn een aanslag op onze weerstand. Mensen die weinig slapen, doen hun gezondheid tekort. Maar het is nu ook weer niet zo dat meer slaap altijd beter is. De universiteit van San Diego onderzocht het aantal uren slaap van een miljoen ouderen. Het bleek dat de gezondste ouderen gedurende hun volwassen leven niet meer dan zes of zeven uur per nacht hadden geslapen.

Was je handen en zing

Maar liefst tachtig procent van de ziekteverwekkers wordt via de handen verspreid. Helaas, vijf keer per dag 20 seconden lang de handen wassen – zoals wetenschappers aanraden – daar zijn de meesten van ons te lui voor. Maar het voorkomt echt ziekten – mits er ook grondig wordt afgedroogd. Zing tijdens het boenen twee keer achter elkaar ‘Lang zal ze leven’, om zeker te weten dat de zeep er lang genoeg op zit.

Wees zuinig op je vriendschappen

Vriendschap verhoogt de weerstand, dat is een feit. Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh injecteerden een verkoudheidsvirus in de neus van vrijwilligers. Mensen die vooraf hadden aangegeven veel vrienden en dierbaren te hebben, hadden minder kans om een koutje te vatten. Sociaal geïsoleerde mensen – die maximaal drie dierbaren hadden – werden vier keer zo vaak verkouden als de rest.

Maak geen ruzie

Vriendschap heeft ook een keerzijde. Een flinke ruzie met een dierbare is een aanslag op je immuunsysteem. Dat ontdekte psycholoog Sheldon Cohen, die al een kwart eeuw onderzoek doet naar de relatie tussen sociale verbanden en het immuunsysteem. Een maand lang ruzie met een vriend, partner of familielid verdubbelt de kans op verkoudheid.

Geloof niet wat er op de vitaminepot staat

Vitamine-C-pillen zijn nergens voor nodig, ook niet als het potje roept dat ze de weerstand verhogen. Dat zegt de Consumentenbond op basis van Europees onderzoek. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, maar hoewel slechts twee procent van de bevolking dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit eet, komt een tekort aan vitamine C in Nederland niet voor. Gezond eten, genoeg bewegen, voldoende slapen en weinig stress: meer is niet nodig om je weerstand te verhogen.

Meer lezen

Ode aan olie: zo gezond is het om te smeren en te eten.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Zeven tips voor een betere weerstand tijdens de winter
Sluiten