Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 12 okt 2018

Waarom het herfstweer ons zo vrolijk en gelukkig maakt

Fluitend op de fiets genieten van de groene bladeren aan de bomen terwijl langzaam de eerste bruine blaadjes naar beneden dwarrelen. Een strak blauwe lucht en temperaturen niet ver onder de 20 graden. Eindelijk kan je weer je iets warmere kleren aan, zonder (nog) als ingepakte sneeuwpop naar buiten te moeten. Stiekem is de herfst toch best leuk op deze manier.

Als iemand die gek is op de zomer, lekker weer, strand en de zee, is de herfst meestal de minst leuke periode van het jaar.  De dagen zijn over het algemeen grauw, nat en vooral redelijk deprimerend. Ik was me dan ook mentaal stevig aan het voorbereiden op de komende maanden. Maar dat bleek (tot zover) nergens voor nodig.

De charme van de herfst

Al een paar weken lang ben ik blij. Blij omdat het weer me super vrolijk maakt. Maar waarom ben ik nu ineens zo blij, in de herfst? De afgelopen zomer was één en al hittegolf en lekker weer. Er zijn een aantal redenen waarom de herfst ons zo blij maakt.

Lage verwachtingen

Het hebben van lage verwachtingen werkt niet alleen positief in relaties of vriendschappen, ook in het dagelijks leven heeft het veel voordelen. Als je donkere dagen, weken of zelfs maanden verwacht waarop je dagelijks nat geregend wordt en dan op de fiets springt met een brandend zonnetje op je gezicht, dan zorgt dat voor een verrassingseffect en voor een bepaalde vorm van geluk.

Je verwacht het namelijk niet. Het is dus een soort cadeautje. Als je in de zomer verwacht dat het elke dag minstens 25 graden moet zijn en het regent een paar dagen achter elkaar, dan voldoet dat dus niet aan jouw verwachtingen en word je teleurgesteld. Dat betekent overigens ook niet dat je vanaf nu met een flinke dosis pessimisme het leven door moet gaan, daar word je hoogstwaarschijnlijk geen vrolijker persoon van. Maar, tussen iets hopen en verwachten ligt een belangrijk verschil.

Frisse lucht

In plaats van nat en beplakt van het zweet aan te komen op je bestemming, loop of fiets je in de herfst door de frisse lucht. Het is nog niet zo koud dat je neus bevriest en je handschoenen aan moet, maar wel fris genoeg om lekker wakker te worden ‘s ochtends vroeg.

Ben je suf van een lange dag? Een fiets- of wandeltocht in de herfst vrolijkt je zo weer op!

De natuur op haar allermooist

Nederland is mooi, maar let’s be honest, we hebben geen Nieuw-Zeelandse landschappen om bij weg te zwijmelen. Het leven in de stad wordt niet voor niets een urban jungle genoemd. Toch doet een beetje natuur de mens heel veel goeds.

De herfst is het perfecte seizoen om tussen de gebouwen door onze prachtige natuur te ontdekken. Ook al leef je in een urban jungle vol drukke straten en ver weg van het groen, de bomen sloven zich uit met de prachtige kleurverandering van de blaadjes. Van lush en groen, naar licht geel, licht bruin en fel rood. Daar mogen we best trots op zijn. Wist je dat bomen (of eigenlijk de bladeren) die van kleur veranderen niet overal ter wereld voorkomen? In Australië zijn de blaadjes het hele jaar groen.

Versla je winterdip met deze 8 winterdip tips!

Knus in huis

Hoe warm het momenteel ook is voor de tweede week van oktober en hoe blauw de lucht ook is, soms is het best fris. Er gaat niets boven het gezellig maken van je huis, je comfort zone. Van vrolijke kamerplanten tot kussentjes en dekentjes aanschaffen: het is tijd om jouw huisje nog meer jouw safe zone te maken.

Daarnaast is het met comfortabele kleding op de bank eindelijk eens tijd om die stapel boeken weg te werken of gezellig met anderen (of alleen) ongegeneerd te Netflixen.

Eindelijk tijd voor jezelf en to do’s

Terwijl de zomer een druk avontuur vol zon, spontaniteit en afleiding was, biedt de herfst meer tijd en ruimte voor nieuwe hobby’s of to do’s die er in de zomer niet van kwamen.

Wil je eindelijk eens een mooie fietstocht maken op een zondag? Dan zijn dit de perfecte weekenden om de deur uit te gaan zonder dat je al te veel festivals of andere vakantie-achtige plannen mist. Of wil je eindelijk meer tijd steken in leren tekenen, vormgeven, naaien of wat dan ook? De herfst geeft meer rust in ons hoofd: we hoeven niet elke seconde te genieten van de hete zon buiten, maar de vitamine D zorgen wel dat we vrolijk en actief worden.

Iets warmere kleding

De dagen van rondhuppelen in korte broeken en jurken zijn helaas voorbij, maar daar komen weer veel nieuwe mogelijkheden voor terug. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om mooie (tweedehands) warmere kleding weer uit de kast te trekken of ergens op de kop te tikken.

Van leuke vintage marktjes tot kledingruilen, het is hoe dan ook tijd voor warmere kleding zonder dat je echt heel erg rekening hoeft te houden met de kou, waardoor je nog enigszins modieus voor de dag kan komen.

Geniet lekker van de laatste dagen van deze heerlijke, vrolijke en vooral mooie herfst! Dit zijn alvast onze favoriete boeken en films.

Meer lezen over (de invloed van) het weer?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het herfstweer ons zo vrolijk en gelukkig maakt
Sluiten